Χρήστος Ποτόλιας: Οι σχολικές επιτροπές χρηματοδοτούνται με «ψίχουλα»

Η τοποθέτηση του εκπρόσωπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τις τεράστιες μειώσεις που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην τελευταία συνεδρίαση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Χρήστος Ποτόλιας ψήφισε κατά στα θέματα 1, 8, 9, 10 και 11 με την παρακάτω τοποθέτηση για τα πρακτικά:

«Η ένδεια των οικονομικών της Σχολικής Επιτροπής φαίνεται από τα στοιχεία των απολογισμών των 4 τελευταίων ετών»

«Δεν είναι δυνατόν με τα «ψίχουλα» που χρηματοδοτούνται οι Σχολικές Επιτροπές να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες, μετά τις τεράστιες μειώσεις που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα.

Η ένδεια των οικονομικών της Σχολικής Επιτροπής φαίνεται πεντακάθαρα από τα στοιχεία των απολογισμών των τεσσάρων ετών της εισήγησης (2016-2019).

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους η δωρεάν και δημόσια παιδεία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο Δήμος να την επιχορηγεί με ίδιους πόρους. Αυτό συνιστά ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Ωστόσο όλες οι διοικήσεις του δήμου τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις Σχολικές Επιτροπές, διοικήσεις που συντάσσονται με την κυρίαρχη πολιτική που θέλει την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων στους δήμους, χωρίς την ανάλογη και αναγκαία χρηματοδότηση, βγάζουν λάδι κάθε φορά την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολείων, αποδέχονται τη μεταβίβαση των ευθυνών  στους δήμους, που στη συνέχεια φορτώνουν με τέλη τους δημότες.

Βέβαια αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε συγχωνεύσεις τάξεων, μείωση τμημάτων και υποβιβασμό οργανικότητας (στελέχωσης)των σχολείων. Σε σχολεία που δε συντηρούνται όπως πρέπει, σε σχολεία όπου οι αίθουσες χωρίζονται με γυψοσανίδες για να χωρέσουν οι μαθητές, όπως έγινε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καβάλας.

Άλλες είναι οι προτεραιότητες των αστικών κομμάτων εξουσίας και των τοπικών αβανταδόρων τους, σε σχέση με τη χρηματοδότηση σχολείων και της δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης: να δίνουν δις ευρώ στο ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς και στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των «αναπτυξιακών» προγραμμάτων και ψίχουλα για παιδία, υγεία, κοινωνική πρόνοια.

Παλεύουμε και διεκδικούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού να μην καταλήγουν στους λίγους. Συντασσόμαστε με το εκπαιδευτικό κίνημα, με τους μαθητές και τους γονείς, που παλεύουν μαζί, για μια καλύτερη παιδεία, διεκδικώντας ουσιαστική αύξηση τις επιχορήγησης, που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων.

Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική που θέλει σχολεία φτηνά για το κράτος και ακριβά για τους γονείς, εύκολη λεία για χορηγούς και ιδιωτικά συμφέροντα».

Για το θέμα 5ο ψηφίζουμε ΚΑΤΑ με την παρακάτω τοποθέτηση για τα πρακτικά:

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός του διαχωρισμού τεσσάρων αιθουσών με γυψοσανίδες στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καβάλας, προκειμένου να περισσέψουν χώροι για να χωρέσουν τα παιδιά, λόγω της αύξησης των μαθητών. Μια τέτοια ενέργεια είναι ανάλογη της κυβερνητικής απόφασης και μάλιστα εν μέσω του προηγούμενου lockdown, να αυξήσει τους μαθητές σε 27 ανά τάξη, τη στιγμή απαγορεύει τη συνάθροιση περισσότερων των 9 ατόμων».

Τα δύο θαύματα πολλαπλασιασμού άρτων και ιχθύων, που αναφέρουν οι ευαγγελιστές,  δεν θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα χώρου και μάλιστα σε ένα ειδικό σχολείο».

Για το θέμα 7ο ψηφίζουμε ΚΑΤΑ με την παρακάτω τοποθέτηση για τα πρακτικά:

«Η τεράστια έλλειψη χώρων άθλησης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας ιδιαίτερα των νέων της πόλης, αλλά και γενικά του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων, αναγκάζει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να παραχωρούν τους χώρους των σχολειών, προκειμένου να καλυφτεί το πρόβλημα.

Η προσκόλληση όμως στην πολιτική της ανταποδοτικότητας που κυριαρχεί σε όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από το δήμο, τις «αναγκάζει» να χρησιμοποιούν τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, ως «μαγαζί γωνία» για έσοδα στις Σχολικές Επιτροπές, προκειμένου αυτές, λόγο της υποχρηματοδότησης από το κράτος και λόγο των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν, να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Έτσι, οι Σχολικές Επιτροπές λειτουργούν ως επιχειρηματίες που νοικιάζουν την πραμάτεια τους, επιχειρηματικότητα με τα ρίσκα της βέβαια σαν αυτά των μη πληρωμών του ενοικίου από διάφορους συλλόγους.

Θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη χώρων άθλησης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών διαχρονικά, που θεωρούν περιττό και επιζήμιο κόστος τις υποδομές που αφορούν λαϊκές ανάγκες. Απαράδεκτο το καθεστώς της πληρωμής σχολικών χώρων. Τα λαϊκά νοικοκυρά έχουν χρυσοπληρώσει ξανά και ξανά, με τους άμεσους και έμμεσους φόρους, τεράστια ποσά με τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν προ πολλού τις κατάλληλες υποδομές για άθληση και ψυχαγωγία, χωρίς να χρειάζεται να ξαναπληρώσουν».