Αρκετοί Καβαλιώτες έχουν παρατηρήσει ότι σε παραλίες του Παληού (αλλά και της Νέας Ηρακλίτσας) η θάλασσα έχει γίνει… κόκκινη. Βεβαίως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Το φαινόμενο ονομάζεται «Ερυθρά Παλίρροια», απαντάται σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποδίδεται στην άνθιση του φυτοπλαγκτόν, με τους επιστήμονες να είναι καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τόσο τη διάρκειά του όσο και το ενδεχόμενο μόλυνσης της θάλασσας.
Για το φαινόμενο της «Ερυθράς Παλίρροιας», ο βιολόγος-ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) Σωτήρης Ορφανίδης σημειώνει: «Το φαινόμενο είναι περιορισμένο και εμφανίζεται μια ή δυο φορές στο χρόνο. Σε άλλες περιοχές του κόσμου το φαινόμενο είναι μεγάλης έκτασης και εκεί βέβαια παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση. Είναι ένα μήνυμα από τη θάλασσα ότι έρχεται η Άνοιξη, εγώ έτσι θα το χαρακτήριζα».
Πρόσφατα, το φαινόμενο εμφανίστηκε σε μεγάλη έκταση στο Πόρτο Λάγος αλλά και τον Κόλπο του Θερμαϊκού και γι’ αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τόσο τον κόσμο όσο και τα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το φαινόμενο. «Πρόκειται για έναν μονοκύτταρο οργανισμό της οικογένειας των δινομαστιγωτών που τρέφεται με φυτοπλαγκτόν και με αβγά ψαριών και όταν δημιουργούνται ανθίσεις μικρής έκτασης δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν βέβαια καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, έχουμε μείωση του οξυγόνου στο νερό, έκρηξη της αμμωνίας που είναι τοξική για το νερό και σε βάθος τη διατάραξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος! Σε περιοχές που σημειώνεται έκρηξη του φαινομένου, εκδηλώνεται και ανθρωπογενής ρύπανση, στη δική μας περίπτωση, το φαινόμενο είναι παροδικό, θα κρατήσει μια-δυο ημέρες και θα εξαφανιστεί», επισημαίνει ο κ. Ορφανίδης.