Είναι μόλις 26 ετών και όμως έχει ήδη συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ κάποιες από τις δημιουργίες της βρίσκονται σε δύο δημοσιεύσεις, καθώς και σε έγκριτα ψηφιακά περιοδικά που ασχολούνται με την τέχνη του Κολάζ.
Ο λόγος για τη Μαριανέλη Αναστασιάδου, τη νεαρή Καβαλιώτισσα που ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το χειροποίητο κολάζ από τα τέλη του 2020, ως μια μορφή ψυχοθεραπείας, εκμεταλλευόμενη τις ατελείωτες στοίβες με παλιά βιβλία και περιοδικά που βρέθηκαν στα χέρια της…
Το καλοκαίρι του 2021, η Μαριανέλη ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό Cut & Glue Festival με το έργο της “Cosmic Puzzle”, ένα κολάζ διαστάσεων 20Χ20εκ που «βρήκε» τη θέση του στον επίσημο κατάλογο της έκθεσης.
Δείτε το έργο της Μαριανέλης Αναστασιάδου:
Το “Cosmic Puzzle” ήταν μέρος της κατηγορίας “My Own Game”, σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να δημιουργήσουν ένα κολάζ που να εκφράζει τα ενδόμυχα προσωπικά παιχνίδια που παίζουμε καθημερινά με τον εαυτό μας, τους άλλους, την κοινωνία.
Και κάπως έτσι, η Καβάλα, ως μοναδικό… «spot» του Κολάζ από την Ελλάδα, «μπήκε» στον χάρτη των διεθνών συμμετοχών του Cut & Glue Festival:
Για την έκθεση
Το Cut & Glue Festival πραγματοποιήθηκε για 2η φορά το καλοκαίρι του 2021 από τις 3 έως τις 31 Ιουλίου, στην Γκαλερί Na Peschanoy, στη Μόσχα της Ρωσίας, με συμμετέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Οι θεματικές κατηγορίες γύρω από τις οποίες δημιούργησαν οι καλλιτέχνες του κολάζ φέτος ήταν τρεις: “Against the Grain”, “My Own Game” και ” Microcosm”.
Ιδρύτρια και κύριος εγκέφαλος του φεστιβάλ, το οποίο πλέον έχει εδραιωθεί ως ένα βασικό πολιτιστικό δρώμενο της Μόσχας προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είναι η καλλιτέχνιδα του κολαζ, Olga Kirsanova.
Όλα τα κολάζ που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, αποτελούν δωρεά των καλλιτεχνών και τη βάση για τη μετέπειτα δημιουργία του “REZH DA KLEY” ενός μουσείου αποκλειστικά αφιερωμένου στο Κολάζ.
Η Μαριανέλη Αναστασιάδου
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1995 και έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Θεωρεί το κολάζ ένα από τα πιο «δημοκρατικά» καλλιτεχνικά μέσα, καθώς, όποιος ξέρει να χρησιμοποιεί ψαλίδι, μπορεί να κάνει και κολάζ.
Χρησιμοποιεί το κολάζ ως έναν τρόπο κατευνασμού όλων των πληροφοριών και των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά, εκμεταλλευόμενη αυτές τις ήδη υπάρχουσες εικόνες, ώστε να δημιουργήσει τις δικές της, δίνοντάς τους νέο σκοπό και νέα σημασία.