Το νέο μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη στο «Ανοιχτό βιβλίο» του Μισέλ Φάις

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας συστήνει το υπό έκδοση βιβλίο του στις «φθινοπωρινές σελίδες» της Εφημερίδας των Συντακτών

Στο «Ανοιχτό βιβλίο» του Σαββατοκύριακου 9-10 Οκτωβρίου 2021, το λογοτεχνικό ένθετο της Εφημερίδας των Συντακτών που επιμελείται ο συγγραφέας Μισέλ Φάις, «πρωταγωνιστεί» [και] το νέο -υπό έκδοση- μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη.

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας είναι ανάμεσα στους 21 Έλληνες λογοτέχνες που επέλεξε ο Φάις για να «συστήσουν» οι ίδιοι στο αναγνωστικό κοινό τα νέα τους βιβλία στις «Φθινοπωρινές σελίδες πεζογραφίας» της αθηναϊκής εφημερίδας.

Το μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη Συλλέκτης κάθε μίσους πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κίχλη.

Ο Μισέλ Φάις σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα:

«Από τη φετινή φθινοπωρινή ελληνική πεζογραφική σοδειά διακρίναμε είκοσι ένα τίτλους (αναμφίβολα υπάρχουν κι άλλα αξιοσύστατα βιβλία), τα οποία θα κυκλοφορήσουν το προσεχές δίμηνο. Συγκροτήσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα πολυφωνικό πεζογραφικό ψηφιδωτό από μυθιστορήματα, νουβέλες, αφηγήματα και συλλογές διηγημάτων. Γραφές ανοιχτές στην ιστορική μνήμη, στην ποιητική του τόπου, στην αστική περιπλάνηση, στην μυθοπλασία της διάψευσης και της ανατροπής, στην υπαρξιακή καταβύθιση, στη δυστοπία του παρόντος· αφηγήσεις με πολιτικό ή στοχαστικό πρόσημο, παρωδιακή διάθεση ή ελεγειακό υπόστρωμα· κείμενα που διαλέγονται με κλασικότροπες, νεωτερικές ή μετανεωτερικές φόρμες.

Βιβλία που μας συστήνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς, πριν φτάσουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, στα χέρια των κριτικών και των αναγνωστών. Μια αναγνωστική πρόγευση, ώστε να προγραμματίσετε έγκαιρα τις επιλογές σας. Ας ενισχύσουμε, λοιπόν, ο καθένας από την πλευρά του, την επίπονη προσπάθεια των εκδοτών να στηρίξουν και να προωθήσουν την απαιτητική ελληνική πεζογραφία κι ας αποδείξουμε έμπρακτα τη βιβλιοφιλία μας: διαβάζοντας και χαρίζοντας όσα περισσότερα βιβλία αντέχει ο χρόνος μας και το βαλάντιό μας».

Ο Διαμαντής Αξιώτης γράφει για το νέο του βιβλίο:

Η εξουσία του θανάτου

Διαμαντή Αξιώτη
Συλλέκτης κάθε μίσους, μυθιστόρημα, εκδ. Κίχλη.

«Το υπό έκδοση μυθιστόρημά μου περιγράφει τις συνθήκες και το κλίμα που εξέθρεψαν νεοναζιστικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή. Ο Μπιλ, αεί παρασυρόμενος και μέσω ενός σκοτεινού έρωτα, παγιδεύεται στα πλοκάμια της οργάνωσης. Μετά από ένα έγκλημα, που διατείνεται πως δεν διέπραξε, βρίσκεται έγκλειστος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα: συνωστισμός, βία, βιασμοί, φόνοι, αποδράσεις. Στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό σήψης των ελληνικών φυλακών. Την ώρα που η χώρα ενδίδει στο αδιανόητο και όλα μοιάζουν να καταρρέουν. Κατά την έξοδό του –μετά από δεκατέσσερα χρόνια– έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια ζοφερή πραγματικότητα. Αναζητά τη γυναίκα όσο και τρόπους εκδίκησης. Η Ρεβέκκα -παλιός συγκρατούμενός του- τον οδηγεί στο μπαρ Mephisto, όπου τραγουδάει Εκείνη. Σε επιχείρηση, που οργανώνεται από τους νέους υπερεθνικιστές, τον περιμένει μία έκπληξη∙ η τελευταία. Από ‘κει και ύστερα, αυτά που έχει να πει δεν απευθύνονται πια σε κανέναν κι ούτε χρειάζεται να τα καταλάβουν οι ζωντανοί. Δεν τα υπαγορεύει εξάλλου η ζωή, παρά τα επιβάλει η εξουσία του θανάτου.