Η κυβέρνηση είναι καθηλωμένη στο παρελθόν, οι πολίτες ζητούν όραμα για το μέλλον

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στήσει εκ νέου μια παράσταση ψεμάτων. Το συνηθίζει, άλλωστε...


 

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

 


Η Ελλάδα αποδεδειγμένα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Η συζήτηση γύρω από το παρελθόν, εκτός από το να σπέρνει διχασμό και να θερίζει μίσος, δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει στην παρούσα χρονική συγκυρία στην πατρίδα μας. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, επίκεντρο της ατζέντας πρέπει να είναι το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό, εξάλλου, είναι και το μόνο που ενδιαφέρει τους πολίτες. Το μέλλον και οι προκλήσεις που αυτό φέρνει. Και όχι το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν.

Οι πολίτες θέλουν απαντήσεις στο πως θα βρουν δουλειές οι νέοι, πώς θα μειωθούν οι φόροι και πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο. Αλλά και πώς θα φτιάξουμε καλύτερα σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία και πώς θα αισθανόμαστε ασφαλείς στις γειτονιές μας.

Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μπορεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Της δόθηκαν πολλές ευκαιρίες. Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Και για αυτό, επιχειρεί να ξεπλύνει την αποτυχία της πολώνοντας και δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Η πραγματικότητα για τους Έλληνες είναι σκληρή. Η υπεροφορολόγηση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. Τα μόνα έσοδα που πηγαίνουν καλά είναι αυτά που προέρχονται από κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, το Κράτος συνεχίζει τη στάση πληρωμών. Νοσοκομεία υπολειτουργούν. Καρκινοπαθείς καθυστερούν – ακόμη και μήνες ολόκληρους – να υποβληθούν σε θεραπείες. Ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Το Α.Ε.Π. της χώρας είναι, σήμερα, μικρότερο κατά 30 δις από όσο θα ήταν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Έλληνες και πρωτίστως εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα. Και η αλήθεια είναι ότι με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη διαρκώς θα μεγαλώνει.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στήσει εκ νέου μια παράσταση ψεμάτων. Το συνηθίζει, άλλωστε, να μην φείδεται κούφιων εξαγγελιών και κάλπικων υποσχέσεων κάθε φορά που μιλάει από το βήμα της Δ.Ε.Θ – και όχι μόνο.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των Μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που συνεχίζει ακάθεκτος, τη μείωση της φορολογίας, που διαρκώς αυξάνεται, το ότι δεν θα παραδοθούν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds, την ανάπτυξη, που όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν τη βλέπουμε, το  χρέος, την  ποσοτική χαλάρωση, τα πρωτογενή  πλεονάσματα… Η λίστα είναι ατελείωτη.

Το κακό με τα ψέματα του κ. Τσίπρα είναι κάθε χρόνο βρίσκει ακόμη μεγαλύτερα να πει στον ελληνικό λαό.

Φέτος, το επικοινωνιακό σόου θα έχει ως επίκεντρο το δήθεν τέλος των Μνημονίων, την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη δεσμεύσει την Ελλάδα σε βαριά λιτότητα για πολλά χρόνια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι υποσχέσεις θα είναι αμέτρητες. Για δουλειές, ενώ υπονομεύουν καθημερινά τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ ετοιμάζουν νέες περικοπές και έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου για τα επόμενα χρόνια.

Και, βέβαια, από το μενού των υποσχέσεων δεν θα μπορούσε να λείπει μια επενδυτική φιέστα, που θα περιλαμβάνει έργα που αυτή η Κυβέρνηση πολέμησε επί χρόνια ως αντιπολίτευση και αναγκάστηκε να παραδώσει σήμερα που έχει η ίδια την εξουσία.

Ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας