Ανατροπή στην υπόθεση των 4,2 εκ. ευρώ: Ξεκινάει από την αρχή η απολογία των συλληφθέντων

Οι συνήγοροι κατέθεσαν ένσταση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι εντολείς τους-Με ποια κατηγορία η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε συμπληρωματική δίωξη-Διαμαρτυρίες από τους συνηγόρους και η «απαράδεκτη ποινική δίωξη»

Ανατροπή στην υπόθεση των 4,2 εκ. ευρώ, μετά το πέρας της απολογίας των συλληφθέντων και το αίτημα των συνηγόρων τους Σταύρου Καϊτατζή και Παύλου Γκουρτζή να αφεθούν ελεύθεροι.

Αρχικώς ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην διευθυντή της εταιρίας security για κακουργηματική υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ, ενώ για τους άλλους δύο ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας από κοινού σε κακουργηματική υπεξαίρεση για το ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος Καβάλας Σταύρος Καϊτατζής

Όπως ανέφερε ο κ. Καϊτατζής, η κακουργηματική υπεξαίρεση (άρθρο 375 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα) διώκεται από την 1 Ιουλίου 2019 ύστερα από έγκριση του παθόντος μετά την ολοκλήρωση των απολογιών. Σύμφωνα με το προαναφερθέν, ο κ. Καϊτατζής κατά την ακρόαση των εντολέων του από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι ποινική δίωξη είναι απαράδεκτη, διότι λείπει η δικονομική προϋπόθεση για την κίνησή της, δηλαδή η νομότυπη υποβολή εγκλήσεως, ήτοι η υποβολή μήνυσης.

Συνεπώς, όπως ανέφεραν οι συνήγοροι, τόσο το ένταλμα σύλληψης όσο και οι λοιπές ανακριτές πράξεις στερούνται νομικού ερείσματος και ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι εντολείς τους, εφόσον -με βάση το παραπάνω σκεπτικό και την υπερασπιστική γραμμή την οποία ακολούθησαν και βασίστηκε σε αυτό- η κράτηση είναι παράνομη.




Μετά από τρεις και πλέον ώρες η εισαγγελέας άσκησε επί των ίδιων πραγματικών περιστατικών δίωξη για διακεκριμένη κλοπή η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει δεύτερη απολογία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά με άλλα, όμως, νομικά χαρακτηριστικά.

Οι δε συνήγοροι, αφού ενημέρωσαν και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τη συμπληρωματική δίωξη η οποία ασκήθηκε από την εισαγγελέα, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.