Άγγελος Συρίγος: Το σωστό θα ήταν το Δημοκρίτειο να «αγκαλιάσει» ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης για το ΔΙΠΑΕ και την πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα και ποια είναι η «λάθος κατεύθυνση που κοιτάμε»

Το σωστό θα ήταν το Δημοκρίτειο κάποια στιγμή να «αγκαλιάσει» ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αυτό αφορά και τη Δράμα και την Καβάλα, επισήμανε σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Ο ίδιος μίλησε για το μέλλον του Τμήματος Φυσικής και τις προτάσεις που επεξεργάζεται η εθνική αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επεσήμανε πως «κοιτάμε προς τη λάθος κατεύθυνση, ασχολούμενοι με το πόσα τμήματα υπάρχουν και πόσοι περνούν σε αυτά και όχι το μείζον που είναι ο δραματικά μικρός αριθμός που αποφοιτούν από τα τμήματα αυτά».

Αν εγώ αυτήν τη στιγμή κάνω οποιαδήποτε δήλωση για το Τμήμα Φυσικής, ακυρώνω εντελώς τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής

Η πρόταση αυτή έχει τεθεί υπόψιν της εθνικής αρχής για την ανώτατη εκπαίδευση
Έχουμε εδώ μία πρόταση που προέρχεται από την πρώην από το προεδρείο του ΔΙΠΑΕ η οποία προτείνει αναδιαρθρώσεις μέσα στο πανεπιστήμιο. Η πρόταση αυτή έχει τεθεί υπόψιν της εθνικής αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν βλέπει μόνο το ΔΙΠΑΕ αλλά τη μεγάλη εικόνα της χώρας, βλέπει τις ακαδημαϊκές ανάγκες, ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς, πως θα πηγαίνουν τα τμήματα που προτείνεται να αναδιαρθρωθούν, να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν και καταλήγει σε κάποιες προτάσεις για το Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση. Αν εγώ αυτήν τη στιγμή κάνω οποιαδήποτε δήλωση για αυτό το θέμα, ακυρώνω εντελώς τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής, τι την κάναμε αφού ούτως ή άλλως εγώ έχω τη δική μου άποψη; Άρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν μπορώ να εκφράσω οποιαδήποτε άποψη.

Το ΔΙΠΑΕ είναι το πιο εκτεταμένο πανεπιστήμιο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη χώρα
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και αφορά και στα 23 πανεπιστήμια της χώρας, όχι μόνο στο ΔΙΠΑΕ. Το ΔΙΠΑΕ έχει αρκετά προβλήματα υπό την έννοια ότι είναι το πιο εκτεταμένο πανεπιστήμιο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα, φανταστείτε ότι ξεκινά από την Κατερίνη και φτάνει στο Διδυμότειχο. Έχουμε αρκετά προβλήματα με τμήματα του με τμήματά του τα οποία είναι καινούργια, φτιάχτηκαν πολλές φορές εν μια νυκτί, πρέπει να δούμε τι προοπτικές υπάρχουν και για το ΔΙΠΑΕ και για τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Υπάρχουν και αλλού προτάσεις καταργήσεις τμημάτων όπως π.χ. στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν είναι μια σκέτη πρόταση «να κλείσει αυτό να ανοίξει εκείνο», υπάρχει ένας διάλογος που αποτυπώνεται εδώ

