Θόδωρος Παπαδόπουλος: Θαύματα δεν γίνονται, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε…

Ο πρώην Αντιδήμαρχος μιλάει για την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον Θόδωρο Μουριάδη και το προσωπικό του στοίχημα η Καβάλα και οι Φίλιπποι να γίνουν ένας «Σύγχρονος Δήμος»

Γνώριμος στα αυτοδιοικητικά «πράγματα» του τόπου μας, πρώην Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Δημοτικών Διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, πρώην Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας αλλά και εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ Α-Μ) αποφάσισε μετά από πέντε χρόνια «απουσίας» από την ενεργό πολιτική δράση να είναι εκ νέου υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος…

Ο λόγος για τον Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο [αλλά και φωτογράφο] Θόδωρο Παπαδόπουλο ο οποίος «συστρατεύεται» με τον Θόδωρο Μουριάδη και συμβάλλει στην προσπάθειά του να «χτίσει» έναν δήμο που θα «σκύβει» με την ίδια ευαισθησία και προσοχή τόσο επάνω από την πόλη όσο και επάνω από τα χωριά της.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων με τον συνδυασμό του Σύγχρονου Δήμου, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος μίλησε στο KAVALA POST εφ’ όλης της προεκλογικής ύλης…

O Θόδωρος Μουριάδης είναι ένας πολύ αξιόλογος και ικανός άνθρωπος με γνώσεις και πολύ διάθεση, ένας άνθρωπος πολιτισμένος, με εμπειρία και τεχνοκρατικό πνεύμα και είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσει το δημαρχιακό αξίωμα και την Καβάλα…

Κύριε Παπαδόπουλε, ως «παλιός» στα αυτοδιοικητικά, τι διαφορετικό πιστεύετε ότι έχει η εκλογική «μάχη» του ερχόμενου Μαΐου;
Η εκλογική μάχη που έρχεται έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καταρχάς, με το νέο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» εισάγονται πολλά νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο θα διοικείται ο Δήμος Καβάλας αφού πλέον ο/η δήμαρχος που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία δεν θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, την πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλους συνδυασμούς. Κάτι τέτοιο είναι καταρχάς θετικό γιατί θα εκφραστεί καλύτερα η λαϊκή βούληση και δεν θα είναι δημαρχοκεντρικό το σύστημα διοίκησης. Αρκεί, βέβαια, να μην υπάρξουν φαινόμενα «συναλλαγής» θέσεων, γιατί τότε το σύστημα θα αποτύχει παντελώς και ο κόσμος θα χάσει ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη του στους εκπροσώπους του. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα υπάρξει είναι ότι οι Κοινότητες θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση με τις προτάσεις τους στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό, οι οποίες θα είναι πια εκτελεστέες και όχι απλές προτάσεις. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στη διοίκηση διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια και όσοι εκλεγούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι και συνεπείς στον ρόλο τους ώστε να έχουμε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα για τον τόπο που αγαπάμε.

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τα κοινά, πήρατε την απόφαση να συστρατευθείτε με τον Θόδωρο Μουριάδη και να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Σύγχρονο Δήμο στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το «ναι»;
Πραγματικά, μετά από 5 χρόνια απουσίας από τα κοινά του δήμου αποφάσισα να συμμετέχω ξανά στις δημοτικές εκλογές. Βέβαια, την ανάγκη μου για προσφορά την «ικανοποιούσα» μέσω του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ και άλλων θεσμών και συλλόγων στους οποίους συμμετέχω. Ο λόγοι για τη συμμέτοχή μου είναι κυρίως δύο: Αφενός διαπίστωσα την απραξία και την παραμέληση του Δήμου Καβάλας και ειδικότερα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από την παρούσα δημοτική διοίκηση κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα και  αφετέρου με ενέπνευσε ο Θόδωρος Μουριάδης ο οποίος είναι ένας πολύ αξιόλογος και ικανός άνθρωπος με γνώσεις και πολύ διάθεση, ένας άνθρωπος πολιτισμένος, με εμπειρία και τεχνοκρατικό πνεύμα και είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσει το δημαρχιακό αξίωμα και την Καβάλα.

Διατελέσατε Αντιδήμαρχος Φιλίππων επί Διοίκησης Κωστή Σιμιτσή. Καταρχάς, πώς κρίνετε τη «δουλειά» που έγινε στους Φιλίππους από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή;
Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη. Απέτυχε στους περισσότερους τομείς του ρόλου της. Απέτυχε καταρχάς στα προβλήματα της καθημερινότητας αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και αναφέρομαι στην κατάσταση των δρόμων, στη λειτουργία των αθλητικών εγκατάσεων, στον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, στα λεγόμενα «μικρά» έργα που είναι ανύπαρκτα, στην κατάσταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών, στη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών λόγω της υποστελέχωσης και ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Απέτυχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των «μεγάλων» έργων που θα δώσουν μια προοπτική στον Δήμο Καβάλας. Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έγινε ένα βήμα προς αυτό που εννοούμε ως «Ανάπτυξη». Γνωρίζω ότι είναι εύκολο να κρίνεις όταν είσαι έξω από τα πράγματα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι δυστυχώς η απερχόμενη διοίκηση δεν έχει επιδείξει κάποιο έργο και θα μείνει έτσι στη μνήμη μας…

Για παράδειγμα, η Αντιπολίτευση συχνά-πυκνά κάνει λόγο για «εγκατάλειψη» των χωριών. Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι συμφωνείτε;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η απερχόμενη διοίκηση δεν έχει επιδείξει κάποιο σοβαρό έργο σε όλο τον Δήμο και πολύ περισσότερο στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Είναι δίκαιο το αίσθημα των κατοίκων της περιοχής να νιώθουν παραμελημένοι και πολίτες Β’ κατηγορίας. Δεν είναι δυνατόν π.χ. ο Αμυγδαλεώνας να μην έχει έναν υπάλληλο μόνιμα για να μπορεί να εξυπηρετεί τους κατοίκους και δεν είναι σωστό ο εισπράκτορας της ΔΕΥΑΚ να έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα στις Κρηνίδες. Οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους δημότες της πόλης.

Τι θα κάνατε διαφορετικό εάν εσείς ήσασταν Διοίκηση; Και μιλάω συγκεκριμένα για την περιοχή «ευθύνης» σας…
Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κατανέμω δίκαια και ορθολογικά τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που υπάρχει στον Δήμο. Η πρακτική «πρώτα να ικανοποιήσουμε την πόλη και μετά αν περισσέψουν, τα χωριά» πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να δημοπρατεί ο Δήμος έργο για 10 παιδικές χαρές στην πόλη και μετά από καιρό άλλες 2 στις Κρηνίδες και στον Αμυγδαλεώνα. Δεν είναι δίκαιο οι πρόεδροι των οικισμών να μην έχουν το ελάχιστο προσωπικό για να επιλύσουν τα στοιχειώδη προβλήματα των κοινοτήτων τους και να αλλάζουν λάμπες ή να μπαλώνουν τρύπες στο οδόστρωμα οι… ίδιοι! Πρέπει ο τρόπος διοίκησης να αποκεντρωθεί για να έχουμε μια καλή ποιότητα στη ζωή των κατοίκων όλου του Δήμου Καβάλας.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρκετές «φωνές» από την περιοχή σας που «ζητούν» την επανίδρυση του πρώην Δήμου Φιλίππων και την «αυτονόμησή» του από την Καβάλα. Ποια είναι η δική σας θέση;
Όταν οι κάτοικοι δεν απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες από τον Δήμο είναι αναπόφευκτο να θέλουν να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος διοίκησης. Ο τρόπος με τον ασκείται η διοίκηση τα τελευταία χρόνια, είναι άδικος και αναποτελεσματικός. Η δικιά μου άποψη είναι ότι μετά τις εκλογές θα  πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο και τα επιχειρήματά του. Να δούμε πόσοι είναι αυτοί που θέλουν την επαναφορά του Δήμου Φιλίππων και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι μια απόφαση της κεντρικής διοίκησης του κράτους, αλλά αν το λαϊκό αίσθημα μάς το επιβάλλει, τότε αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Εν τέλει, κ. Παπαδόπουλε, θεωρείτε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση;
Όπως όλα, έτσι και ο «Καλλικράτης» έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Θεωρώ ότι έγινε σε λάθος βάση, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και χωρίς ο νομοθέτης να προβλέψει ο τρόπος διοίκησης να ασκείται ώστε να υπάρχει ισοκατανομή πόρων, μέσων και υπαλλήλων ώστε να μην αδικούνται κάποιες περιοχές.

