Ημέρα ανεξαρτησίας

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, καθήκον μας είναι όχι μόνο να τιμούμε και να θυμόμαστε, το κυριότερο όλων είναι να διδασκόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος


 

Του Ευάγγελου Χουλιάρα

 


Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Μία επανάσταση ενάντια σε κάθε λογική και σε κάθε σκέψη. Μερικοί άνθρωποι με κοινή θρησκεία, γλώσσα, ιδέες αποφάσισαν ότι θέλουν να ζήσουν ελεύθερα, αποφάσισαν ότι από ραγιάδες θα μετατραπούν σε αγωνιστές ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τακτικό στρατό, με τεράστια οικονομική δύναμη. Αποφάσισαν ότι δεν έχει σημασία ούτε ο στρατός ούτε η οικονομική δύναμη, το μόνο που έχει σημασία είναι να το θες πολύ και να έχεις πάρει την απόφαση ότι θα δώσεις και τη ζωή σου ακόμα για ένα σκοπό.

200 χρόνια μετά, εμείς γιορτάζουμε αυτή την απόφαση, δεν γιορτάζουμε τη στιγμή που ελευθερωθήκαμε, πιθανόν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πότε δημιουργήθηκε πρώτη φορά Ελληνικό ανεξάρτητο κράτος. 200 χρόνια μετά, γιορτάζουμε τη στιγμή της απόφασης, τη στιγμή που δημιουργήθηκε η σπίθα στις καρδιές των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, καθήκον μας είναι όχι μόνο να τιμούμε και να θυμόμαστε, το κυριότερο όλων είναι να διδασκόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζοντας και κατανοώντας την ιστορία μας, αποκωδικοποιώντας σωστά τα χνάρια που βάδισαν οι πρόγονοί μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Περισσότερο δημοκρατικό, περισσότερο ελεύθερο, περισσότερο ειρηνικό, περισσότερο ανθρώπινο.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας των νεότερων χρόνων, ο Νίκος Καζαντζάκης, είχε γράψει στην Ασκητική: Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Αυτό πρέπει να είναι το δικό μας χρέος και αυτή πρέπει να είναι η δική μας εντολή.

Αυτά τα 200 χρόνια η Ελλάδα έζησε καταστροφικούς πολέμους, εθνικούς διχασμούς, εμφύλιες διαμάχες, οικονομικές καταστροφές κατάφερε όμως να παραμείνει δυνατή, ενωμένη μα κυρίως ελεύθερη. Χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, υπάρχει μόνο το συμφέρον της πατρίδας το οποίο πρέπει να προτάσσουμε πάντα.

Είμαστε όλοι Έλληνες και αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα πολύ καλύτερη από αυτή που εμείς παραλάβαμε.

  • 25 Μαρτίου 1821: Έναρξη Ελληνικής Επανάστασης
  • 1 Ιανουαρίου 1822: Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας
  • 26 Ιανουαρίου 1828: Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας
  • 3 Φεβρουαρίου 1830: Αναγνώριση της Ελλάδας ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος από το πρωτόκολλο του Λονδίνου
  • 4 Αυγούστου 1865: Καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος το ποίημα του Διονύση Σολωμού Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Υ.Γ.: «Έχετε καρδιά, έχετε πίστη αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας»! [Παπαφλέσσας]


Ο Ευάγγελος Χουλιάρας είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νέστου