Το σωστό θα ήταν το Δημοκρίτειο κάποια στιγμή να αγκαλιάσει ολόκληρη την ΠΑΜ-Θ
Το χαρτί που έχω εγώ στα χέρια μου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει μια εισήγηση στην οποία το προεδρείο καταθέτει κάποιες προτάσεις, οι πρόεδροι των τμημάτων άλλοτε συμφωνούν άλλοτε διαφωνούν και όλα αυτά είναι κατατεθειμένα, δεν είναι μια σκέτη πρόταση «να κλείσει αυτό να ανοίξει εκείνο», υπάρχει ένας διάλογος που αποτυπώνεται εδώ. Τώρα εάν πιστεύουν ότι δεν αποτυπώνονται σωστά οι απόψεις τους έπρεπε να το είχαν εκφράσει όταν είδαν τα πρακτικά ή να το πουν και τώρα, εγώ δε μπορώ να κάνω τον ντετέκτιβ τι είπατε, τι είπαμε. Εγώ την άποψή μου την έχω εκφράσει και στη Βουλή προσφάτως, νομίζω ότι το σωστό θα ήταν το Δημοκρίτειο κάποια στιγμή να «αγκαλιάσει» ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυτό αφορά και στη Δράμα και στην Καβάλα. Από ‘κει και πέρα περιμένω να δω και τις προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής, αυτό δεν σχετίζεται με το μέλλον του Α ή Β τμήματος, αλλά με το μέλλον όλων αυτών των τμημάτων μαζί.

Έχουμε τμήματα που αποφοιτούν το 6% των εισακτέων! Έχει ασχοληθεί κανείς με αυτό;
Ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι μας αρέσει να φτιασιδώνουμε ωραίες καταστάσεις, δεν αναφέρομαι στο Α ή Β τμήμα, αλλά ότι υπάρχουν τμήματα με σοβαρότατα προβλήματα που τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Έχουμε τμήματα που αποφοιτούν το 6% των εισακτέων! Έχει ασχοληθεί κανείς με αυτό; Το φαινόμενο της εγκαταλείψεως, αντί όμως αυτό να ναι πρωτοσέλιδο, είναι πρωτοσέλιδο ότι τόσοι πέρασαν στα πανεπιστήμια. Έχει ρωτήσει πόσοι από αυτούς παραμένουν και στο 2ο έτος; Φεύγω από την ΑΜ-Θ, πάω στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είχαμε τμήμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο το ποσοστό αποφοίτων του ήταν στο 6%, είχαμε τμήμα που αποφοιτούσε το 7%! Μπαίνανε 100 και αποφοιτούσαν 7, με αυτό που είναι μείζον θέμα ασχολείται ο Τύπος; Ασχολείται μόνο με το αν έχουμε ένα τμήμα, το πώς πηγαίνει το τμήμα, αν έχει καθηγητές, αν τα παιδιά έχουν επαγγελματικό μέλλον, το ποσοστό αποφοιτήσεων με αυτά δεν ασχολούνται. Έχουμε καθήκον όμως να ασχοληθούμε εμείς.

Η ανεξάρτητη αρχή θα εισηγηθεί σε εμάς, δεν έχει τον τελευταίο λόγο, αυτόν τον έχει το Υπουργείο Παιδείας

Οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν σε εκείνους οι οποίοι φοιτούν και θα τελειώσουν κανονικά τα τμήματα
Να πω εγώ δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Τμήμα Φυσικής, ακυρώνω έτσι την εθνική αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση; Της λέω δεν υπάρχετε, γιατί εγώ έχω την άποψή μου; Η ανεξάρτητη αρχή έχει κάνει ήδη μία πρώτη καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στη χώρα, των προβλημάτων και προσπαθούμε βάση αυτών των δεδομένων να πορευτούμε. Πόσους δικηγόρους έχει ανάγκη η χώρα, πόσους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών; Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν είχαμε δει στο παρελθόν και η αρχή τα έχει καταγράψει. Οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν σε εκείνους οι οποίοι φοιτούν και θα τελειώσουν κανονικά τα τμήματα ασχέτως της πορείας των τμημάτων τους, δεν αφορά σε αυτούς που ήδη φοιτούν. Στους 15 μήνες που είμαι σε αυτήν τη θέση του υφυπουργού Παιδείας έχω περάσει ειδικά στην Καβάλα δύο φορές και από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 7-8 φορές σε σημείο παρεξηγήσεως από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για να το κλείσουμε, η ανεξάρτητη αρχή θα εισηγηθεί σε εμάς, δεν έχει τον τελευταίο λόγο, αυτόν τον έχει το Υπουργείο Παιδείας.