Γιάννης Εριφυλλίδης: Παράνομο να ασχολείται το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το Cosmopolis!

Ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά» αναφορικά με την επικείμενη απόφαση του ΔΣ να αναλάβει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ –Υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπεται να διοργανώνει δράσεις που δεν έχουν συνάφεια με το θέατρο

Ανακοίνωση με αποδέκτες τα μέλη του ΔΗΠΕΘΕ, από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Εριφυλλίδης με αφορμή την διαφαινόμενη απόφαση που θα πάρει η πλειοψηφία προκειμένου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας να αναλάβει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ Cosmopolis! Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά» κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και όποιος το εγκρίνει καταστρατηγεί τη νομοθεσία.

Παράλληλα ο κ. Εριφυλλίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το αποθεματικό του Θεάτρου και σχολιάζει δεικτικά την απόφαση να συμμετέχει το ΔΗΠΕΘΕ στη συνάντηση περιφερειακών θεάτρων στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα με το θεατρικό έργο της καλλιτεχνικής διευθύντριας που όπως υποστηρίζει πήγε άπατο στην Καβάλα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιάννη Εριφυλλίδη

«Βασικός στόχος του ΔΗΠΕΘΕ είναι:
α. Η προώθηση και ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης, με την παραγωγή και οργάνωση παραστάσεων ποιότητας.
β. Η πραγματοποίηση σειράς περιοδειών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
γ. Η ενεργοποίηση των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας, όχι μόνο με τις παραστάσεις, αλλά και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες συναφείς με τη θεατρική τέχνη.
δ. Οι συμπαραγωγές και οι ανταλλαγές θεατρικών παραστάσεων με άλλα ΔΗΠΕΘΕ, οι αναθέσεις νέων θεατρικών έργων, οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος ή ξένου έργου εκεί που υπάρχει στο δραματολόγιο, η πρωτοποριακή και ερευνητική δουλειά.
ε. Η συμμετοχή σε αναγνωρισμένου κύρους διεθνή Φεστιβάλ και η προώθηση του νεοελληνικού έργου.
στ. Η βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης θεατρικής και γενικότερα καλλιτεχνικής παιδείας σε όλα τα επίπεδα.
ζ. Η συστηματική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Τα παραπάνω υπενθυμίζω στους εκπροσώπους της Συμπολίτευσης που έχουν επιστρατευτεί για να παραστούν στο σημερινό ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, να ανακαλέσουν προηγούμενη απόφαση του ΔΣ και να ψηφίσουν εκ νέου, προκειμένου να αναλάβει τελικά το ΔΗΠΕΘΕ τη διοργάνωση του Cosmopolis.

Δεν επιτρέπεται το ΔΗΠΕΘΕ να διοργανώνει δράσεις που δεν έχουν συνάφεια με το θέατρο. Όποιος ψηφίσει την κατάπτυστη αυτή εισήγηση καταστρατηγεί τη νομοθεσία που κατήργησε τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τα άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου Καβάλας. Το ΔΗΠΕΘΕ «διασώθηκε» για να συνεχίσει τη συναφή ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ δράση του και όχι για να φορτωθεί άλλες δράσεις μη υφιστάμενων πλέον νομικών προσώπων.

Να τολμήσω και μια πρόβλεψη; Επειδή ο Δήμος Καβάλας είναι «πανί με πανί», δεν θα δώσει ποτέ τα 200.000 ευρώ της έξτρα ετήσιας επιχορήγησης για το Cosmopolis και έτσι μέσα στην επόμενη πενταετία θα εξανεμιστεί το αποθεματικό και του ΔΗΠΕΘΕ, όπως ακριβώς εξανεμίστηκε το αποθεματικό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για το φεστιβάλ των 50 ακροατών του κυρίου Ζοπόγλου.

ΥΓ. Για την άλλη εισήγηση του αποψινού ΔΣ, σύμφωνα με την οποία καλούνται τα μέλη του ΔΣ να εγκρίνουν τη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνάντηση περιφερειακών θεάτρων στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα με το θεατρικό έργο της καλλιτεχνικής διευθύντριας που πήγε άπατο στην Καβάλα και μας έβαλε μέσα 30 χιλιάδες ευρώ, τι να πει κανείς; Θα πρέπει να πληρώσουμε άλλες 13 χιλιάδες και να προσλάβουμε άλλους ηθοποιούς για να λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια ότι παίχθηκε το άπατο θεατρικό της και στο Εθνικό Θέατρο με τα λεφτά των Καβαλιωτών; Αν πρέπει να συμμετάσχουμε (και καλώς λέω εγώ να συμμετάσχουμε), ας στείλουμε την τελευταία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ που είναι φρέσκια, έτοιμη, πιο οικονομική και ενδεχομένως να κόψει και κανένα εισιτήριο παραπάνω».