Η Καβάλα λέει: «Κάτω τα χέρια από τη Στέγη»! Συλλογή υπογραφών κατά της έξωσης του ΣΦΓΤ από το «σπίτι» της

Πρωτοβουλία Πολιτών ζητά από την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ να μη βάλει «ταφόπλακα» στον ιστορικό Σύνδεσμο της Καβάλας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας κατά της απόφασης της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου να «βγάλει» τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας από τη «Στέγη» της στο ακίνητο επί της οδού Κύπρου με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί ένα «Κειμηλιαρχείο».

Μία «Πρωτοβουλία Πολιτών» έχει ήδη δημιουργήσει ένα σχετικό ψήφισμα στον ιστότοπο AVAAZ και ζητά από τους Καβαλιώτες να υπογράψουν το αίτημα «να παραμείνει ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας στη φυσική του έδρα, το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της οδού Κύπρου, όπως είναι εκεί από το 1960 και να μην εξαναγκασθεί σε μετεγκατάσταση από την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μετά από δωρεά των απογόνων των καπνεμπόρων οι οποίοι έκτισαν το κτήριο και παρεχώρησαν πριν 63 χρόνια το ισόγειο στον ΣΦΓΤ, εσαεί όπως είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου των καπνεμπόρων αείμνηστος Νικόλαος Πετρίδης».

Υπογραφές εδώ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της «Πρωτοβουλίας» στο AVAAZ:

«Μετά την δημοσιοποίηση της επιχειρούμενης έξωσης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (ΣΦΓΤ) από την φυσική και ιστορική του έδρα, το εμβληματικό κτίριο της Στέγης της οδού Κύπρου, πολλοί συμπολίτες μας ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Με βάση μία πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΓΤ και αφού το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, φαίνεται πως πριν αρκετούς μήνες, η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, εξασφάλισε προφορικά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου για την μετεγκατάστασή του σε άλλο κτίριο της Μητρόπολης.

Η συζήτηση αυτή και η κατάληξή της έγινε προφανώς εν κρυπτώ και χωρίς το Δ.Σ. του Συνδέσμου να ενημερώσει ως όφειλε τόσο τα μέλη του όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού η μακρά διαδρομή και ιστορία του ΣΦΓΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας, με πανελλήνια ακτινοβολία. Ο χώρος αυτός χάρισε επί πολλές δεκαετίες σε γενιές συμπολιτών μας τους καρπούς κολοσσιαίων πνευματικών δημιουργών της χώρας μας, αλλά και απετέλεσε βήμα ανάδειξης της λογοτεχνίας, επιστήμης και πολιτισμού του τόπου μας, μέσα από εκδόσεις, διαλέξεις, ποιητικά συμπόσια, εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις. Υπήρξε η λυδία λίθος της αναβίωσης του αρχαίου δράματος στους Φιλίππους, το εκκολαπτήριο της θεατρικής παραγωγής και της κινηματογραφικής λέσχης, αλλά και του πνευματικού αθλήματος του σκακιού.

Τα δυσάρεστα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στην τοπική κοινωνία, της οποίας τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα και εκδηλώθηκαν μαζικά, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με ευρεία μάλιστα συμμετοχή, ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών κατά της αποβολής του ΣΦΓΤ από την Στέγη του, η οποία συνεχίζεται στον ιστοχώρο ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗκαι καλούμε κάθε συμπολίτη που βίωσε και εκτιμά την προσφορά του Συνδέσμου στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας, να υπογράψει.

Επισημαίνουμε συγχρόνως, μετά από μελέτη των σχετικών εγγράφων, ότι διαπιστώνονται αρκετά θέματα με την προ εικοσαετίας αιφνιδιαστική δωρεά εκ μέρους του “Συλλόγου Καμπνεμπόρων” του κτιρίου της οδού Κύπρου στη Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, με τροποποίηση του Καταστατικού του, αφού η Μητρόπολη δεν συμπεριλαμβανόταν ως δωρεοδέκτης.

Όλα τα θέματα θα συζητηθούν σε ευρεία ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές, όπου θα αποφασισθούν και οι περαιτέρω πρωτοβουλίες και κινήσεις για την αποτροπή κάθε δυσάρεστης εξέλιξης.

Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΦΓΤ να αναθεωρήσει τη στάση του στο ζωτικό αυτό θέμα, και να μην θέσει αυτό ταφόπλακα στον Σύνδεσμο.

Παρακαλούμε τον μητροπολίτη κ. Στέφανο όχι μόνον να μην επιμένει στα σχέδιά του που θα εξοστρακίσουν τον ΣΦΓΤ από την ιστορική του έδρα και θα νεκρώσουν εντελώς τον Σύνδεσμο, αλλά αφού η Μητρόπολη αναλάβει και υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης του κτιρίου, να το παραδώσει και πάλι στον ΣΦΓΤ, στον οποίο το 1960, αναγνωρίζοντας την σημαντική πολιτιστική του αξία, με βούληση και ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Καπνεμπόρων παραχωρήθηκε η χρήση ΕΣΑΕΙ».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