Διαμαρτυρία-πορεία των εργαζομένων στις εταιρίες των Λιπασμάτων «ενάντια στα συμφέροντα που θέλουν να κλείσει η ΒΦΛ»

Για κάποιους που «θέλουν να δώσουν το εργοστάσιο εκεί που θέλουν αυτοί» έκανε λόγο ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης, για «εξωγενείς παρεμβάσεις για των οποίων τα κίνητρα αμφιβάλλω» μίλησε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος

Λίγο μετά τις 09:00 σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, άρχισαν να καταφθάνουν στον Δημοτικό Κήπο, στις «σημαίες» οι πρώτοι εργαζόμενοι στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Λιπάσματα της Καβάλας. Ο κύριος όγκος κατέφθασε με λεωφορεία και περίπου στις 10:00 ξεκίνησε η πορεία προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Συνολικά, περί τους 120-από τους συνολικά 700-εργαζόμενους έδωσαν το «παρών» σε ένα προγραμματισμένο συλλαλητήριο με διαδοχικές στάσεις το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου αρχικά και τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στη συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο Διοικητήριο κρατώντας ένα κεντρικό πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία/ δεν θα κλείσετε εσείς τη βιομηχανία» και «Είμαστε εργάτες και αγωνιστές/ δεν θα υποκύψουμε στους εκβιαστές», ενώ συνοδεύονταν και από φορτηγά ΔΧ που κορνάρανε ρυθμικά δημιουργώντας κλίμα.

Το κάλεσμα για τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και την πορεία διαμαρτυρίας είχε αναρτηθεί από χθες στη σελίδα των εργαζομένων στο facebook, αναφέροντας τα εξής: «Συνάδελφοι και φίλοι του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας, την Τετάρτη 15 Φλεβάρη όλοι στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί σχετικά με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην αδειοδότηση της καινούριας εταιρείας. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9 με αφετηρία την Λέσχη Αξιωματικών και κατεύθυνση προς την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (πρώην Νομαρχία) και με τελικό προορισμό τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Δεν αντιλαμβάνομαι το σκοπό των εξωγενών παρεμβάσεων

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ξεκαθάρισε ότι θα ήταν επισφαλές να ειπωθεί οτιδήποτε πριν ολοκληρώσει η αρμόδια υπηρεσία τη νόμιμη διαδικασία η οποία απαιτείται, ενώ τόνισε ότι κατανοεί την αγωνία όλων των εργαζομένων, αλλά και των απολυμένων, όπως και την πίεση στην οποία υπόκεινται οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Μίλησε επίσης για εξωγενείς παρεμβάσεις «για των οποίων τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα αμφιβάλλω και δεν τις αντιλαμβάνομαι», όπως είπε ο ίδιος, ενώ δήλωσε ότι ο χρόνος του ελέγχου της άδειας στις νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο δεν καθορίζονται από τον ίδιο ή από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται ούτε για τη μεταφορά μιας άδειας, ούτε για έκδοση μιας νέας άδειας, αλλά για επικαιροποίηση των στοιχείων του χρήστη της άδειας και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του ελέγχου της προαναφερθείσας διαδικασίας.

«Σε κάθε περίπτωση  το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπως ιστορικά συνηθίσαμε να το λέμε, αποτελεί έναν από τους μεγάλους “οικονομικούς πνεύμονες” της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο δεν πιστεύω ότι κανείς θέτει εν αμφιβόλω ή θέλει να σταματήσει τη λειτουργία του», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομίας Γιάννη Χαρίτση (διαβάστε εδώ) ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «μέρες ασυδοσίας που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε ότι «δε λέει κάτι το ουσιαστικό, από όσο το αντιλαμβάνομαι εγώ, η παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομίας.  Αναφέρεται σε κάποια ζητήματα εκτός νομιμότητας, αλλά δεν αναφέρει ποια είναι αυτά».

Ο κ. Μαρκόπουλος αμέσως μετά τις δηλώσεις κατέβηκε στην είσοδο του κτιρίου της ΠΕ Καβάλας και μίλησε στους συγκεντρωμένους, διαμηνύοντάς τους ό,τι είπε προηγουμένως στον κ. Θεοφυλακτίδη και στους εκπροσώπους τους.

Γιώργος Θεοφυλακτίδης: Συμφέροντα που δε φαίνονται προσπαθούν να διχάσουν τον κόσμο

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην πρώην, πλέον, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ μετέφερε στον κ. Μαρκόπουλο ότι όλα είναι ρευστά με το μέλλον της Βιομηχανίας και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσει το εργοστάσιο «από συμφέροντα που θέλουν να το δώσουν εκεί που οι ίδιοι θέλουν», όπως είπε ο ίδιος, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη για να κρατηθούν τα Λιπάσματα ανοιχτά, παραθέτοντας, παράλληλα και τους λόγους για τους οποίου είναι σημαντικό να τελειώσει άμεσα το θέμα της άδειας.

«Είναι σημαντικό γιατί μέσα από την άδεια θα έρθουν οι επενδύσεις 20 εκ. ευρώ μέσα από το πακέτο Γιούνκερ. Η εργοδότες αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί η νέα εταιρία και δεν θα απολογηθούν σε εμάς αν θα δημιουργήσουν μια τέταρτη εταιρία ή αύριο μεθαύριο μια πέμπτη ή μια έκτη. Εμάς μας ενδιαφέρει κάθε μέρα να μπορούμε να χτυπάμε κάρτα, που δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα γίνεται, μας ενδιαφέρει κάθε μέρα να φεύγει το λίπασμα, που δόξα τω Θεώ αυτό φεύγει και για όλα τα υπόλοιπα για λεπτομέρειες και πληροφορίες να απευθυνθείτε στη διοίκηση.

»Η διοίκηση μας έχει διαμηνύσει ότι αν δεν προχωρήσει το θέμα της άδειας δεν μπορούν οι εταιρίες, οι μονάδες, των θειικών, των νιτρικών και της αμμωνίας να συνεχίσουν να δουλεύουν.  Είναι τα λεφτά των επενδύσεων. Από τη μια μας μιλάνε για ρύπους και μέσα από αυτό το πακέτο θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγής της αμμωνίας και του θειικού και θα γίνουν παρεμβάσεις όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και τους ρύπους.

»Δυστυχώς κωλυσιεργούν και προσπαθούν συμφέροντα τα οποία δεν φαίνονται-φαίνονται οι εκπρόσωποί τους-από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες τύπου Φωτίου, Κασιδιάρης, Κωνσταντοπούλου,Θεοχάρης και πετρελαιάδες να διχάσουν τον κόσμο. Έχουν και την πιπίλα “οι μέσα και οι έξω”. Δεν υπάρχουν ούτε οι μέσα ούτε οι έξω, αυτά την επόμενη μέρα θα λυθούν. Οι ηθικοί αυτουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους που τους κατάντησαν έτσι και να μη κάθονται από μακριά.

»Τώρα τους άφησαν και ελπίζουν αύριο να έχουμε εκλογές για να πουν “είδατε τι κάναμε, κοντά ήμασταν θα το λύναμε, θα το τελειώναμε” και ελπίζουν να γίνουν εκλογές για να απαλλαγούν από αυτό το φορτίο. Αναφέρομαι στους τοπικούς βουλευτές και κάποιους σαν τον Νεφελούδη και τον σημερινό υπουργό που μιλάει για αρπαχτές. Αρπαχτές είναι οι 520 που πληρώνονται μέχρι τις 10 του μήνα; Αρπαχτές είναι σε σημερινή βαριά βιομηχανία να αποδίδονται τόσα στο δημόσιο; Βλέπει κάτι που δεν βλέπουμε εμείς; Επιτρέπεται υπουργός άνθρωπος να μιλάει με γλώσσα πεζοδρομίου;», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Θεοφυλακτίδης μίλησε, επίσης, για κάποιους που θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο «και την άλλη μέρα να το δώσουν εκεί που θέλουν, αλλά αυτό δε θα το πετύχουν, όσο είμαστε εμείς εκεί», ενώ τόνισε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να απορροφηθούν κι άλλοι εργαζόμενοι.

«Τους υπόλοιπους να τους αναλάβει η Φωτίου και οι πετρελαιάδες», είπε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ξεπερνούν τους 100 οι απολυμένοι που θέλουν να γυρίσουν στο εργοστάσιο, παραδίδοντας και ένα υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και το Σωματείο Αυτοκινητιστών «Ο Άγιος Χριστόφορος».

Παρέμβαση και στα γραφεία της ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά η πορεία των εργαζομένων κινήθηκε προς τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα μεταφερθεί άμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές της ΠΕ Καβάλας.