Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Αλλάζουμε νοοτροπία!

Η αποκατάσταση της ακοής ουσιαστικά είναι η αποκατάσταση της ζωής


 

Του Μιχάλη Μερκουρόπουλου

 


Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου [3/3] γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής γιατί ο αριθμός «3» οπτικά μοιάζει πάρα πολύ με το αυτί του ανθρώπου.

Φέτος  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει  ένα νέο μήνυμα: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Κάνουμε την φροντίδα και την αποκατάσταση ακοής πραγματικότητα για όλους!

Δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα ταμπού! 

Είναι γεγονός ότι η δυσκολία ακοής έχει μια ιδιαιτερότητα. Eίναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή στον κόσμο και για αυτό το λόγο όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπιζόταν κάπως με σκεπτικισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να γίνει αντιληπτό ότι μπορούμε να διορθώσουμε αυτήν τη δυσκολία και πως αυτό στις μέρες μας είναι 100% εφικτό.

«Η Ελλάδα κωφεύει»  

Πρόσφατα στο Πανελλήνιο Ακοολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ που βασιζόταν στα ευρήματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για την ακοή και την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας στην Ελλάδα, από την εταιρεία IPSOS OPINION SA για λογαριασμό της OTOMED με τίτλο «Η Ελλάδα κωφεύει».

Είναι γεγονός ότι στατιστικά στοιχεία για την απώλεια ακοής σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν, όμως κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Η μεγάλη πανελλαδική έρευνα ανέδειξε τι ακριβώς ισχύει σήμερα και συγκρίνει τα αποτελέσματα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

1 στους 10 δεν ακούει σωστά!

Δυστυχώς ναι, η έρευνα αποκάλυψε πως 12% είναι το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολία ακοής στην Ελλάδα, δηλαδή  ακόμη μεγαλύτερο από το παγκόσμιο 10% και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτό.

  • Η απώλεια ακοής είναι κάτι το οποίο δημιουργείται κυρίως στην πορεία της ζωής των ανθρώπων. Έχουμε διαπιστώσει ότι η διαρκής έκθεση των ανθρώπων σε πολύ μεγάλο θόρυβο, χωρίς προστασία, επιτείνει το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε στην Ελλάδα κουλτούρα προστασίας και πρόληψης. Το ίδιο ισχύει και με τους χώρους διασκέδασης όπου δεν υπάρχουν ακόμη σαφή όρια ασφαλείας για επιτρεπόμενη ένταση στον ήχο.
  • Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς της Ευρώπης.

Η αποκατάσταση της ακοής ουσιαστικά είναι η αποκατάσταση της ζωής.

Όταν προσπαθούμε να  διορθώσουμε οποιοδήποτε ζήτημα υγείας έχουμε έναν σκοπό: να επαναφέρουμε τη ζωή του ασθενούς στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση για να μπορεί να ζει χωρίς περιορισμούς. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα στα χέρια ενός ανθρώπου που γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσει, αφού θα συλλέξει όλα τα δεδομένα σε ανθρώπινο και ιατρικό επίπεδο για να δώσει στο συγκεκριμένο άνθρωπο τη ζωή του πίσω.

Οι συνεργάτες μας έχουν την επιστημονική κατάρτιση με πιστοποίηση από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και γνώση της μεθολογίας που αποκτούν με διαρκή εκπαίδευση από τις μεγαλύτερες εταιρείες βοηθημάτων ακοής.

Η βαρηκοΐα δεν είναι αναπηρία

Σύμφωνα με την έρευνα της OTOMED, oι αριθμοί είναι αμείλικτοι αφού 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν το αντίθετο. Για να ανατραπούν αυτά τα ποσοστά χρειάζεται να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και αντίληψης απέναντι στη δυσκολία ακοής.

Γιατί 7 στους 10 που αγόρασαν ακουστικά δεν έμειναν ευχαριστημένοι;

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με το τι αγοράζουμε. Η αποκατάσταση ακοής δεν γίνεται με τις «φτηνιάρικες» συσκευές που απλώς πωλούνται από ένα κατάστημα ή από το internet και αρκετές φορές μπορούν να επιδεινώσουν μια κατάσταση, αφού δεν είναι εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές.

Εσφαλμένα το κράτος δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει νομικά αυτό το ζήτημα, ώστε το κοινό να καταλάβει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι κατάλληλα. Αντιθέτως, σήμερα η βοήθεια του κράτους είναι σημαντική, στην αποκατάσταση ακοής, αφού επιδοτεί τον βαρήκοο ασθενή που θα επισκεφθεί τον ΩΡΛ γιατρό του. Για την αποκατάσταση της διαγνωσμένης βαρηκοΐας μέσω πιστοποιημένου κέντρου, ο ΕΟΠΠΥ επιδοτεί με 450€-900€ τον ασθενή.


Ο Μιχάλης Μερκουρόπουλος είναι Πιστοποιημένος Ακοοπροθετιστής, μετεκπαιδευθείς στην Ακοολογία-Νευροωτολογία (Ιατρική Σχολή Αθηνών)