Από Μωυσής… Χάρι Πότερ

Μια έρευνα που δεν έγινε ποτέ...


 

Του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

 


Το ζήσαμε κι αυτό. Ο Μωυσής της πρώτης πανδημικής περιόδου χαριεντιζόμενος προ ημερών σε «σύσκεψη» για την κατακαμμένη Εύβοια αυτοαποκαλείται θεός… Ωστόσο, το φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας με τους 20.000 νεκρούς τον προσγειώνει στην εφιαλτική πραγματικότητα.

Δεν είναι ούτε Μωυσής, ούτε θεός. Του αρκεί ο ρόλος του Χάρι Πότερ.

Ως Χάρι Πότερ λοιπόν, δια μαγείας εξαφανίζει από τα συρτάρια του Μαξίμου την έκθεση που εκπόνησαν οι καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας σχετικά με την αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Τα ευρήματα της μελέτης ήταν αποκαλυπτικά της κυβερνητικής ευθύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκλητικά δηλώνει προ μηνός από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει στοιχεία για αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Ζητεί μάλιστα από την αντιπολίτευση –αν έχει τέτοια– να τα προσκομίσει. Η δήλωσή του προκαλεί τη θυμηδία όχι μόνο του ιατρικού κόσμου αλλά και κάθε λογικά σκεπτόμενου πολίτη.

Λίγες μέρες μετά έρχεται η δημοσιοποίηση του κ. Λύτρα ο οποίος δηλώνει ρητά ότι η έκθεση των Τσιόδρα-Λύτρα είχε αποσταλεί προς αξιολόγηση και αξιοποίηση σε ΑΝΩΤΑΤΟ επίπεδο.

Παράλληλα έχουμε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι οι ενημερώσεις από τον επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητή Τσιόδρα είναι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχείς και αδιάλειπτες. Τρεις εβδομαδιαίως. Απλό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή μελέτη που εκπονήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα να μην του γνωστοποιήθηκε στις αλλεπάλληλες, όπως δηλώνει, ενημερωτικές συναντήσεις τους;

Αργότερα από το βήμα της Βουλής –αναιρώντας τον εαυτό του– δηλώνει απροκάλυπτα ότι δεν περίμενε κάποια επιστημονική μελέτη,όπως των Τσιόδρα-Λύτρα, γιατί αυτά που περιέχονται σ’ αυτήν του ήταν ήδη γνωστά.

Πότε άραγε έλεγε την αλήθεια;

Ο πανικός και η ψευδολαγνεία του Κ. Μητσοτάκη τον έχουν οδηγήσει στον πολιτικό και κυρίως στον ηθικό ακρωτηριασμό. Τα δεκανίκια που αναζήτησε στους πρόθυμους κ.κ. Άκη Σκέρτσο και Μίνα Γκάγκα δεν μπορούν να τον στηρίξουν. Όταν φτάνει ο πρωθυπουργός στην έσχατη αυτογελοιοποίηση, κανένα δίχτυ προστασίας δεν μπορεί να τον διασώσει.

Το πολιτικό και ηθικό έλλειμμα της μητσοτακικής ΝΔ οδηγεί όλο το νεοδημοκρατικό πλήρωμα σε ναυάγιο. Το δυστύχημα για τον τόπο είναι ότι προηγουμένως έχει συμπαρασύρει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Το «παραιτηθείτε και οδηγείστε τη χώρα σε εκλογές» του Αλέξη Τσίπρα που ακούστηκε από το βήμα της Βουλής δεν είναι παρά ο ύστατος λόγος ευθύνης απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που έτσι κι αλλιώς σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δε θα μπορούσε να σταθεί  μετά από τόση ψευδολογία.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι τ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