Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2021: Φροντίδα ακοής για όλους

Τι «δείχνουν» οι αριθμοί στην Ελλάδα - Πώς η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποκατάσταση μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων


 

Του Μιχάλη Μερκουρόπουλου

 


ΗΠαγκόσμια Ημέρα Ακοής (World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου.

Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.

Η δυσκολία στην ακοή είναι σε άνοδο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και κατατάσσεται στην τρίτη θέση καθώς υπάρχουν στην χώρα μας, ήδη 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής.

Η χρόνια αυτή πάθηση δημιουργεί πολλά επικοινωνιακά και κοινωνικά προβλήματα, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης και επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό. Αυξάνει τη σωματική κόπωση και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες οδηγεί ταχύτερα σε κατάθλιψη και άνοια.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση από ειδικό ΩΡΛ Ιατρό και η αποκατάσταση από επιστημονικά καταρτισμένους ακοολόγους/ακοοπροθεστιστές αποτελούν τους βασικούς άξονες της σωστής αντιμετώπισης, που συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων.


Ο Μιχάλης Μερκουρόπουλος είναι Ακοοπροθετιστής μετεκπευδευθείς στην Ακοολογία Νευροωτολογία στην Ιατρική σχολή Αθηνών