Μουσείο Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού Νέας Καρβάλης: Μια σημαντική δωρεά Κεραμικών της οικογένειας Σινιόσογλου    

Ο απόγονος της γνωστής Καππαδοκικής οικογένειας Ιωάννης Σινιόσογλου δώρισε οκτώ αξιόλογα κεραμικά σε συνέχεια της δωρεάς όλων των οικογενειακών κειμηλίων της που εκτίθενται στο Μουσείο

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού στη Νέα Καρβάλη εμπλούτισε την συλλογή του των κεραμικών από την Καππαδοκία με οκτώ αξιόλογα κεραμικά που δώρισε ο απόγονος της γνωστής Καππαδοκικής οικογένειας Ιωάννης Σινιόσογλου.

Η οικογένεια Σινιόσογλου με καταγωγή από το Ζιντίρντερε Καισαρείας υπερασπιζόμενη σθεναρά την ομογένεια της Κοινότητας και ασχολούμενη με το εμπόριο διακρίθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες για τις ευεργεσίες και δωρεές και προς την Κοινότητα των Καισαρειέων αλλά  και στην Κωνσταντινούπολη. Στην Καισάρεια η οικογένεια υπήρξε προστάτης και ευεργέτης της Μητροπόλεως Καισαρείας. Ο Συμεωνάκης Σινιόσογλου συνέβαλε στην ανέγερση και λειτουργία του «Κεντρικού Καππαδοκικού Ορφανοτροφείου» της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου αλλά και της Μονής και της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων της Καισαρείας.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η έδρα των επιχειρήσεων της, η οικογένεια Σινιόσογλου αναδείχθηκε σε Μέγα Ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄, το 1902, ο αείμνηστος προπάππους του Ιωάννη, Συμεωνάκης Σινιόσογλου, χρηματοδότησε την κατασκευή και λειτουργία του Πατριαρχικού Ορφανοτροφείου και  τη σχολή κορασίδων της Νήσου Πρώτης στα Πριγκηπόνησα.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 η οικογένεια λειτούργησε  το ταπητουργείο της οικογένειας Σινιόσογλου στη Νέα Ιωνία Αθηνών και αργότερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ονομαστή Ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία στον Πειραιά.

Της σημερινής δωρεάς προηγήθηκε δωρεά όλων των οικογενειακών κειμηλίων της οικογένειας που εκτίθενται, στο μοναδικό στο είδος του, Μουσείο, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Οφειλόμενες ευχαριστίες στην οικογένεια των ευεργετών.