Ο Τόπος της Ζωής μας: Η Καβάλα έχει δυνατότητες αλλά δεν τις αξιοποιεί

Να μη χαθεί άλλος χρόνος για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι το μήνυμα της 2ης Αναπτυξιακής Ημερίδας που διοργάνωση η δημοτική παράταξη της Καβάλας-Στο επίκεντρο ο Ε61 και η σιδηροδρομική σύνδεση με Τοξότες

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου LUCY η 2η Αναπτυξιακή Ημερίδα που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας με θέμα «Ο ρόλος των δικτύων μεταφορών και υποδομών στην αναπτυξιακή δυναμική του δήμου Καβάλας». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του δήμου Καβάλας, τοπικών φορέων, αλλά και απλοί πολίτες.

Στις εισηγήσεις των ομιλητών (Παντελής Σκάγιαννης, Νίκος Ηλιού και Κώστας Λαλένης, καθηγητές στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κατσιμίγας, πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Ουρανία Κουρουμλή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ερευνών της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.) έγινε μία γενικότερη ενημέρωση για την πορεία των έργων, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη η Καβάλα να αξιοποιήσει με μεγαλύτερη επιμονή τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τους αναπτυξιακούς της πόρους, να προωθήσει την κατασκευή εμπορευματικών υποδομών στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και να ολοκληρώσει τη σύνδεσή του με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της ευρύτερης περιοχής.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη η Καβάλα να δώσει βάρος στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα τόσο η σιδηροδρομική σύνδεση Ν.Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης, όσο και η οδική Καβάλα-Δράμα (στο πλαίσιο του οδικού άξονα Ε61 Καβάλα-Δράμα-Σέρρες) που θα συνδέσει εμπορικά και τουριστικά την Καβάλα με τον διευρωπαϊκό οδικό άξονα EAST-WEST. Σε πολλές περιπτώσεις, εκφράστηκε ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων αυτών, ακόμη και για το αν θα γίνουν τελικά κάποτε ή όχι. Μετά τις εισηγήσεις, υπήρξαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες πάνω σε συγκεκριμένες πλευρές των θεμάτων που αναλύθηκαν από τους εισηγητές.

Μάκης Παπαδόπουλος: Τεράστιες οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων

Στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας, έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:

«Με την αποψινή μας εκδήλωση επιχειρούμε να ανταποκριθούμε σε ένα σοβαρό ΚΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ, όπως Περιμετρική, σιδηροδρομική σύνδεση Ν.Καρβάλη-Τοξότες, οδικός άξονας Ε61 Καβάλα-Δράμα και άλλα. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, με συνέπεια να αιφνιδιαζόμαστε συχνά και να ερχόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να έχουμε χρόνο να συζητήσουμε. Πολύ περισσότερο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΤΑ ΟΦΕΛΗ που θα έχουν τα έργα αυτά για την τοπική κοινωνία. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ αν τα έργα αυτά καθυστερήσουν και δεν ολοκληρωθούν.

»Θα ξεκινήσω ωστόσο από μία διαπίστωση: ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στη μελέτη και την υλοποίηση των έργων ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που άρχισε να διεκδικεί η Καβάλα τη σιδηροδρομική σύνδεση Ν. Καρβάλη-Τοξότες; Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τον πρώτο σχεδιασμό της Περιμετρικής; Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τον πρώτο σχεδιασμό του πρώτου οδικού άξονα Καβάλα-Δράμα, πριν εξελιχθεί σε Ε61;

 

»Δυστυχώς, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ να προωθήσει εκείνα τα μεγάλα έργα υποδομής που θα την ενώσουν εμπορικά και τουριστικά μέσω οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και αεροπορικών δικτύων με τη βαλκανική ενδοχώρα, την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου.

»Για εμάς, τα μεγάλα έργα υποδομής είναι οι πόροι και η βάση που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου μας, φέρνοντας νέες επενδύσεις και έσοδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

»Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικά άλλαξαν την καθημερινή μας ζωή και την επαγγελματική μας δραστηριότητα η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες που μας συνδέουν τη Βουλγαρία και την Ανατολική Ευρώπη με την Περιφέρειά μας. Πρόσφατα, το άνοιγμα του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία-Βουλγαρία φέρνει στην περιοχή μας και την Καβάλα δεκάδες χιλιάδες νέους τουρίστες από τα ανατολικά Βαλκάνια, και ιδίως από τη Ρουμανία.

»Αν υπήρχε αυτή τη στιγμή ο νέος οδικός άξονας Ε61 που θα ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα σε 20 λεπτά, οι Καβαλιώτικες και οι Δραμινές επιχειρήσεις θα απευθύνονταν πλέον σε μία περιοχή 140.000 κατοίκων. Έτσι θα δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη αγορά που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει νέες επενδύσεις.

»Αν υπήρχε αυτή τη στιγμή η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας με τους Τοξότες της Ξάνθης, η Καβάλα θα διεκδικούσε να είναι μία νέα πύλη εισόδου και εξόδου μέσω θάλασσας και τρένου για εμπορεύματα που διακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μαρμάρου (και όχι μόνο) από τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θάσο​ και την Ξάνθη θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε χρόνο και χρήμα, αν χρησιμοποιούσαν το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και τον οδικό άξονα Ε61 Καβάλα-Δράμα-Σέρρες-Βουλγαρία ή τη σιδηροδρομική σύνδεση Ν.Καρβάλη-Τοξότες για τις εξαγωγές τους.

»Χρειάζεται όμως να αγωνιστούμε οργανωμένα για να πείσουμε το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά τους επενδυτές ότι η αξία του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας δεν είναι μόνο τοπική και περιφερειακή, αλλά Ευρωπαϊκή και διεθνής.

»Ιδιαίτερα στον τουρισμό, η Καβάλα και η Δράμα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός, για 12 μήνες τον χρόνο, καλοκαίρι και χειμώνα. Έτσι θα είναι και πιο εύκολο να συζητήσουμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων υποδομών φιλοξενίας στην περιοχή μας.

»ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΑ ΕΡΓΑ.

Για να το πετύχει όμως αυτό, η Καβάλα χρειάζεται:

  • ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΟΜΟΘΥΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΕΥΡΥΤΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ​
  • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ)
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» (ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙ-ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ)
  • Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ​

»Το μήνυμα της αποψινής μας Ημερίδας είναι το εξής: ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΑΣΚΟΠΑ. Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ».