Το Casting του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όταν ένας πολιτικός, δέχεται το χτύπημα της μοίρας και από πρώην πολιτικός εξόριστος, μετέπειτα υπέρμαχος των απολύσεων και σήμερα επίδοξος πρωθυπουργός, χάνει τη μνήμη του...


 

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

 


Στην ταινία του Άκι Καουρισμάκι (Φιλανδός σκηνοθέτης) Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν, ένας ευκατάστατος κύριος πέφτει θύμα επίθεσης από αγνώστους οι οποίοι τον ξυλοφορτώνουν. Αποτέλεσμα αυτού, ο ήρωας μας  χάνει τη μνήμη του, μαζί με τα χαρτιά του, την ταυτότητα του και φυσικά όλα του τα υπάρχοντα. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, γυρνά σαν κοινωνικά απόκληρος στις φτωχικές γειτονίες του Ελσίνκι.

Ο ήρωας της ιστορίας μας βουτά-άθελα του-στη κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αδειάζοντας από τις αμαρτίες του παρελθόντος, μιας που η άγνοια του πρότερου βίου δρα ψυχαναλυτικά πάνω του και τον κάνει συμπαθή στους υπόλοιπους. Έκλεψε, βίασε, σκότωσε; Ουδόλως ενδιαφέρει αυτόν και τους γύρω του, μιας που το βασικό συστατικό της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων (βλ. μνήμη) δεν υπάρχει.

Ας έρθουμε στα δικά μας.

Ελλάδα, 2017. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα όνομα «βαρύ σαν ιστορία». Στους περισσότερους δεν φέρνει και τις καλύτερες αναμνήσεις. Θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, τα σκάνδαλα που το όνομα του φιγουράρει δίπλα τους, οι συνεργάτες του που το ‘σκασαν στην Γερμανία για να αποφύγουν τη δικαιοσύνη, οι απολυμένοι, οι φτωχοί που δημιούργησε, ο αντιπρόεδρος του που «τα δίνει όλα και κάτι παραπάνω», ο φίλος του που κάποτε κρατούσε τσεκούρι, δεν του επιτρέπουν να γίνει ο ήρωας της νέας ταινίας του Καουρισμάκι.

Εκεί όπου, ένας πολιτικός, δέχεται το χτύπημα της μοίρας και από πρώην πολιτικός εξόριστος, μετέπειτα υπέρμαχος των απολύσεων και σήμερα επίδοξος πρωθυπουργός, χάνει τη μνήμη του και μαζί του ξεχνούν το παρελθόν υπουργοί των ιδιωτικοποιήσεων, βουλευτές των σκανδάλων, τσάμπα μάγκες των μπουζουκιών, φίλοι και γνωστοί των πιο σκληρών απ’ τους δανειστές.

Υπάρχει όμως ένα κενό στο σενάριο. Δεν απωλέσαμε τη μνήμη μας εμείς, οι θεατές. Όσο και αν κομπιάζει η ΝΔ να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση πως έφερε την καταστροφή, ο κόσμος δεν ξεχνά τη Siemens, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, την εκτόξευση της ανεργίας, τη νομοθέτηση των πιο σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους, τις συμφωνίες-δώρο στους εργολάβους, τα πελατειακά δίκτυα, το κρατικοδίαιτο σύστημα, το «μέσο» για να μπεις σε «θεσούλες», τις απευθείας αναθέσεις σε φίλους και γνωστούς, την άνευ όρων παράδοσης στου δανειστές, τον ερχομό του ΔΝΤ με ψεύτικα στοιχεία, την κοινωνικοποίηση της «λαμογιάς», τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα υπέρογκα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (αρρύθμιστα και απλήρωτα), τα δάνεια που έπαιρναν με αέρα τα ΜΜΕ με την ανοχή των κυβερνήσεων, το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα εξοπλιστικά, τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερίκος Ντινάν, τον Κήρυκα Χανίων, τη διάλυση του συστήματος υγείας, την απαξίωση της δημόσιας παιδείας, το ξύλο στους δρόμους και πόσα άλλα.

Ο πρότερος κακός πολιτικός βίος του κ. Μητσοτάκη και των ομοϊδεατών του, δεν θα του επιτρέψουν ποτέ να γίνει «ο πολιτικός χωρίς παρελθόν». Ας προετοιμάζεται καλύτερα για την Ημέρα της Μαρμότας, μιας που θα ζήσει στο μέλλον ξανά και ξανά τις στιγμές που θα ζητά εκλογές.

Ο Ευριπίδης Ταρασίδης είναι Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας