Το «κοινωνικό» πρόσωπο της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου

Τι να περιμένει κανείς μια Κυβέρνηση που αναγκάζεται να δώσει συντάξεις που χρωστά, εδώ και τρία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή πιέζεται από την Τρόικα;


 

Του Μακάριου Λαζαρίδη

 


Τις τελευταίες μέρες βάρεσαν συναγερμό στον ΕΦΚΑ και επέβαλαν υπερωριακή εργασία για να βγουν κάποιες από τις καθυστερημένες συντάξεις. Μόνο που δεν το έκαναν γιατί νοιάστηκαν τους δικαιούχους, αλλά γιατί το επέβαλε η Τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 800.000.000 ευρώ. Είναι το πιο θλιβερό κατάντημα μιας Κυβέρνησης που έχει το θράσος να μιλά για κοινωνική ευαισθησία. Πιέζεται και αναγκάζεται από την Τρόικα να εκδώσει συντάξεις που όφειλε προ πολλού. Ήδη, άλλωστε, περίπου 300.000 δικαιούχοι κύριων ή επικουρικών συντάξεων περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια. Και, όμως! Αυτοί που κυβερνούν εξακολουθούν να αδιαφορούν και συνάμα να εμπαίζουν ανθρώπους που δεν αντέχουν. Αλλά και να ισχυρίζονται ότι έχει πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ, την ώρα που οι καθυστερημένες συντάξεις ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ.

Επαναλαμβάνοντας πρακτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών με αποτέλεσμα τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες να ξεπερνούν και πάλι τα 6 δις ευρώ. Χρωστά στους πολίτες και δεν πληρώνει. Έκανε πράξη -αλλά ως Κυβέρνηση σε βάρος του πολίτη- το «Δεν πληρώνω». Την ίδια ώρα που έφτασε ακόμη και τις χίλιες κατασχέσεις την ημέρα για χρέη των πολιτών, προς το Δημόσιο. Ήδη, πάνω από 970.000 πολίτες έχουν υποστεί κατασχέσεις και σχεδόν άλλοι τόσοι μπορεί να τις αντιμετωπίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν, τον περασμένο Αύγουστο, κατά ένα δις ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 100 δις. Και όλα αυτά  επιβεβαιώνουν την πλήρη εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων. Που μόνο ο κ. Τσίπρας -ο πρωθυπουργός των φόρων- δεν μπορεί να καταλάβει.

Την ίδια στιγμή, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2018, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει 15 νέα μέτρα συνολικού κόστους 1,9 δις ευρώ, ανάμεσα στα οποία περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων που πλήττουν τους πιο αδύναμους. Όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και το επίδομα θέρμανσης, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά,  αλλά και η αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και βέβαια έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο του τέταρτου Μνημονίου, επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ. Με δραματικές μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, που θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και επιπλέον αύξηση του φόρου για όλους τους φορολογούμενους.

Δεν λησμονείται βέβαια από κανένα ότι η Κυβέρνηση αυτή επέβαλε ήδη 27 νέους φόρους, αλλά και 20 περικοπές στις συντάξεις, που στο σύνολό τους πλήττουν τους πιο αδύναμους. Εκείνους δηλαδή τους οποίους -υποτίθεται- θα στήριζε.  Όπως δεν αγνοείται από κανένα το γεγονός ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έφτασαν, το περασμένο μήνα, το 60%. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι η γενιά των 360 ευρώ -πραγματικό στίγμα για την Κυβέρνηση- διευρύνεται εφιαλτικά. Όπως δεν αγνοείται -ιδίως από όσους βρέθηκαν στην ανάγκη- η πλήρης αποσύνθεση των δημόσιων νοσοκομείων και γενικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και όλα αυτά καταδεικνύουν έμπρακτα ποιο είναι το πραγματικό «κοινωνικό» πρόσωπο της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Τι να περιμένει, όμως, κανείς μια Κυβέρνηση που αναγκάζεται να δώσει συντάξεις που χρωστά, εδώ και τρία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή πιέζεται από την Τρόικα;

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας