Όταν η αδικία «γεννά» Τέχνη. Μίνι-όπερα αφιερωμένη στον Osman Kavala [βίντεο]

«Ο κύριος Οσμάν και τα σαλιγκάρια»: Η πρώτη διαδικτυακή όπερα-συνεργασία καλλιτεχνών από τέσσερις χώρες δημιουργήθηκε εν μέσω «καραντίνας» και εμπνέεται από τη φυλάκιση του «Καβαλιώτη» ακτιβιστή

Ενώ ο Osman Kavala πρόκειται σε λίγες μέρες να συμπληρώσει 1.000 μέρες φυλακισμένος ως πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία [συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης], η ιστορία της άδικης μεταχείρισής του από το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να κινητοποιεί την παγκόσμια κοινότητα.

Χιλιάδες κείμενα διαμαρτυρίας έχουν γραφεί, εκδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και νά που τώρα έρχεται μία πρωτότυπη κίνηση υποστήριξης του παγκόσμιου αιτήματος αποφυλάκισης του Τούρκου πολιτικού κρατούμενου.

Η βρετανική κολεκτίβα Opera Circus δημιούργησε μία μίνι-όπερα η οποία κινηματογραφήθηκε διαδικτυακά εν μέσω lockdown με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τέσσερις χώρες με τις μουσικές επιρροές της να αντλούν στοιχεία από την τουρκική, την αρμενική, την κουρδική, αλλά και την ελληνική παράδοση.

Τη μουσική έχει γράψει ο διάσημος συνθέτης Nigel Osborne, ενώ οι ερμηνευτές είναι παγκόσμιας κλάσης.

Η όπερα φέρει τον τίτλο “Osman Bey and The Snails”-Ο κύριος Οσμάν και τα σαλιγκάρια και εμπνέεται από μια πραγματική ιστορία: Όντας φυλακισμένος ο Osman Kavala σε φυλακή της Σηλυβρίας, του σερβίρονται ως γεύμα ένα ζευγάρι ζωντανά σαλιγκάρια. Εκείνος αποφασίζει να τα υιοθετήσει. Τα ταΐζει καθημερινά μαρούλι και άλλα λαχανικά και τα έχει ως συντροφιά.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2020 το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απαλλαγή του Kavala από τις κατηγορίες, ο ίδιος είχε πάρει μαζί του στο ακροατήριο τα δύο σαλιγκάρια που του κράτησαν συντροφιά στη φυλακή. Τελικά, ο Osman Kavala επέστρεψε στη φυλακή, αφού λίγες ώρες από την «απελευθέρωσή» του τού απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες για κατασκοπεία. Ο Kavala έδωσε τα σαλιγκάρια στον δικηγόρο του. Αυτά «αποφυλακίστηκαν», ο ίδιος όχι…

Δείτε τη μίνι-όπερα «Ο κύριος Οσμάν και τα σαλιγκάρια»: