Η Καβάλα συμμετείχε στη γιορτή Παιδείας και Γραμμάτων στο Γκότσε Ντέλτσεφ [φωτογραφίες]

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, παρέστη στη Γιορτή που διοργάνωσε ο αδελφοποιημένος, από το 2003 Δήμος της Βουλγαρίας

Στο Γκότσε Ντέλτσεφ, στην αδελφοποιημένη με την Καβάλα πόλη της Νότιας Βουλγαρίας, βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου, προκειμένου να παραστεί σε μια από τις πιο σημαντικές εθνικές γιορτές της γειτονικής χώρας. Κάθε χρόνο, στις 24 Μαΐου, τιμάται η μνήμη των Ισαποστόλων Κύριλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι έφτιαξαν τον 9ο αιώνα μ.χ. το βουλγαρικό αλφάβητο. Όλες οι εκδηλώσεις, στις οποίες, εκτός από τον Δήμαρχο Γκότσε Ντέλτσεφ, Βλαντιμίρ Μοσκώφ, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ήταν αφιερωμένες στην Παιδεία και στα Γράμματα.

«Συνεργασία που ωριμάζει σαν το παλιό κρασί»

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που προσκλήθηκα να συμμετάσχω στη σημερινή γιορτή σας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Γνωρίζω ότι η 24η Μαΐου είναι μια μεγάλη ημέρα για τους Βούλγαρους γιατί η γιορτή των αγίων αδερφών Κύριλλου και Μεθόδιου σχετίζεται με δύο ανθρώπους, οι οποίοι άνοιξαν πνευματικούς ορίζοντες και χάραξαν το δρόμο της πολιτιστικής και λογοτεχνικής ανάπτυξης της χώρας σας.

Ευχαριστώ που μας προσκαλέσατε σ’ αυτήν την μεγάλη γιορτή των γραμμάτων. Ως δάσκαλος και ως πολιτικός, πιστεύω ότι η ανάπτυξη των λαών βασίζεται τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά τους, όσο και στον πολιτισμό που παράγουν καθημερινά.

Επίσης, ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος μας φέρνουν πιο κοντά, αφού το κυριλλικό αλφάβητο έχει μεγάλη συγγενική σχέση με το ελληνικό. Κι όλοι ξέρουμε ότι ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μαρτυρεί την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαού. Άρα, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν δημιούργησαν μόνο το αλφάβητο, αλλά και τη σλαβική λόγια γλώσσα και λογοτεχνία κι αυτό το σημαντικό γεγονός γιορτάζουμε κι εμείς μαζί σας, ως βαλκάνιοι φίλοι, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν από κοινού μια γειτονιά γεμάτη με τις πολιτιστικές παραδόσεις μας, αυτές που φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά.

Ο  Δήμος Καβάλας και ο Δήμος του Γκότσε Ντέλτσεφ συνδέονται με αδελφοποίηση από το 2003, μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται και πιο ώριμη σαν το παλιό κρασί».