ΔΕΥΑ Καβάλας: Κάνει… δουλειά το νέο δίκτυο ύδρευσης

Κάθε καλοκαίρι στο αντλιοστάσιο των Αμισιανών λειτουργούσε και τρίτο αντλητικό συγκρότημα, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης - Φέτος δε δούλεψε ούτε μια ώρα, λόγω του περιορισμού των διαρροών – Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης Απόστολος Χρόνης

Εντυπωσιακή διαφορά στην εξοικονόμηση νερού, στην μείωση των διαρροών, αλλά και στην ενέργεια που τελικά απαιτείται να καταναλωθεί για την υδροδότηση του Δήμου Καβάλας βλέπουν οι άνθρωποι της ΔΕΥΑ Καβάλας όσο προχωρά το μεγάλο έργο της ολικής αντικατάστασης του δικτύου υδροδότησης στην πόλη. Αυτό επισημαίνει, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το φετινό καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Την ίδια ώρα μιλάει για το περιστατικό με παράτυπους μετανάστες που διέμειναν σε αντλιοστάσιο, αλλά και για τις γεωτρήσεις και την τελική λύση για την υδροδότηση στον πρώην δήμο Φιλίππων.

Το νέο δίκτυο κάνει την διαφορά

«Θα σας δώσω ένα μικρό στοιχείο για να δείτε τι συνέβη φέτος το καλοκαίρι, το κεντρικό αντλιοστάσιο που έχουμε στα Αμισιανά έχει 4 αντλητικά συγκροτήματα. Όλα τα καλοκαίρια δούλευαν συνεχώς τα δύο και έμπαινε σε λειτουργία πάντα και τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Φέτος το καλοκαίρι δεν δούλεψε ούτε μια ώρα το τρίτο αντλητικό συγκρότημα! Τι σημαίνει αυτό;  Αυτό λέει ότι πιάστηκαν πολύ μεγάλες διαρροές γιατί ακυρώσαμε πάρα πολλά τμήματα δικτύου, στο Βύρωνα πχ όταν γίνονται οι συνδέσεις ακυρώνουμε το παλιό δίκτυο και μπαίνει σε χρήση το νέο δίκτυο. Αυτό μας δείχνει και το δρόμο που πρέπει να κινηθούμε, πέρα από το γεγονός ότι σταματάμε να σπαταλάμε νερό, πέρα από το γεγονός ότι γλιτώνουμε πολύ από την ενέργεια σταματάνε και οι διαρροές, οπότε γλιτώνουμε και υδάτινους πόρους. Και να σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα ήταν γεμάτα όλα και τα ξενοδοχεία και τα λοιπά εκατοντάδες καταλύματα και είχαμε πολύ μεγάλες καταναλώσεις, κάτι που το διαπιστώνουμε αυτό από τις μετρήσεις που γίνονται στα υδρόμετρα. Παρά το γεγονός αυτό λοιπόν, δεν χρειάστηκε τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Αυτό σημαίνει ότι πιάσαμε πολλές από τις διαρροές».

Παράτυποι μετανάστες στο αντλιοστάσιο του Κρυονερίου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε και σε ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στην αρχή της εβδομάδας στο αντλιοστάσιο του Κρυοενρίου. «Το πρωί της Δευτέρας πήγε ο υπάλληλος μας για να δει επειδή είχε κοπεί το ρεύμα λόγω των καιρικών φαινομένων, πήγε να δει τι συμβαίνει στο αντλιοστάσιο και στην προσπάθειά του να φτιάξει εκεί στον ηλεκτρολογικό πίνακα αντιλήφθηκε ότι υπήρχε κόσμος μέσα. Έφυγε, με ενημέρωσε, πήγα και εγώ επάνω με την αστυνομία, στο Κρυονέρι ήταν το αντλιοστάσιο αυτό το οποίο στέλνει νερό σε Κρυονέρι, Βουνοχωρι, Λημνιά και Λυκόστομο. Ήρθε η αστυνομία με μία κλούβα και συνέλαβε πέντε μετανάστες παράτυπους από το Αφγανιστάν. Τα αντλιοστάσια είναι όλα είναι ασφαλισμένα, με σιδεριές, κλειδαριές και όλα. Στο συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, όχι στο χώρο που βρίσκεται η δεξαμενή, στο διπλανό βοηθητικό χώρο που είναι μόνο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, υπήρχε μία πόρτα σιδερένια παλιά την οποία ξηλώσανε και μπήκαν. Εγώ στη συνομιλία που είχα με τους ανθρώπους πριν έρθει η αστυνομία, μου είπαν ότι μπήκαν το προηγούμενο βράδυ μέσα για να προστατευτούν από τη βροχή, ένα βράδυ δηλαδή ουσιαστικά μείνανε μέσα και την επόμενη μέρα θα φεύγανε. Ήρθε η αστυνομία τους πήρε και αποκαταστήσαμε την πόρτα και επειδή αυτοί έχουν και ορισμένες διαδρομές και δηλώνει ένας τον άλλο που μπορούν να βρουν καταλύματα, θα ενημερώσουν τώρα και τους υπόλοιπους ότι πλέον δεν είναι κατάλυμα αυτό».

Οι γεωτρήσεις και η υδροδότηση από το Κεφαλάρι

Τέλος ο Απόστολος Χρόνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια υδροδότησης της περιοχής των Φιλίππων είτε από γεωτρήσεις είτε από τις πηγές του Κεφαλαρίου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «στη δική μας θητεία έχουμε κάνει 4 γεωτρήσεις συνολικά, επιτυχία είχαμε μόνο στις δύο, τώρα περιμένουμε γεωτρύπανο να κάνει μια ακόμη στους Φιλίππους. Παρόλα αυτά για να λύσουμε το πρόβλημα με τα νιτρικά στους Φιλίππους, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει από την περιφέρεια 500.000 ευρώ  για να μπουν φίλτρα, ήδη έχουμε κάνει μία εργασία και ενώσαμε το δίκτυο των Κρηνίδων με τους Φιλίππους, ούτως ώστε να ρίχνουμε νερό από άλλη πηγή, όπως γίνεται στο Ζυγός με το Κρυονέρι. Οριστική λύση θα δοθεί με υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου, περιμένουμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μόλις θα έχουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκεκριμένη, άμεσα ξεκινάει και το έργο, οπότε στα μέσα του 2023 μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα σκάβουμε για το έργο».