Θάσος Νερό SOS: «Τα πάντα παρατημένα, απαξιωμένα, λεηλατημένα…»

Δριμύ κατηγορώ προς τον Δήμο Θάσου και την ΔΕΥΑΘ για την διαχείριση του νερού στη νότια πλευρά του νησιού, με ανακοίνωση στα ΜΜΕ και καταγγελία στις αρμόδιες αρχές – Θέτει μια σειρά από ερωτήματα και ζητάει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις

Σε σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με την κατάσταση των εγκαταστάσεων άρδευσης στη νότια πλευρά της Θάσου προχώρησε η ομάδα Θάσος Νερό SOS, τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στην αρμόδια αρχή της Αντιπεριφέρειας Καβάλας με κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης! Όπως τονίζεται, μετά από αυτοψία των μελών της στην ρεματιά των Μαριών, διαπίστωσε ότι το δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση γεγονός που εγείρει μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο Δήμος Θάσου και η ΔΕΥΑΘ. Επίσης επισημαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το νερό που προορίζεται για την άρδευση διοχετεύεται στην ύδρευση με αποτέλεσμα σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ομάδας

«Η δημοτική αρχή παρέδωσε στην καταστροφή το αρδευτικό σύστημα που κατασκεύασε η Πολιτεία»

«Η παράλογη και μη σύννομη διαχείριση του νερού στη Θάσο, τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τη ΔΕΥΑ Θάσου, απειλεί τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και τη γεωργική παραγωγή, επιβαρύνει οικονομικά κατοίκους και επιχειρήσεις, καταστρέφει πολύτιμους πόρους, τραυματίζει το φυσικό περιβάλλον, και προκαλεί εύλογους φόβους πως η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα θα ξεράνει το νησί μας.

Η Θάσος Νερό ΣΟΣ, σε επιφυλακή και σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τον Απρίλιο κατέθεσε στην Περιφέρεια ΑΜΘ ψήφισμα με τα δίκαια αιτήματά μας. Στο μεταξύ όμως αναδείχτηκε ένα άλλο τεράστιο θέμα στο νησί: η άρδευση.

Ομάδα της Θάσος Νερό SOS περπάτησε στη μαγευτική ρεματιά των Μαριών και διαπίστωσε τη σημαντική σε ποσότητα ροή του υδατορέματος. Έφριξε από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις άρδευσης, και τεκμηρίωσε την εγκατάλειψη: Τα πάντα παρατημένα, απαξιωμένα, λεηλατημένα. – Ρεμπελιό-.

Το φράγμα σε συνδυασμό με το αρδευτικό σύστημα των Μαριών επί δεκαετίες ενίσχυε την αγροτική παραγωγή και τα εισοδήματα των αγροτών αλλά και του δημοσίου. Κατασκευάστηκε με σκοπό να ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση, την πυρόσβεση και τον τουρισμό, αλλά κυρίως τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και κατεξοχήν τη γεωργία. Εκτός από το μεγάλο φράγμα περιλαμβάνει τρία μικροφράγματα, υδραύλακες και αντλιοστάσιο, αρδεύοντας επαρκώς δεκάδες χιλιάδες λιόδεντρα τριών χωριών (Καλλιράχη, Μαριές, Λιμενάρια),.

