Ο «Βελλεροφόντης» στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Καβάλας

Το μυθόδραμα σε δραματοποίηση του Νίκου Σπυρόπουλου όπως το «αντιλαμβάνονται» θεατρικά τα παιδιά του Σχολείου. Η διανομή και οι ημερομηνίες των παραστάσεων

Την παράσταση «Βελλεροφόντης» ανεβάζει η θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Καβάλας την Παρασκευή 19 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου στις 19:45, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναβολής των παραστάσεων θα υπάρξει ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Σχολείου εδώ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα από τα αφηγήματα της ελληνικής μυθολογίας είναι ο μύθος του Βελλεροφόντη. Τον δραματοποίησε ο Νίκος Ι. Σπυρόπουλος με αριστοτεχνικό τρόπο τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάζεται σήμερα από τη θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

Ο Βελλεροφόντης γεννήθηκε στην Κόρινθο από τον Γλαύκο και την Ευρυμένη. Πήρε το όνομά του από τον κορίνθιο Βέλλερο, τον οποίον σκότωσε και γι’αυτό έφυγε από την Κόρινθο, καταφεύγοντας στην Τίρυνθα.

Εκεί τον φιλοξένησε ο βασιλιάς της ο Προίτος. Όμως τον ερωτεύτηκε με έρωτα τυφλό η γυναίκα του βασίλισσα Σθενέβοια, της οποίας όμως τον έρωτα απέκρουσε σεβόμενος τους νόμους της φιλοξενίας. Τότε η Σθενέβοια τον κατηγόρησε στον άντρα της και ο Προίτος για να τον εκδικηθεί του έστειλε στην Λυκία στον πεθερό του Ιοβάτη δίνοντάς του να του παραδώσει ένα γράμμα όπου εξιστορούσε τα καθέκαστα.

Ο Ιοβάτης, όταν διάβασε το γράμμα, αποφάσισε να αναθέσει στον Βελλεροφόντη δύσκολους άθλους πιστεύοντας ότι σε κάποιον από αυτούς θα χάσει τη ζωή του. Ο πρώτος λοιπόν άθλος που του ζήτησε ήταν να σκοτώσει ένα φοβερό τέρας τη Χίμαιρα, κόρη της Έχιδνας και του Τυφώνα, που σκόρπιζε στη χώρα τον τρόμο και την καταστροφή.

Αυτό είναι το θέμα του μυθοδράματός μας: Η πάλη του ήρωα Βελλεροφόντη με τη Χίμαιρα. Το τέρας αυτό ακολουθούσαν στοιχειά όπως οι Κακία, η Αλλοπροσάλλη η Άτη, που όταν έβγαινε για να κάνει τις επιδρομές της, τρόμαζε τον κόσμο καθώς την ακολουθούσαν καταιγίδες, βροντές, αστραπές, κεραυνοί και πελώρια κύματα.

Τη Χίμαιρα κατόρθωσε να σκοτώσει ο ήρωάς μας με τη βοήθεια του φτερωτού αλόγου, του Πήγασου, που κατοικούσε στον Όλυμπο με φύλακα τον Σωσθένη. Με τη βοήθεια της Αθηνάς κατόρθωσε να τον αποκτήσει και να τον κάνει σύντροφό του στο κυνήγι του τέρατος.

Μετά από την δολοφονία της Χίμαιρας, ο Βελλεροφόντης έφερε σε πέρας με ηρωισμό όλους τους άθλους που του ανέθεσε ο Ιοβάτης, προκαλώντας τον θαυμασμό του αλλά και τον τρόμο των θεών, οι οποίοι έβλεπαν ότι κινδύνευε η εξουσία τους από έναν κατώτερο. Ο Βελλεροφόντης, εξάλλου, ήθελε να σπάσει τα γήινα δεσμά του και να κατακτήσει τον Όλυμπο.

Έτσι οι ολύμπιοι θεοί γεμάτοι μίσος για τον Βελλεροφόντη καλούν τον Οίστρο που όσους κεντούσε τους μετέδιδε ακατάσχετη μανία. Τελικά, ο Οίστρος δαγκώνει τον Πήγασο. Μανιασμένος τινάζει τον αναβάτη του στη γη και εκεί ο ήρωας μας σωριάζεται και πεθαίνει.

Διανομή

  • Ιοβάτης: Αθανάσιος Κατζούνης
  • Βελλεροφόντης: Άρης Παυλίδης
  • Σωσθένης: Στυλιανός Καρασάββας
  • Θυμαγόρας: Όμηρος Αυγερινός
  • Κλήμης Νομικός: Χριστίνα Κέλη
  • Κακία: Χριστίνα Πασχαλίδου
  • Άτη: Δήμητρα Θεοδωρίδου
  • Χίμαιρα: Θεοδώρα Εριφυλίδη
  • Μοίρα: Φωτεινή Χαϊνά
  • Επωδός: Γεννάδιος Κιουρτζίδης

Αφηγητές: Μοσχίδης Χρήστος, Ελευθερία Τσιμαγεώργη

Χορός: Στέφανος Κοτζαηλίας, Αναστασία Αγανικόλα, Άννα Ελισάβετ Αντωνιάδου, Μαρία Αποστολίδου, Μακρίνα Χατζηραφαηλίδου, Ελένη Διαλυνά, Ασπασία-Μαρία Δομουτζόγλου, Θεοδώρα Ηλιάδου, Στυλιανή Ιώβη, Μαρία Καμπουρίδου, Δήμητρα Κουτσοματθαίου, Χαρά Μόμτσου, Άννα-Ευαγγελία Ντούφου, Ελένη Τσαριτσάνη, Σταυρούλα Τσομπανίδου, Μαρία Βοζιάνη

Κοστούμια
Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνοθεσία
Βασίλης Αρσένης

Το Σχολείο ευχαριστεί θερμά την Ελένη Χουρσούτογλου για την υποστήριξη της, όπου χρειάστηκε, τη Σοφία Νεοχωρίτου για τις πολύτιμες συμβουλές της στον Χορό, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για τη διάθεση του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων, τον Παναγιώτη Μεμετζή για τις ηλεκτρολογικές υπηρεσίες και φυσικά τους μαθητές που υπομονετικά δούλεψαν όλη τη σχολική χρονιά στον ελεύθερο τους χρόνο.