Τη διαμαρτυρία τους για την έντονη δυσοσμία αλλά και το νέφος των ρύπων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Χαλκερό εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, πολλοί εκ των οποίων τη συνδέουν με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Νέα Καρβάλη. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2016 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας μάλιστα, οι κάτοικοι κατέθεσαν στο Σώμα σχετική επιστολή με υπογραφές, ζητώντας από τον δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία τους.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χαλκερού Σάββας Χατζηβασιλειάδης, το πρόβλημα παρατηρείται επίσης στη Λεύκη, αλλά και μέσα στην πόλη της Καβάλας, κυρίως στις ανατολικές συνοικίες.
«Όταν σουρουπώνει, γίνεται χαμός από τα αέρια»!
«Εδώ και αρκετούς μήνες διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά αέρια πάνω από το χωριό, που σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και τα σπίτια! Σε καθημερινή βάση νιώθουμε ένα “κάψιμο” στον λαιμό και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε! Για τον λόγο αυτό πήραμε την απόφαση να συγκεντρώσουμε υπογραφές και να κάνουμε μία διαμαρτυρία προς όλους τους αρμόδιους, ώστε να δουν τι συμβαίνει.
»Πολλοί κάτοικοι έχουν επικοινωνήσει με το εργοστάσιο της ΒΦΛ, όπου όμως η απάντηση που πήραν ήταν πως τα αέρια δεν προέρχονται από εκεί. Εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, σκοπεύουμε να προβούμε και σε άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα στραφούμε προς τον δήμο, την Περιφέρεια και προς οποιονδήποτε αρμόδιο. Έχουμε παρατηρήσει πως κατά τα Σαββατοκύριακα και όταν σουρουπώνει γίνεται χαμός από τα αέρια»!
Ν. Γκίκας: «Στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει»!
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Καρβάλης Νίκος Γκίκας επισημαίνει πως η διαμαρτυρία των κατοίκων είναι βάσιμη. «Εμάς αυτήν τη στιγμή δεν μας αγγίζει το πρόβλημα. Όταν παρατηρείται όμως δυσοσμία, αντιδρούμε. Έχουν δίκιο οι κάτοικοι όταν λένε πως δεν μπορούν να ανασάνουν. Αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε ένα κράτος Δικαίου, πρέπει επιτέλους κάποιοι να ενδιαφερθούν να προστατέψουν τους πολίτες. Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στα κέντρα των πόλεων. Όμως, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται ούτε οι περιβαλλοντικές μελέτες ούτε η νομοθεσία. Δεν εφαρμόζεται τίποτα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, εκτός και αν αντιδράσει ο λαός. Όλοι είναι υπόλογοι απέναντι στην τοπική κοινωνία, ειδικά απέναντι στη ρύπανση και απέναντι στο δικαίωμα της ζωής που έχουμε όλοι μας».