Το «λάθος» τηλέφωνο και ο «στρατηγός άνεμος»

Αν διώξεις την κάμερα, γίνεσαι απολυταρχικός, αν φύγεις, αλαζόνας, αν μείνεις, λαϊκιστής...


 

Του Θανάση Σοφιανού

 


Ένας φίλος προβοκάτορας μου έστειλε μια λίστα με τραγούδια που έχουν να κάνουν με τηλεφωνήματα… «Τηλεφώνησέ μου»-Βασίλης Καρράς, «Δώδεκα»-Άννα Βίσση, «Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει»-Ελίνα Κωνσταντοπούλου, «Πάρε με στο τηλέφωνο»-Μαίρη Λίντα, «Αν μου τηλεφωνούσες/Δώδεκα»-Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, «Το τηλέφωνο»-Παύλος Σιδηρόπουλος και Λιζέτα Νικολάου κι άλλα τέτοια…

Και είπα τότε ότι αυτά είναι επιτυχίες, όχι σαν το τηλεφώνημα του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στο γραφείο του κ. Τόσκα. Και σιγά το «τραγούδι»… Ούτε στο top 10 των ελληνικών πολιτικών chat μπήκε.

Τελικά, η αφιλτράριστη λήψη νερού και είδησης κάνει κακό στην υγεία. Ο Δημήτρης εκείνη την ώρα πίεζε με τον τρόπο που μπορούσε τον αρμόδιο υπουργό να στείλει βοήθεια στο νησί.

Το αν τον «έπιασε» η κάμερα είναι θέμα διακριτικής ευχέρειας, από την πλευρά του συγκυριακά συνεντευξιαζόμενου μιλώντας: Αν την διώξεις, γίνεσαι απολυταρχικός, αν φύγεις, αλαζόνας, αν μείνεις, λαϊκιστής.

Ο Δημήτρης επέλεξε να μείνει, χωρίς να φαντάζεται την εξέλιξη του τηλεφωνήματος, για να γίνει βορά των «μαχητών του πληκτρολογίου». Δεν υπερασπίζομαι την επιλογή του, απλά τάσσομαι υπέρ της λογικής, με ίδια κριτήρια, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει άλλον χαρακτήρα και αναλόγως λειτουργεί στον πολιτικό, προσωπικό και επαγγελματικό του βίο.

Εκείνο, όμως, που θέλω να στηλιτεύσω είναι η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον βουλευτή του κόμματός του, καθώς επιστράτευσε και τις δυο δικαιολογίες που είχε στην φαρέτρα: Είπε ότι ο κ. Εμμανουηλίδης πήρε σε… αναρμόδιο υπουργείο, αλλά έλειπε και ο κ, Τόσκας, ο οποίος βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη.

Μισό λεπτό, σύντροφοι, να οργανωθούμε…

Καταρχάς, εφόσον η γραμματέας απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει ο υπουργός πριν από τις 15:00, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Εμμανουηλίδης πήρε στο σωστό υπουργείο. Από την άλλη, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν κράτησε μόνο την μία εκδοχή, το ότι έλειπε, δηλαδή, ο κ. Τόσκας, αποφεύγοντας έτσι να «κρεμάσει» τον βουλευτή του; Απλό κι ανώδυνο είναι…

Διότι το να λες ότι ένας κυβερνών βουλευτής πήρε σε λάθος υπουργείο σε μια κρίσιμη κατάσταση, ακόμα κι αλήθεια να ήταν, δεν προσφέρει τίποτα πέρα από το να εκθέσεις τον βουλευτή. Ουσία μηδέν…

Ας το κοιτάξουν λίγο αυτό εκεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κι ας παραδειγματιστούν από το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ που μ’ αυτά δεν έπαιζε. Όσο για το ποια η επί πρακτέο ουσία της παρουσίας του πρωθυπουργού της χώρας στο πληγέν νησί; Καμία, πέρα από τις εξαγγελίες για τα μέτρα υπερ των πληγέντων… Απλά αν δεν έρχονταν, οι ίδιοι που τον κράζουν ότι ήρθε για να λόγους εντυπωσιασμού, θα έλεγαν ότι αδιαφόρησε πλήρως για την κατάσταση. Δεν βγάζεις άκρη…

Κι όσο για το εκ δεξιών κράξιμο, για να ομογενοποιήσω και λίγο τα πράγματα, καθώς διαχρονικά στην Ελλάδα γίνονται πάντα τα ίδια, παραθέτω το εξής quiz: Ποιος υπουργός της ΝΔ είπε τον Αύγουστο του 2007 ότι «Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας;».

Προφανώς ο άνεμος που έπνεε τις τελευταίες μέρες στη Θάσο ήταν απλός λοχαγός, οπότε δεν μετράει ο λόγος του…