Δήμος Καβάλας: Ισορροπία στον οικονομικό απολογισμό του 2016 αλλά και «φωνές» για σπατάλες από την αντιπολίτευση

Για «ίσα βάρκα ίσα πανιά» έκανε λόγο ο Η. Καλανταρίδης, για «απολογισμό παρακμής και οπισθοδρόμησης» μίλησε ο Κ. Σιμιτσής - Υπερψήφισε λόγω ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ο Β. Παππάς

«Μίλησαν» οι αριθμοί κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό του δήμου Καβάλας του Οικονομικού Έτους 2016 ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Εντύπωση προκάλεσε η θετική ψήφος του Βαγγέλη Παππά με την αιτιολογία ότι «δεν είναι μηδενιστής» και ότι δεν θέλει να αδικήσει «την καλή δουλειά» που γίνεται στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης κατά τη σύντομη ενημέρωση του Σώματος μίλησε για σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης του δήμου: «Στα έσοδα παρουσιάζεται μικρή αύξηση, κυρίως όσον αφορά στα τακτικά έσοδα (ανταποδοτικά τέλη, επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς εξοφλήθηκαν στο 2016 τα χρωστούμενα), ενώ στα έξοδα παρουσιάστηκε μια μικρή αύξηση, κυρίως αναφορικά με την πληρωμή του έκτακτου προσωπικού. Παράλληλα, δεν αυξήσαμε κανέναν φόρο και δικαιωνόμαστε για τις εκδηλώσεις, μιας και συνέβαλλαν στην ανάκαμψη πολλών επιχειρήσεων», δήλωσε ο ίδιος.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής έκανε λόγο για αθρόα χρηματοδότηση εκδηλώσεων από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ: «Θεωρούμε ότι έγινε διασπάθιση χρήματος. Η καλύτερη ερμηνεία είναι η σπατάλη. Την χειρότερη δε θέλω καν να την σκεφτώ, αλλά να ξέρετε ότι πλανάται στην Καβάλα», όπως είπε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης.

Ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε καινούρια έργα, όπως το ασανσέρ στην Παναγία, το οποίο κάποιοι δεν αφήνουν να γίνει και δε θέλετε να συγκρουστείτε μ’ αυτούς», ενώ αναφερόμενος στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ τόνισε ότι «κινείται σωστά κι αυτά που έκανε ήταν αρκετά, αλλά θα μπορούσε και περισσότερα».

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος μίλησε για έναν «απολογισμό-ομολογία αποτυχίας της διοίκησης Τσανάκα», ενώ ο Άρης Βέρρος αναρωτήθηκε «γιατί δεν αξιοποιείται το πλεόνασμα των 7 εκ. ευρώ σε λύσεις στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής κυρίως των παιδιών της Καβάλας;».

Κωστής Σιμιτσής: Ένας απολογισμός παρακμής και οπισθοδρόμησης για την Καβάλα

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Ανοιχτή Πόλη και ο επικεφαλής της Κωστής Σιμιτσής κάνει λόγο για οικονομικό πισωγύρισμα του δήμου, καθώς και για-επιεικώς-μη χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, αναφέροντας ότι «όταν υπάρχουν πολλά χρήματα στο ταμείο χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους και χωρίς κόπο για την απόκτησή τους, αρχίζει η διαχείριση να πάσχει», ενώ μιλάει για «απαράδεκτη παρακμή» του δήμου αναφορικά με τα έργα και τις επενδύσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της παράταξης Σιμιτσή για τον οικονομικό απολογισμό του δήμου Καβάλας για το 2016.

Ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2016, που παρουσιάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου μας. Αλλά και την επίμονη αλλά ψεύτικη δικαιολογία της για ελλιπή χρηματοδότηση από το Κράτος.

Σε σύγκριση με το 2013, που είναι έτος αναφοράς επειδή τότε μειώθηκαν τελευταία φορά οι κρατικές επιχορηγήσεις, ο Δήμος μας το 2016 εισέπραξε 1.000.000€ παραπάνω. Είχε όμως και πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα: 1.300.000€ αφού από τότε συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι και αποχώρησαν από τον Δήμο, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί όσων εργάζονται καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα πάνω από 2.300.000€ έμειναν στο ταμείο του Δήμου, έτσι απλά και εύκολα, χωρίς να κάνει η διοίκηση καμιά απολύτως προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών ή για μείωση της σπατάλης πόρων ή για αύξηση των εσόδων.

Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα στο ταμείο χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους και χωρίς κόπο για την απόκτησή τους, αρχίζει η διαχείριση να πάσχει. Χάνει τον ενάρετο χαρακτήρα που οφείλει να έχει. Αρχίζει η σπατάλη. Τα γλέντια και τα πάρτι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η «Δημωφέλεια» εισέπραξε από τον Δήμο 1.100.000€; Το 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 115.000€. Η διοργάνωση του «Κοσμόπολις» δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική αιτιολογία γι’ αυτή τη θηριώδη διαφορά, αφού κόστισε 215.000€. Στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα αυτά σκορπίστηκαν σε εκδηλώσεις που σήμερα όλες έχουν ξεχαστεί, γιατί έγιναν χωρίς σύστημα και ιδιαίτερη στόχευση. Τη χειρότερη περίπτωση καλύτερα να μη τη σκεφτούμε. Όμως πλανάται στην ατμόσφαιρα η απειλητική σκιά της. Και στις δυο περιπτώσεις τα λεφτά είναι πάρα πολλά.

Μήπως όμως η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα στα έργα και τις επενδύσεις; Δυστυχώς, στον τομέα αυτόν παρατηρείται απαράδεκτη παρακμή του Δήμου Καβάλας. Ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζει αμείωτη. Η διοίκηση δεν αγοράζει μηχανήματα και δεν ανανεώνει τον εξοπλισμό. Κυρίως όμως δεν κάνει έργα. Δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, όπου η απορρόφηση είναι σχεδόν μηδενική και αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα της δικής μας διοικήσεως τα οποία όμως τελειώνουν χωρίς να έρχονται καινούργια. Ούτε καν χρηματοδοτεί μελέτες νέων έργων για το μέλλον ενώ έχει παραμελήσει και όλες τις πολεοδομικές μελέτες που ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε εμείς για να ξεπεράσει η πόλη τους παρωχημένους σχεδιασμούς της δεκαετίας του 1970.

Τελικά, η παράταξη «Ανάσα για την πόλη» πέτυχε το επιστημονικά ακατόρθωτο.

Κυρία Τσανάκα, γυρίσατε τον χρόνο. Στείλατε την Καβάλα πενήντα χρόνια πίσω.