Ηλίας Λαζαρίδης: Από την Καβάλα στις μεγαλύτερες χοροθεατρικές σκηνές του κόσμου. Μια ιστορία σαν μουσικό παραμύθι [φωτογραφίες]

Από τον Nick Cave στον Joe Right και από τη βραβευμένη αναδημιουργία των Τεσσάρων Εποχών του Antonio Vivaldi στο δικό του δημιούργημα, το Hooked: Λίγο πριν την avant premiere ο Ηλίας μιλάει στο KAVALA POST για μια ζωή γεμάτη χορό

Μερικοί άνθρωποι ξέρουν από μικροί τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Μπορεί, όμως, να τους «επιλέγει» ο ίδιος ο στόχος τους για να διαπρέψουν, να εξελίξουν το ταλέντο τους και να εξελιχθούν, με τη ζωή τους να «τρέχει» εν τέλει σαν παραμύθι και δη μουσικοχορευτικό

Kim Vos Fotografie

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο χορευτής και χορογράφος, Ηλίας Λαζαρίδης. Ο Ηλίας γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981 και είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) στην Αθήνα και των ROSAS/PARTS Performing Arts Research and Training Studios ( Anne Teresa De Keersmaeker) στις Βρυξέλλες.

Kim Vos Fotografie

Από το 2007 ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου, Αμβέρσας, Άμστερνταμ και Βερολίνου και συνεργάζεται με τις πιο εξέχουσες μορφές του σύγχρονου χοροθεάτρου. Είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τον Hofesh Shechter για τις δημιουργίες και την παγκόσμια περιοδεία του Uprising/In your rooms και αργότερα με τον Akram Khan για τις παραγωγές Vertical Road, Confluence (Nitin Sawhney), London Olympic Ceremony 2012. Από το 2010 εργάζεται για τον Sidi Larbi Cherkaoui και την ομάδα του Eastman στην Αμβέρσα όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.

Ο Ηλίας έχει περισσότερα από 17 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χορό σε παγκόσμια κλίμακα και έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές μεταξύ χορού, θεάτρου, όπερας και κινηματογράφου σε συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Antony Gormley, Nick Cave και Joe Right. Ο χορός ήταν το εισιτήριό του για μακρινούς προορισμούς και ο φακός για να εξερευνήσει διαφορετικούς πολιτισμούς και τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Kim Vos Fotografie

Το ντεμπούτο του ως χορογράφος έγινε μετά από πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Άμστερνταμ το 2014, όπου είχε την ευκαιρία να εξερεύνηση σχέσεις μεταξύ ζωντανής μουσικής και αστικού σύγχρονου χοροθεάτρου. Από τότε είναι προσκεκλημένος χορογράφος για διάφορα ιδρύματα και ομάδες παραγωγής. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθούν: Badora Dance στη Βουδαπέστη, Princess Grace Academy Ballet de Monte Carlo στο Monaco και Tanzcompagnie VTR Rostock στη Γερμανία όπου και κέρδισε το βραβείο κοινού για την αναδημιουργία του The Four Seasons του Antonio Vivaldi (Recomposed by Max Richter) το 2017.

Hooked: Ένα χορευτικό απαγκίστρωμα από τις κυρίαρχες εικονικές ή εννοιολογικές δομές

Ο Ηλίας είναι γεννημένος να δημιουργεί και να κινείται «απαγκιστρωμένος» από επαναλαμβανόμενα μοτίβα, επιλέγοντας να κάνει το επόμενο βήμα: Αυτήν τη στιγμή δουλεύει την τελευταία του δημιουργία με τίτλο “Hooked” σε συνεργασία με την Compagnia Eleina D. στην Απουλία της Ιταλίας, όπου θα κάνει παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου 2022 στο Arc for Dance Festival στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ η avant premiere θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Teatro Kismet στο Bari της Ιταλίας, ένα έργο με συνεκτική και επίκαιρη κοινωνική δομή, πλαισιωμένη από ένα εξαιρετικό χορευτικό-καλλιτεχνικό επίθεμα ερμηνευμένο από ένα ταλαντούχο cast.

Photo by Alberto Mocellin

«Ένα ελεύθερο ψάρι δύσκολα καταλαβαίνει τι συμβαίνει σε ένα ψάρι που έχει πιαστεί στο αγκίστρι». Αυτή η ρήση του Karl A. Menninger αποτελεί και τον δομικό άξονα του έργο, με το οποίο ο Ηλίας, σε συνεργασία με την Compagnia Eleina D. εξετάζει πώς αυτή η έλλειψη κατανόησης της ύπαρξης μιας εναλλακτικής συνθήκης ζωής αποτελεί ενδεχομένως ένα κύριο συστατικό της σύγχρονης κοινωνίας. «Έτσι όπως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε ένα εικονικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, ανατροφοδότησης και ικανοποίησης, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή του έξω από αυτές τις κυρίαρχες εικονικές ή εννοιολογικές δομές», αναφέρει ο Καβαλιώτης δημιουργός.

Photo by Alberto Mocellin

Το έργο εξερευνά, μέσα από μια σειρά χορογραφικών σκίτσων, τους στρεσογόνους παράγοντες που επιβάλλονται στους ανθρώπους από το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και τις αναπόφευκτες τριβές που προκύπτουν όταν η αισθητικότητα της πρόσληψης υπερσκελίζει τη σοφία της νόησης.

Photo by Alberto Mocellin

«Όταν τα δίκτυα που δημιουργήσαμε γίνονται δίχτυα από τα οποία προσπαθούμε να αποδράσουμε, ο διαρκής αγώνας ανάμεσα στο ανήκειν και στην ανεξαρτησία παρατείνεται στο διηνεκές, με εμάς ανύποπτα αγκιστρωμένους (hooked)», αναφέρει ο Ηλίας.

Photo by Alberto Mocellin

«Ο λείος πάγος είναι παράδεισος για εκείνους που ξέρουν να χορεύουν» είχε πει ο Γερμανός φιλόσοφος, Φρήντριχ Νίτσε και ο Ηλίας Λαζαρίδης συναινεί στην πράξη σε κάθε επίπεδο, από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα, έχοντας μπροστά του ένα μέλλον το οποίο διαγράφεται λαμπρό. Είθε κάποια στιγμή οι δρόμοι του χορού να τον φέρουν και στα πάτρια εδάφη