Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στην Καβάλα: Η πλατεία Καπνεργάτη «βάφτηκε» πορτοκαλί [βίντεο-φωτογραφίες]

Τον «τόνο» στις κινητοποιήσεις έδωσαν με πανό, συνθήματα και καπνογόνα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα - Δυναμικό «παρών» από σωματεία, συνδικάτα και ΠΑΜΕ - Κατάθεση στεφάνων από ΣΥΡΙΖΑ-Συμπαράταξη Πολιτών

Μέρες του 2016 «έζησε» το πρωί της Πέμπτης 6 Μαΐου 2021 η Καβάλα με τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια και το «μπλοκ» των πρώην απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων να βρίσκονται ξανά στους δρόμους της πόλης δίνοντας παλμό στην μέρα πανελλαδικής απεργίας στον «απόηχο» της Εργατικής Πρωτομαγιάς και ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που προωθεί η Κυβέρνηση.

Επίκεντρο των συγκεντρώσεων ήταν η πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί, από τις 10:00 και μετά, βρέθηκαν η Κομμουνιστική Νεολαία Καβάλας, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων «Η Ενσωμάτωση» αλλά και η Κίνηση Φοιτητών Καβάλας.

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παραπάνω και την κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα του Καπνεργάτη στο κέντρο της πλατείας, ακολούθησε συντεταγμένη πορεία με πανό και κεντρικό σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά/Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στη συνέχεια, την πλατεία «κατέλαβαν» οι πορτοκαλί και μπλε μπλούζες, ήτοι οι τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην Καβάλα Oil «To Βαρέλι» και του Σωματείου Εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ αντίστοιχα, αλλά και στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Κρατώντας τα δικά τους πανό –«ΟΧΙ στην εργολαβοποίηση του Πρίνου» οι πρώτοι και «Μητσοτάκη, ποιος καλύπτει τον Λαυρεντιάδη» οι δεύτεροι– και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χαμός! Χαμός! Θα γίνει πανικός! Ετούτος ο αγώνας θα είναι ο πιο σκληρός» και «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά/Πετρέλαιο θα βγάλουμε με τον τσαμπουκά», πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με καπνογόνα δια των οδών Βενιζέλου, Δοϊράνης, Ομονοίας και Αβέρωφ προτού καταλήξουν και πάλι στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Εκεί, περίπου στις 11:30, βρέθηκε και ολιγομελής αντιπροσωπεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της δημοτικής παράταξης της Συμπαράταξης Πολιτών, εκπρόσωποι των οποίων κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Καπνεργάτη.

Στεφάνι κατέθεσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες: