Sodd: Ένας Καβαλιώτης «σερβίρει» στους Νορβηγούς… γελοιογραφίες (και) για τον κορονοϊό! [φωτό]

Από τη Χρυσούπολη Καβάλας στη «χώρα των φιορδ», τη Νορβηγία, ο Νίκος Γεωργόπουλος σχολιάζει με τρόπο «νόστιμο» την επικαιρότητα

Σε περιόδους κρίσεων, τα «πενάκια» των γελοιογράφων «παίρνουν φωτιά» και, πολλές φορές, μια εικόνα και μια-δυο «ατάκες» μπορούν και περιγράφουν καλύτερα και επαρκέστερα καταστάσεις που όλοι βιώνουμε και κάποιοι χρειάζονται χιλιάδες λέξεις για να περιγράψουν ή να αναλύσουν…

Όταν ξέσπασε η κρίση στις Καστανιές του Έβρου, με την τουρκική πλευρά να διοχετεύει -ως μέτρο πίεσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης- χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα δημιουργώντας «ένταση» στην περιοχή, μία από τις γελοιογραφίες που ξεχώρισαν εκείνη την περίοδο και «βρέθηκαν» σε πολλές σελίδες ΜΜΕ αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ήταν και αυτή:

Λίγοι γνώριζαν, όταν έσπευδαν να κοινοποιήσουν το σκίτσο, ότι τα αρχικά, εν είδει υπογραφής του δημιουργού του, κάτω δεξιά, «NG», αντιστοιχούν σε έναν… Καβαλιώτη! Πρόκειται για τον Νίκο Γεωργόπουλο ο οποίος, εδώ και δύο χρόνια, ζει μόνιμα στη Νορβηγία όπου αποφάσισε να μεταναστεύσει, αλλάζοντας άρδην τη ζωή του, για να κάνει επιτέλους «αυτό που πραγματικά του αρέσει»!

Ο Νίκος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και για 21 ολόκληρα χρόνια έζησε και εργάστηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας. Μέχρι που…

…το 2017, κέρδισε σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Όστρια και εκδόθηκε το ένα και μοναδικό βιβλίο που έχει γράψει με τίτλο «Έξι». Αυτό ήταν και το έναυσμα για να «αλλάξει» τη ζωή του ο Νίκος Γεωργόπουλος, μια αλλαγή που σηματοδοτήθηκε με τη μετανάστευσή του στην «παγωμένη» χώρα των φιορδ.

Έχοντας στις αποσκευές του τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική (κατά καιρούς είχε συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις με έργα του), ο Νίκος «βούτηξε» και στον κόσμο της γελοιογραφίας. «Οι γελοιογραφίες ήρθαν στη ζωή μου ξαφνικά και ως αποτέλεσμα της ανάγκης μου να βρω έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων που δεν μπορούσα να εκφράσω διαφορετικά», αναφέρει στο KAVALA POST, τονίζοντας ότι δεν έχει ξεχάσει τη ζωγραφική: «Τα τελευταία χρόνια μου αρέσει να πειραματίζομαι, συνδυάζοντας διάφορες τέχνες και τεχνικές, με ενδιαφέροντα, τις περισσότερες φορές, αποτελέσματα».

Και εγένετο… Sodd!

Έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από «ήρωες» αναγνωρίσιμους στη μορφή και τον «χαρακτήρα», ο Νίκος Γεωργόπουλος ξεκίνησε να δημοσιεύει τις «ιστορίες» του σε μια Σελίδα στο facebook με τίτλο «Sodd».

«Το “Sodd” ήταν το πρώτο παραδοσιακό νορβηγικό γεύμα που δοκίμασα όταν μετακόμισα στη Νορβηγία. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική κουζίνα. Αυτή η σούπα αποτελείται από κεφτεδάκια και λαχανικά όπως πατάτες και καρότα που απολαμβάνω απόλυτα να έχω στο πιάτο μου. Συχνά αποτελεί μέρος εορταστικών δραστηριοτήτων, όπως οι γάμοι, στο μεσαίο τμήμα της Νορβηγίας – και συγκεκριμένα στις επαρχίες (κάτι σαν τους δικούς μας νομούς) Trøndelag και Møre og Romsdal. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μου αρέσει να αποκαλώ “Sodd”, τον τρόπο που γενικά αντιλαμβάνομαι τον νορβηγικό τρόπο ζωής. Τόσο διαφορετικό αλλά τόσο ελκυστικό και αξιολάτρευτο ταυτόχρονα», μας αναφέρει ο Νίκος.

Μέσα από τη Σελίδα Sodd «γεννήθηκε» μια σειρά από γελοιογραφίες με γενικό τίτλο “ikke sant?” («έτσι δεν είναι»;) οι οποίες εσχάτως -και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε- «ασχολούνται» κατά κύρια βάση με την πανδημία του κορονοϊού.




Ο Νίκος Γεωργόπουλος μάς εξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από τη σειρά “ikke sant?”: «Είναι ο προσωπικός μου τρόπος να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη συναρπαστική νορβηγική κουλτούρα και τη θετική καρδιά του “Nordmann” (Νορβηγού). Και είναι πραγματικά οι παράδοξες συνήθειες αυτές που κάνουν τους Νορβηγούς ακόμη πιο αξιαγάπητους»!

«Τον τελευταίο καιρό, οι γελοιογραφίες μου ξέφυγαν λίγο από τη συνήθη θεματολογία τους, λόγω των γεγονότων στην Ελλάδα αλλά και του -παγκοσμίου φήμης πλέον- κορονοϊού. Θέλησα με αυτόν τον τρόπο να τονίσω λίγο πιο ευχάριστα κάποια γεγονότα και καταστάσεις που είναι από μόνα τους πολύ δυσάρεστα και βαριά, τόσο βαριά, σαν να έχεις φάει μονομιάς όλη την κατσαρόλα με τη σούπα!», συμπληρώνει ο Νίκος ο οποίος είχε την καλή διάθεση να «μεταφράσει» κάποιες από τις τελευταίες γελοιογραφίες του στα ελληνικά ειδικά για τους αναγνώστες του KAVALA POST.

Ο Νίκος Γεωργόπουλος συνεχίζει, πάντα με ένα «λεπτό» χιούμορ αλλά και μία «ευγενική» διάθεση, να «σχολιάζει» τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει ο πλανήτης στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού μέσα από τις γελοιογραφίες του, «φιλτράροντας» τες μέσα από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των Νορβηγών, ως άλλος… Nordmann.

Έτσι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους «ωραίους ανθρώπους των φιόρδ»… Du er hjertelig velkommen! («Παρακαλώ! Είστε ευπρόσδεκτοι»!), όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο ίδιος.

Ακολουθείστε τη Σελίδα Sodd του Νίκου Γεωργόπουλου πατώντας εδώ