Κερδίζοντας πίσω τη χαμένη μας φωνή

Σε μια εποχή που βασικοί Θεσμοί της Δημοκρατίας αμφισβητούνται συνεχώς, έχουμε την ηθική υποχρέωση ως Νέοι της πόλης να προασπίσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και να το μετατρέψουμε σε φάρο ελπίδας


 

Του Παναγιώτη Μουμτσάκη

 


Ηενασχόληση της νεολαίας με την πολιτική μπορεί να φαντάζει οξύμωρη διότι μερικές φορές είναι δύσκολο να σκεφτούμε τους νέους ως “πολιτικά όντα”. Συνήθως η πολιτική θεωρείται ως πεδίο που κυριαρχούν οι μεσήλικες και οι μεγαλύτερες γενιές, με τους Νέους συνειδητά να απουσιάζουν και τις απόψεις τους συχνά να παραγκωνίζονται. Αδιαμφισβήτητα, η δεκαετία της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με την παρούσα υγειονομική κρίση, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες, ενισχύοντας τον πολιτικό κυνισμό και την αδιαφορία για τα κοινά.

Η πρόσφατη θεσμοθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καβάλας φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα, ανοίγοντας το δρόμο για μαζική και ενεργή συμμετοχή των Νέων στα κοινά του δήμου μας. Θα αποτελέσει ένα ζωντανό θεσμό που θα προβληματίζεται, αλλά και θα προβληματίζει, θα διαβουλεύεται και θα προτείνει. Μία ευρεία συμμαχία Νέων της τοπικής κοινωνίας που ευελπιστούμε να διαφέρει πολύ, επενδύοντας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και αγνοώντας το μέγιστο κοινό διαιρετή. Πολλές διαφορετικές ψηφίδες οι οποίες στο τέλος θα συνθέσουν ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό.

Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας αποτελεί πλέον κεκτημένο των Νέων του δήμου, ωστόσο δεν αποτελεί δεδομένο. Η μάχη ήταν χρονοβόρα και μας βρήκε αντιμέτωπους με δύσκολους αντιπάλους. Μεγαλύτερος όλων μερικοί καιροσκόποι αυτοδιοικητικοί, που ασχολούνται με τα κοινά ώστε να προωθήσουν αποκλειστικά τη δική τους ατζέντα. Οι μάχες θα συνεχιστούν με την ευχή ότι η κοινωνία της Καβάλας θα αγκαλιάσει το εγχείρημα και θα αποτελέσει ουσιαστικό αρωγό του.

Σε μια εποχή που βασικοί Θεσμοί της Δημοκρατίας αμφισβητούνται συνεχώς, έχουμε την ηθική υποχρέωση ως Νέοι της πόλης να προασπίσουμε το νεοσύστατο αυτό όργανο και να το μετατρέψουμε σε φάρο ελπίδας. Κόντρα στο, πολλές φορές τοξικό, περιβάλλον του Δημοτικού Συμβουλίου των «μεγάλων» να προτάξουμε ύψιστες αξίες όπως ο Διάλογος, ο Σεβασμός και η Δημοκρατία και να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις σε μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν.

Ήρθε η ώρα να γίνουμε οι ταγοί της κοινωνίας που οραματιζόμαστε και να απορρίψουμε το μοντέλο των ουραγών που πλείστες φορές μας έχουν προσάψει. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη. Με συνοδοιπόρους τους νέους της πόλης και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας θα κάνουμε και τα υπόλοιπα. Ξεκινάμε!


Ο Παναγιώτης Μουμτσάκης είναι Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και ιδρυτής του νεανικού επιστημονικού σωματείου «Διάλογος των Νέων Καβάλας». Οι αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο Νέων του Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι ανοικτές. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου στο Facebook.