Καβάλα: Συνεχίζεται η φθορά της παραλίας της Ραψάνης. Φυσικό φαινόμενο ή τεχνική αστοχία; [φωτογραφίες]

Κάθε νοτιάς και φθορά για την παραλία - Η πολύχρονη ιστορία των 2 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ του έργου προστασίας και διαμόρφωσης της ακτής και ο «κακός μας ο καιρός» των έξτρα 250.000 ευρώ που χρεώθηκε ο Δήμος Καβάλας

Πριν από λίγες μέρες οι νοτιάδες, εκτός από σκουπίδια, «έφεραν» στην επιφάνεια και ένα… συρματόπλεγμα στην ακτή της Ραψάνης στην Καβάλα, ένα υπόλειμμα έργου για την προστασία της παραλίας από τα φυσικά φαινόμενα, κάτι το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν κατέστη δυνατόν [διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ].

Οι συνεχείς, δε, νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι φθείρουν έτι περισσότερο την παραλία (βλ. φωτογραφίες) και αν συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους λουόμενους.

Ο λόγος για τις παρεμβάσεις προστασίας της παραλίας από τη διάβρωση λόγω φυσικών φαινομένων και τον τεχνητό ύφαλο στην ακτή της Ραψάνης, μια διάβρωση η οποία σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζεται τον χειμώνα και εξαφανίζεται λίγο πριν το καλοκαίρι με… παρέμβαση της Φύσης, με τους νοτιάδες και τα κύματα να καλύπτουν το συρματόπλεγμα με άμμο.

Πέρα, όμως, από τις… φυσικές διεργασίες, είναι στην ευχέρεια του Δήμου Καβάλας και ειδικότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας του να ερευνήσει αν η εν λόγω εικόνα της παραλίας οφείλεται σε κατασκευαστική αστοχία ή σε φυσική αιτία και εφόσον εξακριβωθεί η αιτία και «αθωωθεί» η… Φύση, θα γίνει και ο καταλογισμός της ευθύνης, αν, δηλαδή, ο εργολάβος δεν εκτέλεσε σωστά την κατασκευή.

Ο… «κακός μας ο καιρός» κόστισε στον Δήμο 250.000 ευρώ για τον πεσμένο φάρο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας λογίζει τους Καβαλιώτες ως… χουβαρντάδες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Χρήστο Ποτόλια, γι’ αυτό και αποφάσισε να πληρώσει ο Δήμος το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς η οποία προκλήθηκε στον έναν από τους δύο φάρους που τοποθετήθηκαν στην ακτή της Ραψάνης τον Δεκέμβριο του 2017 (διαβάστε περισσότερα εδώ) ύψους 250.000 ευρώ plus της κατασκευής του έργου προστασίας της παραλίας.

Αυτό κατήγγειλε στη διοίκηση Τσανάκα τον Μάιο του 2018 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ κατέκρινε παράλληλα το γεγονός ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις της Πλειοψηφίας, αλλά και της Αντιπολίτευσης δέχτηκαν με μεγάλη «ευκολία» τη δικαιολογία ότι ο φάρος «έπεσε» λόγω της «θεομηνίας» και θέτει στην καταγγελία του τόσο το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα όσο και τον… «κακό μας τον καιρό» (διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του Χρήστου Ποτόλια).

Κρατάει… χρόνια αυτό το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ

Την απόφαση ένταξης του έργου προστασίας και διαμόρφωσης της ακτής Ραψάνης στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013 είχε παραδώσει στις 9 Αυγούστου 2013 στον Δήμο Καβάλας ο τότε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης.

Το έργο το οποίο αφορούσε στην προστασία της ακτής Ραψάνης από τη διάβρωση της θάλασσας με ταυτόχρονη επέκτασή της ήταν συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις του ο τότε Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμος Καβάλας κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες, ώστε να λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και να ενταθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Η αναγκαιότητα, δε, προέκυψε από τις καταστροφές τις οποίες προξένησαν διαδοχικές έντονες κακοκαιρίες (2005, 2010, 2011), με τους νοτιάδες να γκρεμίζουν το τοιχίο, να διαβρώνουν την παραλία και να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο χερσαίο τμήμα της παραλίας.

«Ξεκινήσαμε από το 2009 να προστατεύουμε τις ακτές Ραψάνης, Καλαμίτσας και Περιγιαλίου. Η πρώτη μελέτη που ολοκληρώθηκε ήταν της Ραψάνης. Θέλαμε να διαφυλάξουμε τις περιουσίες των κατοίκων, του Δήμου, αλλά και τον δρόμο, ακόμη και να μεγαλώσουμε την ακτή. Αυτό μας υποσχέθηκαν και οι μελετητές. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια. Τρεις φορές ζητήσαμε εγκρίσεις από 18 διαφορετικές υπηρεσίες. Μετά τη μελέτη για τα φυσικά φαινόμενα, ξεπεράσαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που είναι η γραφειοκρατία σε περίπου δυόμιση χρόνια. Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αντιμετώπισε πολύ γρήγορα την πρόταση, παρά τον φόρτο εργασίας λόγω κλεισίματος του ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης μάς έφερε σήμερα το δώρο της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο που αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ελπίζουμε μέσα από τέτοια προγράμματα ν’ αντλήσουμε και άλλα χρήματα για την προστασία των ακτών», είχε δηλώσει τότε ο κ. Σιμιτσής.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά (σελίδα 99) τα τεχνικά στοιχεία του έργου όπως παρουσιάζεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Υλοποίηση Προγράμματος Διατήρησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Παράκτιας Ζώνης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ (Νοέμβριος 2012)