Ο κ. Δράκος ας προσέξει τα του… δήμου του

Αν υπάρχει ανησυχία ή αγωνία για τους επαγγελματίες, η επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ καλό θα είναι να κοινοποιηθεί και στον γραμματέα του δήμου Καβάλας...


 

Του Παναγιώτη Μοδούρα

 


Μόνο προβληματισμό θα μπορούσε να προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους της αγοράς η επιστολή του προέδρου της τοπικής ΝΔ, Χαράλαμπου Δράκου. Αναλώθηκε, μέσα στην τρέχουσα ροή του αντιπολιτευτικού λόγου, στην υπερφορολόγηση. Φαινόμενο διαχρονικό. Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια στην αγορά είδαν βέβαια και χειρότερες μέρες με τα «αντικειμενικά» του Σημίτη και τα «ΠΕΚ» του Χριστοδουλάκη που εξανεμιζόταν κέρδη, όχι μιας, αλλά τεσσάρων και πέντε χρόνων δουλειάς .

Πέραν της κριτικής προς την κυβέρνηση, που θα ήταν εύστοχη αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αλλαγές σκηνικού τις τελευταίες μέρες ,και αν δεν είχε αποδράσει το κόμμα του από τις ευθύνες, αφήνοντας ένα βαρέλι δίχως πάτο να το γεμίσουν άλλοι, φαίνεται πως παραλείπει σημαντικούς θεσμούς, υπεύθυνους για την κοινωνία και την οργάνωσή της .

Και δικαίως θα έλεγα, προσπερνά τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που ακόμη διερευνάται αν η αποτυχία του είναι στο πλαίσιο ή τα πρόσωπα , είναι ένας θεσμός μακριά από τον πολίτη και πρακτικά ακόμη μακρύτερα από την κεντρική κυβέρνηση που βρίσκεται εφτακόσια χιλιόμετρα μακριά .

Πριν όμως εγκαλέσει τους βουλευτές, πρέπει να δεις τα «του δήμου σου». Ενός θεσμός που ο ρόλος τους είναι να προστατεύει και να υπηρετεί τους πολίτες

Το «νοιάζομαι για την κοινωνία», δεν είναι μια σειρά από αμφισβητούμενα νούμερα, είναι η δράση.

Η δράση που δεν υπήρξε τα Χριστούγεννα, που τις εμπορικότερες μέρες οι Θάσιοι δεν είχαν ομαλή πρόσβαση στην αγορά της πόλης. Αυτό φάνηκε στα ταμεία.

Το «νοιάζομαι για την κοινωνία» είναι η αποτελεσματικότητα των δράσεων, αποτελεσματικότητα που αμφισβητείται έντονα από συναδέλφους, αφού τα Χριστούγεννα που βγήκαν «χρυσά», αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα που να βοηθήσει τους επαγγελματίες.

Και για να μην μακρηγορώ, αν υπάρχει ανησυχία ή αγωνία για τους επαγγελματίες, η επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ καλό θα είναι να κοινοποιηθεί και στον γραμματέα του δήμου Καβάλας. Ενός θεσμού, με πάνω από πενήντα εκατομμύρια προϋπολογισμό , και απεριόριστες δυνατότητες να βοηθήσει την αγορά της πόλης.

Και ΟΧΙ, η κοινωνία αν και έντονα προβληματισμένη δεν διχάζεται. Απόπειρες διχασμού από ακραίους γίνονται , η ωριμότητα του λαού στις δυσκολίες που είναι πραγματικές , και η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης να μη στοχοποιεί όποιον δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αλλά να ψάχνει λύσεις θα αναχαιτίσουν όποιες δοξασίες πλέον οι πολιτικές προσπαθήσουν να τη διασπάσουν.

Και καλό θα ήτανε όταν υπάρχουν μισθοί 200€, όπως αναφέρει και σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει , οι δημοτικές επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τα κοστολόγια τους και να μη ζητούν τα μισά ενός μισθού για την αλλαγή του ονόματος στο ρολόι της ύδρευσης, περνώντας ένα ακίνητο από τους γονείς στα παιδιά. Έτσι αποδυναμώνονται οι αγορές.

Ο Παναγιώτης Μοδούρας είναι υπεύθυνος Τμήματος Καβάλας ΕΒΕ ΣΥΡΙΖΑ