Από χρόνια όμως δίνει εικόνα θλιβερή, ανάξια του νησιού. Η δημοτική αρχή παρέδωσε στην καταστροφή το αρδευτικό σύστημα που κατασκεύασε η Πολιτεία, ενώ ενισχύει με τον τρόπο της την τοποθέτηση πολλών μικρών  πλαστικών σωλήνων άρδευσης που πνίγουν τη ρεματιά! Άφησε ασυντήρητο το τεχνικό έργο και αναξιοποίητο το θαυμαστό έργο της φύσης αλλά και της παράδοσης, της εξαιρετικής μαστοριάς των παππούδων μας, ξερολιθιές και μικροφράγματα που παντού αλλού προστατεύονται,  αναδεικνύονται και αξιοποιούνται ως ανεκτίμητα δείγματα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ίδια δημοτική αρχή ωστόσο απαιτεί χρήματα από τους αγρότες για άρδευση, την οποία δεν εξασφαλίζει στο βαθμό που απαιτείται! Ο δήμαρχος μάλιστα, καλύπτοντας τα παράνομα λάστιχα που αναγκαστικά βάζουν κάποιοι καλλιεργητές για να πάρουν το νερό που έχουν απόλυτη ανάγκη και που δικαιούνται, απαντά ότι ο δήμος δεν έχει άδεια χρήσης του αρδευτικού συστήματος! Δηλαδή πληρώνουμε σε αρχή που δεν έχει τη νόμιμη άδεια, ενώ  τελικά δεν ποτίζουμε! Κι όσοι τα καταφέρνουν το κάνουν με παράνομα λάστιχα. Δηλαδή ο δήμος παίρνει χωρίς άδεια χρήματα από τους παραγωγούς και μάλιστα τους εξαναγκάζει να παρανομήσουν. Οι πλαστικές σωλήνες άρδευσης/ύδρευσης αυξάνονται στο νησί, τη στιγμή που όλοι αποδέχθηκαν ότι αυτές συνέβαλαν στην επέκταση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς του 2016.

Συνάμα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η τραγική ΔΕΥΑ Θάσου το καλοκαίρι διοχετεύει νερό των γεωτρήσεων άρδευσης στην ύδρευση!  Το κάνει αυτό σ’ ένα καταπράσινο νησί, ευλογημένο σε υδάτινο πλούτο, παράνομα, καταχρηστικά και με κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Για το θέμα αυτό, μέλη της Θάσος Νερό SOS πρόσφατα κατέθεσαν αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να προκληθεί αυτοψία και να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση. Η επίσημη και εμπεριστατωμένη θέση της ελληνικής Πολιτείας, έπειτα από επιστημονική ανάλυση των δεδομένων, είναι πως στη Θάσο το σύστημα ύδρευσης «εμφανίζει σχετική επάρκεια και επομένως επιπτώσεις λόγω ξηρασίας αναμένονται μόνον σε περίπτωση μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης ξηρής περιόδου.» (Ελληνική Δημοκρατία, ΦΕΚ Β΄/13.09.2013, σ. 59). Δεν δικαιολογούνται λοιπόν ούτε διακοπές νερού στους οικισμούς, ούτε αδυναμία άρδευσης των χωραφιών, των μπαξέδων και των λιόδεντρων. Αυτοί που τις αποφασίζουν και τις διατάζουν είναι υπόλογοι.

Κύριοι του Δήμου Θάσου και της ΔΕΥΑ Θάσου,  οι Θασίτες και οι Θασίτισσες πληρώνουμε τις υπηρεσίες σας και απαιτούμε τα χρήματα κι ο κόπος μας να πιάνουν τόπο.

Απαιτούμε καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και θέσεις απ’ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου:
–        Πώς, πότε και πόσες φορές θα ποτίσουν φέτος οι παραγωγοί Καλλιράχης, Μαριών, Λιμεναρίων;
–        Ποιος  θ’ αποζημιώσει την απώλεια αγροτικού και δημόσιου εισοδήματος;
–        Με ποιο δικαίωμα εισπράττετε χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχετε, και για τις οποίες δεν έχετε καν άδεια, όπως εσείς δηλώσατε;
–        Γιατί αναγκάζετε τους αγρότες να παρανομούν κάνοντας χρήση παράνομων λάστιχων προκειμένου να πάρουν το ποτιστικό νερό που δικαιούνται;
–        Αναγνωρίζετε τις ευθύνες σας για την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του αρδευτικού συστήματος Μαριών (φράγματος);
–        Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά; Αν ναι, απαιτούμε τη δημοσιοποίησή του. Αν όχι, απαιτούμε να το εκπονήσετε άμεσα!
Απαιτούμε νοικοκυρεμένη, διάφανη, νόμιμη, επιστημονική και αποτελεσματική διαχείριση της άρδευσης και της ύδρευσης.
–        Άμεση αποκατάσταση των μικροφραγμάτων
–        Να καθαριστούν και να λειτουργήσουν οι υδραύλακες και το αντλιοστάσιο
–        Να αποκατασταθεί η νόμιμη κι ορθολογική διαχείριση της άρδευσης και να απαντήσετε τεκμηριωμένα στην αίτηση διαχείρισης που σας έχει καταθέσει ο Συνεταιρισμός Μαριών».

Καταγγέλλει και ζητάει αυτοψία του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Παράλληλα με την αιχμηρότατη ανακοίνωση, τρία μέλη της ομάδας Θάσος Νερό SOS προέβησαν και σε αίτηση – καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία στην περιοχή και να διαπιστώσουν αν πράγματι το νερό που προορίζεται για την άρδευση καταλήγει στην ύδρευση. Το περιεχόμενο της καταγγελίας είναι το εξής:

Αίτηση– Καταγγελία
Των μελών της επιτροπής ΘΑΣΟΣ SOS ΝΕΡΟ:
1) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΡΑΣΤΙΑΝΟΥ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, κατοίκου Σκάλας Μαριών Θάσου.
2) ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, κατοίκου Σκάλας Καλλιράχης Θάσου.
3) ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΤΟΥ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, κατοίκου Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Κοινοποίηση
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ και ΠΕΡ/ΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Υπόψη: κ. ΚΑΜΠΑ
ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη, αυθαίρετη και παράνομη αλλαγή χρήσης από άρδευση σε ύδρευση, δυο γεωτρήσεων άρδευσης για την κάλυψη των δεδομένων αναγκών ύδρευσης του παράλιου οικισμού Σκάλα Μαριών ν. Θάσου.

Σχετικό: Το με αριθ. Πρωτ. 7033/24.4.2018 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, γενική διεύθυνση Χωροταξικής και Περ/κης Πολιτικής, διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Σε συνέχεια της από 30.03.2018 αίτησης του πρώτου εξ ημών (σχετικό 2), στην οποία και αναφερόμαστε, που κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, γενική διεύθυνση Χωροταξικής και Περ/κης Πολιτικής, διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αριθ. Πρωτ. 7033/3.4.2018 και της αντίστοιχης απάντησης της ως άνω Υπηρεσίας με αριθ. Πρωτ. 7033/24.4.2018 έχουμε να δηλώσουμε ότι:

Οι εν λόγω δυο γεωτρήσεις, οι οποίες με ενέργειες της ΔΕΥΑ Θάσου άλλαξαν παρανόμως χρήση από άρδευση σε ύδρευση, βρίσκονται στην περιοχή Αμμούδες πλησίον του οικισμού Σκάλας Μαριών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 μέτρων από τη δημοτική οδό που συνδέει τον παράλιο οικισμό Σκάλα Μαριών με τον ορεινό οικισμό Μαριών, στα αριστερά της οδού έχοντας κατεύθυνση τον ορεινό οικισμό, πλησίον της γέφυρας (ανισόπεδος κόμβος) και σε απόσταση 670 μέτρων από τη θάλασσα, με υψόμετρο 7 μέτρων, με συντεταγμένες Χ: 544055, Y: 4499272 και με φερόμενη ονομασία Παπαρδά Πλατάνα ή Μπαρμπάδα ή όπως αλλιώς λέγεται.

Η δεύτερη βρίσκεται επί της ίδιας δημοτικής οδού, χίλια τριάντα μετρά πιο πάνω με κατεύθυνση τον ορεινό οικισμό Μαριών ι στα αριστερά της οδού σε απόσταση 54 μέτρων από το οδόστρωμα, πλησίον εργοταξίου παρασκευής ασβέστη, έχοντας απόσταση από τη θάλασσα 1700 μέτρα και υψόμετρο 20μ., με συντεταγμένες: X: 545069, Y: 4499400 και με φερόμενη ονομασία Αμμούδες-Μάρμαρο ή όπως αλλιώς λέγεται.

Περιεχόμενο Αίτησης

Ως προς τα υπόλοιπα αναφερόμαστε στην αίτηση του πρώτου εξ ημών με αριθ. Πρωτ. 7033/3.4.2018 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής Πολιτικής, Δ/νση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την οποία και επισυνάπτουμε στην παρούσα ως συνημμένο 2.

