Δημήτρης Λυμπεράκης: Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα….

Ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ μιλάει για τον καθαρισμό των ρεμάτων που δεν έγινε κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο γιατί δεν ενέκρινε το απαραίτητο κονδύλι για την Καβάλα

Για τον καθαρισμό των ρεμάτων στην ΠΕ Καβάλας που δεν πραγματοποιήθηκε, εν όψει του χειμώνα, μιας και οι επιλογές του Περιφερειάρχη ήταν άλλες, αναφέρεται στο άρθρο του ο Δημήτρης Λυμπεράκης. Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας τονίζει επίσης ότι η περιοχή δεν πήρε ποτέ το 1 εκατομμύριο για το συγκεκριμένο έργο, διότι ο κ. Μέτιος δεν ενέκρινε το σχετικό αίτημα ποτέ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Και μέσα στη κοσμογονία των έργων που συντελέστηκαν επί χρυσού αιώνος του κ. Μέτιου ιδού και ο καθαρισμός των ρεμάτων που ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ποτέ στην ΠΕ Καβάλας!

Θα πείτε επιλογή ήταν του κυρίου Περιφερειάρχη να ενισχύσει με πολλά χρήματα την ΠΕ Έβρου για τον καθαρισμό των εκεί ρεμάτων. Δεν είχαν όμως το δικαίωμα ούτε ο κ. Μέτιος ούτε οι τοπικοί διοικούντες και συνδιοικούντες να μην πιέσουν και να μην απαιτήσουν να καθαριστούν τα ρέματα που αποτελούν βασική αιτία πλημμυρικών φαινομένων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Τον Ιούνιο του 2022 υπήρξε αίτημα από τις υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας (και μάλιστα κατατέθηκε και τεχνικό δελτίο) για χορήγηση 1 (ενός) εκατομμυρίου ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Την ίδια χρονική περίοδο εκκρεμούσε η χορήγηση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (εφόσον αυτά είχαν εγκριθεί) για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων του Νέστου. Υπολειπόταν η περιβαλλοντική έγκριση και το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων θα εκταμιευόταν.

Τον Δεκέμβριο του 2022 και για άγνωστους λόγους το έργο απεντάχθη και φυσικά κανένας καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων του Νέστου δεν έγινε. Η δε ΠΕ Καβάλας δεν πήρε ποτέ το 1 εκατομμύριο για τον καθαρισμό των ρεμάτων, διότι απλά ο κ. Μέτιος δεν ενέκρινε το αίτημα ΠΟΤΕ!

Για την ιστορία στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2022 εγκρίθηκε (και καλώς έγινε) το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων της ΠΕ Έβρου, ανεβάζοντας σε 21 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που εγκρίθηκε συνολικά για την ΠΕ Έβρου για τον παραπάνω σκοπό.

Το φθινόπωρο του 2022 υπήρξε καινούργιο αίτημα από την ΠΕ Καβάλας για χορήγηση 150.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων του Παγγαίου. Το αίτημα κόλλησε στην Αποκεντρωμένη για περιβαλλοντικούς όρους κ.λ.π. Συνηθίζεται και ίσως επιβάλλεται να γίνεται κάτι τέτοιο. Μόνο που πέρασε ο Σεπτέμβριος, πέρασε η Δεκέμβριος, ήλθε ο Μάρτιος του 2023 και επανυποβλήθηκε το αίτημα  (τώρα μιλάμε για 150.000 ευρώ- τεράστιο ποσό!) αλλά μέχρι σήμερα, Νοέμβριο του 2023, αγνοείται η τύχη του.

Α! Να μη ξεχάσω να αναφέρω την υπόσχεση του κ. Μέτιου, προεκλογικά βεβαίως βεβαίως, για χορήγηση 1,6 εκατομμυρίων για καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων του Νέστου και 1,15 εκατομμυρίων για την ΠΕ Καβάλας αλλά για τον Σεπτέμβριο του 2024. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, πάλι βεβαίως βεβαίως , μην είδατε τον κ. Μέτιο και φυσικά μην είδατε και τα εκατομμύρια.

Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία. Μας μένει η πολιτική συμπεριφορά. Διοικούντων και συν-διοικούντων στην ΠΕ Καβάλας. Που αδράνησαν! Που δεν πίεσαν! Που ενέδωσαν στις φωνές και τον αυταρχισμό που συχνά, όπως λέγεται, επιδείκνυε ο κ. Μέτιος,  όντας δυνατός, μια που είχε ευθεία σύνδεση με Μαξίμου.

Διοικούντες και συνδιοικούντες στην ΠΕ Καβάλας ολιγώρησαν βλέποντας τα εκατομμύρια να περνούν για Έβρο και δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τον αλαζόνα (κατά τα λεγόμενα) κ. Μέτιο, διότι επιθυμούσαν (ίσως δικαίως ) να έχουν πάλι στασίδι στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Από σήμερα αρχίζουν οι βροχές, που θα γίνουν καταιγίδες και που θα δώσουν πλημμυρικά φαινόμενα, που θα επιβαρύνουν ποικιλότροπα πολλούς και πολλές από εμάς. Και ενώ θα ψάχνουμε πάλι, αν ο μη γένοιτο συμβεί, ποιος ευθύνεται για τις πλημμύρες και ποιος είναι βρε αδελφέ αυτός ο ανεύθυνος που μπάζωσε το ρέμα κι έκανε εκείνο και το άλλο, εκεί κάπου ας κάνουμε τον κόπο να ξαναδιαβάσουμε αυτό το αρθράκι- κειμενάκι και ίσως κατανοήσουμε εν μέρει ότι δεν ευθύνεται πάντοτε ο δύσμοιρος πολίτης για όσα δεινά συμβαίνουν σ αυτή τη χώρα. Ευθύνεται και η μικροπολιτική συμπεριφορά της εκάστοτε διοίκησης, που έχει ονοματεπώνυμο!

Υστερόγραφο:

Στο κλείσιμο αυτού του κειμένου πληροφορήθηκα την «ενσωμάτωση» του ΔΙΠΑΕ της Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ψάχνοντας να βρω τα οφέλη αυτού του “εναγκαλισμού” ομολογώ ότι νιώθω πλέον βαθιά την ανάγκη να δηλώσω ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΘΡΑΞ κι ας κατοικώ στην Ανατολική Μακεδονία

Πώς τον πίνετε τον espresso είπαμε;»