«Του ανέμου οι σιωπές» περιγράφουν το δράμα της προσφυγιάς

Ο Δήμος Καβάλας και η Θασιακή Ένωση Καβάλας παρουσίασαν στη Μεγάλη Λέσχη το νέο βιβλίο της Γεωργίας Χιόνη αναφέρεται στο δράμα της προσφυγιάς που έζησε η προ-γιαγιά της, Ζωή Δαγκλή

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου της Γεωργίας Χιόνη «Του ανέμου οι σιωπές» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, με πρωτοβουλία της Θασιακής Ένωσης Καβάλας.

Το νέο συγγραφικό πόνημα της Γεωργίας Χιόνη αναφέρεται στο δράμα της προσφυγιάς που έζησε η προ-γιαγιά της, Ζωή Δαγκλή, μαζί με τις δύο κόρες της, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάσταση τους στη νέα πατρίδα.

Για τη συγγραφέα, η οποία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και υπέγραψε τα σενάρια αρκετών θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μίλησαν, επίσης, ο ιστορικός, Κωνσταντίνος Χιόνης και η φιλόλογος, Ιωάννα Γόρδου Τσιλογιώργη.

Θόδωρος Μουριάδης: «Λένε πως τα παραμύθια των γιαγιάδων μας ήταν βγαλμένα από τη ζωή»

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Καβάλας ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι «λένε πως τα παραμύθια των γιαγιάδων μας ήταν βγαλμένα από τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η αφήγηση της πραγματικότητας, κι αυτό φαινόταν στο τέλος, όταν τα μάτια υγραίνονταν από τον πόνο του παρελθόντος, αλλά κι από νοσταλγία.

Σήμερα, που είναι η Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Θασιακή Ένωση μας παρουσιάζει το τελευταίο βιβλίο της πολυτάλαντης Γεωργίας Χιόνη με τίτλο «Του ανέμου οι Σιωπές», που είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από όσα της αφηγήθηκε και της μαρτύρησε μια γιαγιά της από τη Μήδεια της Ανατολικής Θράκης.

Με όχημα τη ζωή δύο γυναικών, από την Μήδεια της Ανατολικής Θράκης, κυνηγημένων από τους Τσέτες το 1922, σκιαγραφείται η ζωή πολλών προσφύγων, ιδίως γυναικών, που ξεριζώθηκαν πριν από 100 χρόνια».

Θασιακή Ένωση: 100 χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή

Με την εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση, άνοιξε ο κύκλος των εκδηλώσεων μνήμης της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθούν μια ημερίδα, με θέμα τους πρόσφυγες στην Καβάλα και τη Θάσο, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς συλλόγους της πόλης, και η προβολή ενός ντοκιμαντέρ, του γνωστού φωτογράφου, Γιάννη Σταματιάδη, με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες, ιερά προσκυνήματα της Χαλκηδόνας», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.