Ποιες πρόωρες εκλογές; Το έργο της Κυβέρνησης είναι ακόμα στην αρχή

Όσοι εισηγούνται –αν εισηγούνται όπως προκύπτει από διαρροές– στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές, θέλουν το κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κακό της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως το κακό της πατρίδας μας...


 

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

 


Ξεκινάω το άρθρο, ίσως, λίγο ανορθόδοξα. Ίσως λίγο ανατρεπτικά! Και το γράφω αυτό γιατί η αρχή, θα μπορούσε να πει κάποιος, θα έπρεπε να είναι το τέλος του. Να είναι το συμπέρασμα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Όσοι εισηγούνται –αν εισηγούνται όπως προκύπτει από διαρροές– στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές, θέλουν το κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κακό της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως το κακό της πατρίδας μας, της Ελλάδας μας. Τελεία. Παράγραφος.

Και εξηγώ αμέσως το γιατί. Την ώρα που η Κυβέρνηση πορεύεται με προσήλωση και συνέπεια αναφορικά με τον πολιτικό σχεδιασμό της – πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά υπάρχει τέτοια αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων σε Κυβέρνηση –  υπάρχουν κάποιοι που διακινούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών με το σκεπτικό ότι δίνεται η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να «ξεφορτωθεί» την απλή αναλογική, να «τελειώσει» πολιτικά τον Τσίπρα και να εξασφαλίσει μια νέα απρόσκοπτη διακυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Σε αυτά τα σενάρια, αλλά και σε όσους τα διακινούν ή τα εισηγούνται, έχω να πω τα εξής απλά:

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει έναν εμπροσθοβαρή κυβερνητικό προγραμματισμό, είναι απολύτως συνεπές στις εξαγγελίες της. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση «ξεδιπλώνει» το πολιτικό της όραμα στην πράξη με στρατηγική και σχεδιασμό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει το πολιτικό της έργο. Υπάρχουν ακόμα εξαιρετικά σημαντικοί, προς επίτευξη, στόχοι. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, οι εμβληματικές επενδύσεις, οι περαιτέρω φοροαπαλλαγές.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί από την Κυβέρνηση απαιτούν χρόνο προκειμένου να μετουσιωθούν σε καθημερινό θετικό αντίκτυπο για όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες. Συνεπώς θα ήταν παράλογο για μία Κυβέρνηση να μην επενδύσει στη χρονική ωρίμανση των θετικών μέτρων που έχει ήδη ψηφίσει.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εμπεδώσει μία νέα κουλτούρα διακυβέρνησής η οποία απέχει παρασάγγας από ότι είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα στα πολιτικά πράγματα της χώρα. Η στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναζήτηση συγκλίσεων στα μεγάλα ζητήματα. Η Κυβέρνηση έχει εμπεδώσει μια συναινετική κουλτούρα διακυβέρνησης – κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος όσο και σε κορυφαίες πολιτειακές επιλογές, όπως αυτή του προσώπου της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει, δε θωρακίσει τη χώρα, σε αυτήν την απαιτητική εθνικά συγκυρία, με την απαραίτητη εθνική ομοψυχία όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θα ήταν, λοιπόν, ανεύθυνο να επανέλθει η πόλωση που προϋποθέτει μία εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν εθνικά επιζήμιο για την οικονομία μια τρίμηνη, τουλάχιστον, ανάπαυλα για τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Και αυτό γιατί; Διότι εισηγούνται κάποιοι μια ακόμη ήττα θα οδηγήσει σε αποστρατεία τον κ. Τσίπρα. Μα αυτό είναι το θέμα μας; Η αποστρατεία του κ. Τσίπρα; Ή η αποστρατεία των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες; Προφανώς το δεύτερο.

Η νέα πολιτική κουλτούρα που καλλιεργεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως να «χαλάει τη μαγιά» σε ορισμένους που είχαν μάθει διαφορετικά. Σε ορισμένους ακόμη και μέσα στην Νέα Δημοκρατία!

Τι εννοώ;

Πολύ απλά και ξεκάθαρα εννοώ ότι τα κίνητρα όσων διακινούν και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναπαράγουν σενάρια πρόωρων εκλογών εκπορεύονται από στείρο πολιτικό καιροσκοπισμό. Δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον της χώρας. Το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας. Το καλό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσωπικά δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν εκλογές. Αν και γνωρίζοντας το πόσο θεσμικός είναι ο πρωθυπουργός είμαι σίγουρος ότι αυτές θα γίνουν το 2023. Άλλωστε είμαι οπαδός της συνταγματικής κατοχύρωσης της ολοκλήρωσης της τετραετίας ή ακόμη και της πενταετίας μιας Κυβέρνησης..

Αυτό, πάντως, που ξέρω πολύ καλά, είναι το εξής:

Όσοι προσπαθούν να θολώσουν ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη αναφορικά με το παραγόμενο πολιτικό έργο και διακινούν ή εισηγούνται σενάρια προώρων εκλογών είναι βέβαιο ότι θα έχουν «πνιγεί» μέσα  στον ωκεανό της πολιτικής τους ασημαντότητας.

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Εστία

Ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας