Η Καβάλα βλέπει… «πέρα από τα σύνορα»

Μια σειρά από βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ του Καστελλορίζου θα παρουσιαστούν σε «Ζέφυρο» και «Παλιά Μουσική» από την Τετάρτη έως την Παρασκευή

Συνολικά 5 ντοκιμαντέρ, που βραβεύτηκαν στο διεθνές φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου με την επωνυμία «Πέρα από τα σύνορα», θα παρουσιάσουν από την Τετάρτη 4 έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ο δήμος Καβάλας, η Θρακική εστία και η Στέγη φίλων γραμμάτων & τεχνών, στο θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» και στην «Παλιά μουσική» στην Παναγία. Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό ίδρυμα ιστορικών μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και με αφορμή αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, παραχωρήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φραντζεσκάκη, ο Κώστας Παπακοσμάς και η γενική γραμματέας του ιδρύματος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης την Ειρήνη Σαρίογλου!

Μαρία Φραντζεσκάκη: «Το ΙΔΙΣΜΕ έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές στην Καβάλα»

Αρχικά παίρνοντας τον λόγο η κ. Φραντζεσκάκη, που αντικατέστησε την δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα που ήταν απούσα λόγω μιας έκτακτης υποχρέωσης και έπρεπε να φύγει εκτός Καβάλας, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «νομίζω ότι πλέον το ίδρυμα έχει αποκτήσει στην Καβάλα πολλούς φίλους και θαυμαστές και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στα πολύ ενδιαφέροντα και αξιόλογα ντοκιμαντέρ που προβάλει. Χαιρόμαστε που για ακόμα μια φορά υποδεχόμαστε την κ. Σαρίογλου και τους συνεργάτες της γιατί μέσα από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ θα μας ταξιδέψει σε άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ελληνική ιστορίας.

Ο δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλει το ΙΔΙΣΜΕ και το στηρίζουμε γιατί χωρίς καμία χρηματοδότηση από κανέναν φορέα και μόνο με την αγάπη του κόσμου κατάφεραν πάρα πολλά και σημαντικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. «ταξίδεψε» την Ελληνική ιστορία διεθνώς, την έκανε γνωστή.

Ο Δήμος Καβάλας πέρυσι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στηρίζοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» προσφέροντας σχολικά δώρα σε όλα τα παιδιά του ακριτικού νησιού, επιβραβεύοντας έτσι τη δική τους προσπάθεια και τη συμμέτοχή τους στο Φεστιβάλ.

Θα ήθελα να μεταφέρω στη κ. Σαρίογλου την απόφαση της δημάρχου ότι ο Δήμος Καβάλας να στηρίξει και φέτος το Φεστιβάλ Καστελλορίζου και ιδιαίτερα τα παιδιά προσφέροντας ότι έχουν ανάγκη σε σχολικό επίπεδο. Με την κίνησή μας αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε αυτά τα παιδιά, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, και τα παιδιά ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών μας δεν πρέπει να νιώθουν ξεχασμένα.

Κάτι ανάλογο πράξαμε και πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή, όταν πήγαμε  με το μουσικό σχολείο στην Ίμβρο και μαζί με τον οικουμενικό Πατριάρχη επισκεφθήκαμε το σχολείο του νησιού. Τότε προσφέραμε στα παιδιά που φοιτούν εκεί, όλα παιδιά Ελλήνων ομογενών, ότι είχαν ανάγκη για την εκπαίδευσή τους. Νομίζω ότι σε αυτές τις δύσκολές συγκυρίες οι Έλληνες πρέπει και μπορούμε να βοηθιόμαστε μεταξύ μας.

Μαζί με τη Θρακική Εστία, τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, το Σύλλογο της Παναγίας αλλά και το Σύλλογο των Ποταμουδίων συνδιοργανώσαμε τις προβολές των πολύ αξιόλογων ντοκιμαντέρ στην Καβάλα και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Εκ μέρους του δήμου Καβάλας θέλω να προτρέψω και να προσκαλέσω όλους τους Καβαλιώτες να παρακολουθήσουν στο «Ζέφυρο» και την «Παλιά Μουσική» τις προβολές των ιστορικών ντοκιμαντέρ γιατί νομίζω πως θ’ αποκομίσουμε πολλά οφέλη».

Το πρόγραμμα των προβολών

Τετάρτη 4 Ιουλίου, Ώρα 21.30

– «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» – (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2016): Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια. Τα γεγονότα τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός των Ελλήνων από τις αρχαίες ιωνικές αποικίες οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φ. Σαρτιώ και οι προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.

– «Οι άλλοι» – (Α’ Βραβείο καλύτερου κοινωνικού ντοκιμαντέρ 2017): Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ανατολική  επαρχία Βαν της Τουρκίας. Απεικονίζει πώς «οι άλλοι» μπορούν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ σε αλλοτινές εποχές συνυπήρχαν ειρηνικά.

Πέμπτη 5 Ιουλίου, Ώρα 21.30

– «Ο δικός μου πόλεμος» – (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2017): Η Ζέλοβιτς μεγάλωσε στη Βοσνία στην πόλη Σεράγεβο, όπου ο εμφύλιος πόλεμος του 1992 δίχασε τον πληθυσμό. Το 1993 κατέφυγε στην Ολλανδία. Ως ανταποκρίτρια πολέμου του BBC και αργότερα ως σκηνοθέτης, συνέχισε να προσπαθεί να ερευνά την αλήθεια του πολέμου που βίωσε στα νεανικά της χρόνια.

– «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελόριζο» – (Α’ Βραβείο δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2016): Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς αναδεικνύει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Παρασκευή 6 Ιουλίου, Ώρα 21.30

– «Η σιωπηλή σχολή» – Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στην Κωνσταντινούπολη στο τουρκικό και Πολίτικο κοινό υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.  Σκηνοθεσία:  Ειρήνη Σαρίογλου, Μαρίνα Λ. Λεοντάρη. Μουσική: Βασίλης Δημητρίου. Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα γίνει εντός της Παλιάς Μουσικής.