Και εν έτει 2019 πάμε στις κάλπες με τον «Κλεισθένη» και την Απλή Αναλογική. Ποια είναι η άποψή σας για τη «δυναμική» που θα προσδώσει την επόμενη μέρα, διοικητικά;
Όπως προείπα, ο «Κλεισθένης» εισάγει νέα χαρακτηριστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίκαια από τη μια πλευρά αλλά επικίνδυνα από την άλλη. Οπωσδήποτε αντιπροσωπεύεται η λαϊκή βούληση καλύτερα, αλλά φοβάμαι ότι η διοίκηση θα ασκείται με κριτήρια συναλλαγής και υποσχέσεων. Δεν είμαι σίγουρος ότι το νέο μοντέλο διοίκησης θα είναι επιτυχημένο και αυτό, βέβαια, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Ελπίζω οι ψηφοφόροι να επιλέξουν άξιο δήμαρχο και άξιους δημοτικούς συμβούλους ώστε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του. Πάντως ένα από τα θετικά που προκύπτουν από το νέο νομοσχέδιο, είναι ότι τα Τοπικά Συμβούλια συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων περισσότερο από παλαιότερα.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πιστεύετε ότι η Καβάλα έκανε ό,τι έπρεπε για να «εκμεταλλευτεί» αυτό το γεγονός; Και ανεξάρτητα από την απάντησή σας, ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα βήματα από εδώ και πέρα της επόμενης Δημοτικής Αρχής;
Μετά από πολύ κόπο και πολλές προσπάθειες από τις διοικήσεις του Δήμου Φιλίππων και του Δήμου Καβάλας από το 2011 και μετά, της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και άλλων φορέων, ο σκοπός της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO επετεύχθη. Από τότε και μετά δεν είδαμε απολύτως τίποτα. Θα μου πείτε: είναι δουλεία του Δήμου; Η απάντηση είναι πως ούτε και ο φάκελος υποψηφιότητας ήταν δουλειά των δημοτικών αρχών. Παρόλα αυτά όμως, έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο σε αυτό, συντόνιζαν, πίεζαν, συνεργαζόταν, βοηθούσαν, αναλάμβαναν πρωτοβουλίες, διαπεραίωναν. Αυτό τον ρόλο πρέπει να αναλάβει και σήμερα η Δημοτική Αρχή. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων και για την τουριστική προβολή του μνημείου. Να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, με το ΤΕΕ, την Εκκλησία, το ΓΕΩΤΕΕ και με όλους τους φορείς για να έχουμε τα προσδοκούμενα οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία.  Έχουμε έναν θησαυρό στον τόπο μας και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε τον πληθυσμό στον τόπο μας.

Ελπίζω οι ψηφοφόροι να επιλέξουν άξιο δήμαρχο και άξιους δημοτικούς συμβούλους ώστε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του…

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στόχευση της νέας Διοίκησης του Δήμου Καβάλας για τους Φιλίππους; Σε ποιους τομείς θα πρέπει να εστιάσει; Πού εντοπίζετε αδυναμίες και πού ευκαιρίες βελτίωσης και συνολικής ανάπτυξης της περιοχής;
Πρώτη προτεραιότητα είναι η σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικόύ Σχεδίου όλων των οικισμών του Δήμου Φιλίππων γιατί είναι το βασικότερο εργαλείο ρύθμισης του αστικού, περιαστικού και εξωαστικού χώρου σε κάθε οικισμό. Με αυτό θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και θα επιλυθούν πολλά προβλήματα που χρονίζουν και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας. Τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας είναι η αξιοποίηση του πολιτιστικού, ιστορικού, φυσικού και ιαματικού αποθέματος  που διαθέτουμε και δεν εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει: Πεδίο μάχης των Φιλίππων, Λασπόλουτρα, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Κάστρο των Φιλίππων, Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, EXTRA MURUS, Ντικιλί Τάς, βραχογραφίες, Σπήλαια και ορυχεία της Παλαιάς Καβάλας, περιαστικά δάση Ζυγού και Αμυγδαλεώνα, δρόμος του Νερού, Τενάγη των Φιλίππων και τόσα άλλα… Θα πρέπει εξειδικευμένοι επιστήμονες να ασχοληθούν και να καθορίζουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε επιτέλους η κοινωνία και η οικονομία μας να επωφεληθεί από αυτό. Σημαντικότατη είναι επίσης η ποιότητα ζωής  του πολίτη. Αυτό θα επιτευχθεί με την ορθολογική κατανομή πόρων και προσωπικού ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καθαριότητα, ασφάλεια και καλές υπηρεσίες στον τόπο του. Στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να βελτιώσουμε όσο γίνεται τις αγροτικές υποδομές, να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλά στελεχωμένο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης που θα έχει πλούσιες και εκτεταμένες αρμοδιότητες και θα επιλύει τα προβλήματα των αγροτών άμεσα. Πρέπει επιτέλους να οι οικισμοί να πίνουν καλής ποιότητας νερό από τις πηγές Βοϊράνης. Ο αγωγός περνάει από δίπλα μας και εμείς υδρευόμαστε από αμφιβόλου ποιότητας γεωτρήσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και πιστέψτε με υπάρχει πολύς δρόμος σε όλους τους τομείς για να μπορέσουμε να σταθούμε επάξια στον πλούτο που διαθέτουμε.

Με τον κ. Μουριάδη συνυπήρξατε ως Αντιδήμαρχοι την τετραετία 2010-2014 και είχατε την ευκαιρία να χαράξετε πολιτική για τον Δήμο Καβάλας συνολικά. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να εκλεγεί Δήμαρχος Καβάλας;
Πράγματι, με τον Θόδωρο Μουριάδη συνυπήρξαμε και συνεργαστήκαμε ως αντιδήμαρχοι στη δύσκολη περίοδο των περικοπών των εσόδων και της πρώτης εφαρμογής του «Καλλικράτη». Είναι ένας άνθρωπος με γνώση και εμπειρία στα θέματα του Δήμου, ένας άνθρωπος ικανός και πολύ εργατικός, πολιτισμένος χωρίς ίχνος αλαζονείας, με πολύ διάθεση και όρεξη για δουλειά. Δουλεύει μεθοδικά και πάντα ακούει τις γνώμες των άλλων. Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι άξιος να αναλάβει τα ηνία του δήμου Καβάλας.

Δεδομένου ότι έχετε χρηματίσει Αντιδήμαρχος Φιλίππων στο παρελθόν, τι διαφορετικό θα κάνετε σε περίπτωση που η ψήφος των συμπολιτών σας σάς φέρει σε αντίστοιχη θέση την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο;
Σας ανέφερα τις προτεραιότητές μας για την περιοχή. Θα δουλέψω εντατικά ώστε να πετύχουμε στους παραπάνω τομείς γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Κλείνοντας, κ. Παπαδόπουλε, έχετε κάποιον προσωπικό στόχο, κάποιο προσωπικό «στοίχημα» για την περιοχή των Φιλίππων; Κάτι για το οποίο θα παλέψετε μέσα από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον εκλεγείτε;
Προσωπικά το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να προσπαθήσω να αξιοποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν για να προκύψουν οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Με θλίβει όταν έχουμε έναν από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και τον κόσμο με μεγάλη επισκεψιμότητα και δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τα οφέλη που πρέπει. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα χωριά μας αλλά και η πόλη της Καβάλας έζησε μια νέα, μεγάλη μετανάστευση. Η παραγωγική μας γενιά «ξεκληρίστηκε»· μια γενιά ελπιδοφόρα, μορφωμένη και πολιτισμένη. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι για να αντιστρέψουμε αυτήν τη ροή, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό μας. Θαύματα δεν γίνονται. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε…