Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στον Δήμο Καβάλας η συζήτηση για την αξιοποίηση του Παλιού Υδραγωγείου Αμισιανών και του κτιρίου «Διόνυσος» στη δυτική είσοδο της πόλης, μετά τη διήμερη παρουσίαση αρχιτεκτονικών και ερευνητικών προτάσεων που διοργάνωσαν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΦΙΛΙΠΠΟΙ».
Με δημόσια παρέμβασή του την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, ο Γιάννης Εριφυλλίδης άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι η διοργάνωση δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης. Ο ίδιος επανέφερε τη δική του προεκλογική πρόταση του 2023 για τη μετατροπή του Παλιού Υδραγωγείου σε πολιτιστικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Εριφυλλίδη, οι μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διήμερη εκδήλωση είχαν εκπονηθεί σε προγενέστερο χρόνο και όχι κατόπιν ανάθεσης από τον Δήμο Καβάλας ή τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παρουσίαση διαφορετικών σεναρίων δεν συνιστά από μόνη της πρόοδο προς την αξιοποίηση των ακινήτων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η επιλογή συγκεκριμένης χρήσης.
Ιδιαίτερα για το Παλιό Υδραγωγείο, αναφέρεται στις διαφορετικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μουσείου, ινστιτούτου νερού και εγκαταστάσεων για τη ΔΕΥΑΚ. Κατά την άποψή του, η δημοτική αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει καταλήξει σε σαφή προγραμματισμό.
Ο Γιάννης Εριφυλλίδης υποστηρίζει ότι η παράταξή του είχε παρουσιάσει από το 2023 συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπλαση του Παλιού Υδραγωγείου.
Όπως αναφέρει, η πρόταση περιλάμβανε τη δημιουργία στεγασμένου και υπαίθριου πολιτιστικού κέντρου, με στόχο την ανάδειξη του συγκροτήματος και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι είχαν εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι δυνατότητες αξιοποίησης και πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί προέρχονται από τη δημόσια τοποθέτησή του και δεν συνοδεύονται, στο δημοσιευμένο κείμενο, από αναλυτικό τεχνικό ή χρηματοδοτικό φάκελο.
Ο επικεφαλής της παράταξης εκτιμά ότι, εάν είχε αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, θα μπορούσε να παραδώσει έως το 2028 ένα νέο πολιτιστικό κέντρο. Αντίθετα, εκφράζει την πρόβλεψη ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν θα έχει ολοκληρώσει αντίστοιχο έργο έως τότε.