Σε συνέχεια και της ανωτέρω αίτησης του πρώτου εξ ημών με την παρούσα, αιτούμαστε:

Να διενεργηθεί αυτοψία στην περιοχή των δυο γεωτρήσεων για τη διαπίστωση της χρησιμοποίησης αρδευτικών γεωτρήσεων για την ύδρευση της τοπικής κοινότητας Σκάλας Μαριών χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια αλλαγής χρήσης και μάλιστα αδικαιολογήτως, διότι η περιοχή αυτή είναι μια από τις πλουσιότερες σε νερά περιοχές της Θάσου, με πολλές πήγες (Σχετικο 3) και με το μεγαλύτερο υδατόρεμα του νησιού, Λάκκος Μαριών, με προφανή τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των αναγκών ύδρευσης του οικισμού Σκάλας Μαριών με ποιοτικό και υγιεινό νερό, αποτρέποντας παράλληλα καταστροφές και την περαιτέρω υποβάθμιση των καλλιεργειών, η οποία έχει ήδη προκληθεί από τη μη παροχή των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού άρδευσης (Σχετικό 6).

Σημειώνουμε δε ότι η φετινή περίοδος άρδευσης για τις σημαντικές καλλιέργειες της περιοχής, έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίς όμως να γνωρίζουν οι αγρότες της περιοχής ποτέ και εάν θα ποτίσουν φέτος. Συνεπώς η αποκατάσταση της νομιμότητας ως αναφορά την αρδευτική χρήση των εν λόγω γεωτρήσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη διαφύλαξη των εισοδημάτων τόσο των αγροτών όσο και του Δημοσίου (ανταποδοτικότητα).

Σχετικά με την ύδρευση του οικισμού, η αλήθεια είναι ότι οι διαθέσιμες πήγες παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω κακής διαχείρισης και ελλιπούς συντήρησης, με ευθύνη της ΔΕΥΑ Θάσου. Το παρεχόμενο αυτή τη στιγμή νερό ύδρευσης στον οικισμό Σκάλα Μαριών είναι ακατάλληλο για πόση, είναι υφάλμυρο και ούτως ή άλλως αποφεύγεται από τους κατοίκους που αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένα, επιβαρυνόμενοι οικονομικά επιπλέον του τιμολογίου της ΔΕΥΑ Θάσου.

Σας συνυποβάλλουμε τα κάτωθι σχετικά:

    1. Το με αριθ. πρωτ. 7033/24.42018 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, γενική διεύθυνση Χωροταξικής και Περ/κης Πολιτικής, διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
    2. Την από 30.3.2018 αίτησης του πρώτου εξ ημών, που κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, γενική διεύθυνση Χωροταξικής και Περ/κης Πολιτικής, διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αριθ. πρωτ.7033/3.4.2018.
    3. Χάρτη με το υδρολογικό δίκτυο λεκάνης απορροής Μαριών.
    4. Φωτογραφίες (τέσσερα τεμάχια).
    5. Το με αριθ. πρωτ. 24925/2017/23.1.2018 έγγραφο σας.
    6. Το από 7.8.2017 υπόμνημα διαμαρτυρίας κάτοικων Σκάλας Μαριών που κατατέθηκε στο Δήμο Θάσου με αρ. πρωτ. 10881/7.8.2017 και στη ΔΕΥΑ Θάσου με αριθ. πρωτ. 2670/7.8.2017, για το οποίο μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
    7. Η από 29.8.2017 αίτηση του πρώτου εξ ημών προς την Διεύθυνση Υγείας Π.Ε. Καβάλας με αριθ. πρωτ. 3925/29.8.2017.
    8. Το από 30.10.2017, με αριθ. πρωτ. 07/4255 έγγραφο της Π.Α.Μ.Θ. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ& ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, που συνιστά την απάντηση στην με αριθ. πρωτ. 3925/29.8.2017 αίτηση του πρώτου εξ ημών.
    9. Η από 10.8.2017 με αριθ. πρωτ. 11115 απόφαση της τοπικής κοινότητας Μαριών, από την οποία προκύπτει η ανάγκη ενεργοποίησης (σύνδεσης) της γεώτρησης «Λειβαδίτσα» στο δίκτυο άρδευσης για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής Σκάλας Μαριών.
    10. Google Earth- αποτύπωση της θέσης των εν λόγω γεωτρήσεων (συντεταγμένες) (δυο τεμ.).

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας. Καβάλα, 7-5-2018»