Το ΒΙΟΠΑ προτείνει ο Κ. Σιμιτσής για την εγκατάσταση της ΜΕΑ

Ο τ. δήμαρχος κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για υποκρισία και δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις των Καρβαλιωτών και το στείρο «όχι σε όλα»

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη δράση ανακύκλωσης «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», αλλά και ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ Χριστόδουλος Μαμσάκος, οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει κάποια σχέδια για την Καβάλα και θα τα θέσει υπόψη της δημάρχου, σχετικά με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι πρώτα θα γίνει συζήτηση με την τοπική κοινωνία, σε κάτι που συναίνεσε και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι η ίδια η κοινωνία θα υποδείξει τον χώρο και έχει ήδη ζητηθεί από την κοινωνία της Καρβάλης να υποδείξει κατάλληλους χώρους.

Ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής κάνει λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για «πολιτική υποκρισία» από τη νυν διοίκηση του δήμου, επικαλούμενος αρχικά τον Αύγουστο του 2014, λέγοντας ότι «για να διευκολύνω την σημερινή διοίκηση, προσπάθησα να περάσω μια προγραμματική σύμβαση με τη διαδημοτική επιχείρηση, η οποία από το νόμο, διαχειρίζεται όλη την υπόθεση απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας. Είχαν ακουστεί και τότε ένα σωρό από την κ. Τσανάκα και την παράταξή της και δη από τον κ. Καλανταρίδη, ο οποίος και τι δεν είπε για την ΔΙΑΑΜΑΘ! Σε δύο μήνες, βέβαια, “ανατράπηκε” το σκηνικό και η ΔΙΑΑΜΑΘ έγινε “άγια και καλή”».

Ο κ. Σιμιτσής σημειώνει ότι ο σχεδιασμός που προωθεί η Δημοτική Αρχή Καβάλας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή είναι σχεδόν ίδιος, πέρα από ορισμένα σημεία, με αυτόν που είχε υιοθετήσει η διοίκηση Σιμιτσή και είχε «αφοριστεί» στο παρελθόν από την παράταξη της κ. Τσανάκα.

«Επιμέρους μικρές αλλαγές γίνονται και σε επίπεδο νομοθεσίας και σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού και ήταν αναμενόμενο να γίνουν. Όσον αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αφού δεν μας άφησαν τότε η παράταξη του κ. Καλλιοντζή στη Νομαρχία και η παράταξη του κ. Εριφυλλίδη και του κ. Καραμπουρνιώτη στον δήμο να εγκαταστήσουμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Καρβάλη και τώρα στέλνουμε τα υλικά με δικά μας έξοδα είτε στην Δράμα είτε στην Ξάνθη, επειδή “εμείς οι Καβαλιώτες είμαστε αριστοκράτες και δεν ασχολούμαστε με σκουπίδια”, όπως μας έλεγαν τότε οι αντιπολιτευόμενοι και κάποιοι κάτοικοι στην Καρβάλη, τώρα είναι στην ανεργία αρκετοί δικοί μας συμπολίτες κι αν συνεχίσουμε την ίδια μουρμούρα με την ΜΕΑ, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα»…

Πρόταση για το ΒΙΟΠΑ

Ο κ. Σιμιτσής, φανερά ενοχλημένος από την αντίδραση ορισμένων για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καρβάλη, «η οποία δεν είναι και καμιά βαριά βιομηχανία», αναφερόμενος στη ρύπανση, τόνισε ότι «θα μπορούσα να πω ότι δεν τους πέφτει λόγος», θέτοντας το ερώτημα αν ο χώρος που προτείνεται για την Μονάδα «είναι δικός τους χώρος», αναφερόμενος σ’ εκείνους που αντιδρούν.

«Άλλωστε, η Βιομηχανική Περιοχή και το Βιοτεχνικό Πάρκο, είναι έξω από τη διοικητική περιφέρεια της Καρβάλης», σχολιάζει ο ίδιος, χωρίς να αρνείται, όμως, ότι και οι δύο χώροι είναι κοντά στον οικισμό της Καρβάλης.

Ο τ.δήμαρχος δε, τάσσεται υπέρ του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) ως χώρο που ενδείκνυται για την εγκατάσταση της Μονάδας, «γιατί σε λίγο θα μας ζητήσουν να επιστρέψουμε χρήματα στην ΕΕ, μιας και δεν έχει γίνει τίποτα στο ΒΙΟΠΑ, το οποίο ανήκει στον δήμο, στο Επιμελητήριο και στην Περιφέρεια και πέσανε τσάμπα λεφτά».

Σημειώνει επίσης ότι «πρέπει να σταματήσουμε να λέμε σε όλα “όχι”», ενώ δήλωσε ότι και συμβουλευτικά και τεχνικά θα συνδράμει στη διοίκηση του δήμου για να γίνει μια ΜΕΑ κοντά στην Καβάλα, είτε στο ΒΙΟΠΑ είτε αλλού, «βοηθώντας την διοίκηση προς το καλό», παρ’ ότι «βλέπω μια ενοχική συμπεριφορά από την πλευρά της κ. Τσανάκα, η οποία μου μετέφερε, κιόλας, ότι φοβάται μην τα βάλουν μαζί της οι Καρβαλιώτες».