Β. Τσομπανόπουλος εναντίον Σ. Μιχαηλίδη: «Μάχη» για το Γεωθερμικό πεδίο του Νέστου

Ο δήμαρχος Νέστου μιλάει για το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των αγροτών, την επένδυση των Γερμανών, αλλά και την ενδεχόμενη επένδυση τετραπλάσιου μεγέθους Ιταλών επιχειρηματιών

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι απαντήσεις του δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου για τις καταγγελίες του τέως δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη περί αθέμιτου ανταγωνισμού, παρανομιών και κινδύνου απένταξης του έργου της Γεωθερμίας.

Οι καταγγελίες έγιναν από την συχνότητα του ALPHA RADIO 88,6, με το θέμα να τίθεται και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Ο κ. Τσομπανόπουλος απάντησε για το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των αγροτών, την επένδυση των Γερμανών, αλλά και την ενδεχόμενη επένδυση τετραπλάσιου μεγέθους Ιταλών επιχειρηματιών την οποία ο Νέστος διεκδικεί μαζί με την Ξάνθη.

«Έχω χάσει πάσα ιδέα με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος καταρχήν ψεύδεται και με βγάζει από τα ρούχα μου. Η Γεωθερμία είναι η μοναδική επένδυση στην Ελλάδα, με αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το έργο. Μη ξεχνάτε ότι  από την ημέρα που αναλάβαμε δεν υπήρχε τίποτα, μόνο η ένταξη του έργου.

Από τον Οκτώβριο του 2014 ξεκινήσαμε και είχαμε ένα πολύ καλό εργολάβο ο οποίος ολοκλήρωσε στις προθεσμίες που έπρεπε και αυτό για το οποίο μιλάει (σ.σ.: ο κ. Μιχαηλίδης) ότι οι άνθρωποι είχαν 20 μέρες να επενδύσουν, δεν ευσταθεί, γιατί έπρεπε ο ίδιος να έχει φροντίσει πριν να γίνουν οι δύο επενδύσεις, οι γεωτρήσεις εκεί που έγιναν, να υπάρχουν μελλοντικοί πελάτες. Να έρθει σε συνεννόηση με τους αγρότες που θέλανε να επενδύσουν, όπως κάναμε εμείς» είπε οργισμένος στον ALPHA RADIO 88,6 ο κ. Τσομπανόπουλος και πρόσθεσε: «Αφού ολοκληρώθηκε η επένδυση και παραδόθηκε το έργο έπρεπε μέσα στο 2016 να υπάρχει ενδιαφέρον, διαφορετικά τότε θα υπήρχε κίνδυνος απένταξης του έργου».

Επί 14 μήνες δεν υπήρξε κανένα τοπικό ενδιαφέρον

Για το ζήτημα ύπαρξης αθέμιτου ανταγωνισμού που θέτει ο τέως δήμαρχος Νέστου ο κ. Τσομπανόπουλος τόνισε: «Ο άνθρωπος ζει σε πλάνη και διακατέχεται από εξουσιομανία, έχει πρόβλημα. Από τη μέρα που αναλάβαμε, κάναμε 4 ημερίδες προς όλους τους αγρότες–πελάτες–ενδιαφερομένους του Ερατεινού, αυτούς δηλαδή οι οποίοι είχαν εκτάσεις εκεί όπου έγινε η σωληνοποίηση της Γεωθερμίας.

»Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, όχι τις 20 μέρες, αλλά ακόμα και τώρα που μιλάμε, 14 μήνες μετά την παραλαβή του έργου. Ποιος είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός; Έχω αποταθεί και σε συσκευαστήρια τα οποία είναι μονάδες πολύ οργανωμένες και δεν ενδιαφέρθηκαν, ενώ μίλησα με την Αγροτική Ένωση Συνεταιρισμών και ούτε αυτοί δείχνουν ενδιαφέρον».

Στα ταμεία 85.000 ευρώ

«Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 99% από την ΕΕ και είναι 10 εκ. ευρώ που υπάρχουν και έπεσαν στον κάμπο του Ερατεινού. Αν λοιπόν μέσα στο 2016 δεν υπήρχε αξιοποίηση, θα υπήρχε κίνδυνος απένταξης. Αντιθέτως, θα έπρεπε το έργο αυτό κάθε χρόνο να αποσβένεται και να υπάρχει ανταποδοτικό  όφελος τουλάχιστον 15.000 ευρώ και εμείς ήδη με την πρώτη επένδυση στη χρονιά που πέρασε μπήκαν στα ταμεία της ΔΕΥΑΝ 85.000 ευρώ από το τέλος χρήσης του συγκεκριμένου θερμοκηπίου» είπε ο δήμαρχος ξεκινώντας την αναφορά του στην Γερμανική επένδυση. «Την πήρε την σύμβαση που φώναζε ότι είναι παράνομη, που είναι η παρανομία; Τα στοιχεία τα έχει πάρει όλα πια», είπε φανερά ενοχλημένος.

Η επένδυση των Γερμανών

Αναφερόμενος στην επενδυτική προσέλκυση εταιρίας Γερμανικών συμφερόντων υπογράμμισε: «Πριν βάλω οποιαδήποτε υπογραφή, επικοινώνησα με την Διαχειριστική Αρχή και με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη προσωπικά και τους ενημέρωσα ότι υπάρχει αυτή η επένδυση από τη Γερμανία και μου είπαν “προχώρα, δε θα ξαναβρείς τέτοια ευκαιρία”. Θα μπορούσαν οι Γερμανοί να πάνε στην Ξάνθη, είχαν αυτή την ευκαιρία, με νύχια και με δόντια τους κράτησα και μιλάμε για μία επένδυση με 100 θέσεις εργασίας».

Η «μάχη» με την Ξάνθη για την επένδυση των Ιταλών

Για πιθανή αντίστοιχη επένδυση Ιταλών επιχειρηματιών που φαίνεται να οδεύουν προς την γειτονική Ξάνθη ο δήμαρχος σημείωσε: «Ήρθαν οι Ιταλοί από τον Οκτώβριο, ενθουσιάστηκαν με το έργο και την επένδυση από τον δήμο, θέλουν να επενδύσουν, αλλά μας είπαν ότι χρειάζονται 300 στρέμματα. Μίλησα με τους αγρότες του Ερατεινού για το ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις και υπάρχουν αγρότες εκεί που το σκέφτονται και θέλουν να πουλήσουν τα χωράφια τους.

»Παρόλα αυτά είμαστε σε επικοινωνία με τον Ιταλό και τον περιμένουμε να έρθει. Επιμένουμε και θέλουμε να μείνει η επένδυση στο Ερατεινό, γιατί είναι απαραίτητο να δοθεί και η δεύτερη γεώτρηση, προκειμένου να ενταχθούμε και σε νέο πρόγραμμα. Ο επενδυτής προτιμά εμάς από την γειτονική Ξάνθη».

Η επένδυση των Ιταλών μάλιστα φέρεται να είναι μεγαλύτερη των Γερμανών και να προσφέρει 400 θέσεις εργασίας «και μάλιστα είναι καθετοποιημένη μονάδα, θα μιλάμε για μία κοσμογονία. Υπάρχει ενδιαφέρον και από πανεπιστήμια για συνεργασία», διευκρίνισε ο δήμαρχος.