Ο Άσαντ, οι Ρώσοι, η ΕΕ, οι «ύποπτες» εισαγωγές από τη Συρία και η… ΒΦΛ!

Δημοσίευμα από το εξωτερικό υπαινίσσεται ενδεχόμενη «εμπλοκή» της Λιπασματοβιομηχανίας της Νέας Καρβάλης

ΗΕλλάδα απλώνει γενναία οικονομική βοήθεια στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ βοηθώντας στην «αναγέννηση» των εισαγωγών φωσφορίτη από ορυχεία που βρίσκονται κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, υποστηρίζει δημοσίευμα της δημοσιογραφικής-ερευνητικής ιστοσελίδας Politico.eu με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η σχετική έρευνα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Simon Marks δείχνει με επίσημα στοιχεία ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φωσφορίτη από τη Συρία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγει στην Ελλάδα, με τα νούμερα, μάλιστα, να έχουν τριπλασιαστεί κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2018:

Η εισαγωγή φωσφορίτη από τη Συρία δεν «σπάζει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά ρωσικών εταιριών, αλλά τέτοιου είδους εμπορικοί «δεσμοί» συνοδεύονται από ρίσκο «επειδή η Ουάσινγκτον στοχοποιεί επιχειρηματίες όπως ο Timchenko και εταιρίες όπως η Stroytransgaz».

Ο «ρόλος» της ΒΦΛ

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εισάγει τον φωσφορίτη στην Ελλάδα από τη Συρία, αν και αρκετοί έμποροι και στελέχη της Βιομηχανίας που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι οι κύριοι εισαγωγείς φωσφορικής πέτρας στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στην πόλης της Καβάλας, στα βόρεια της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Το POLITICO επικοινώνησε με τις τρεις κυριότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα: την PFIC Ltd, την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και τη Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους αγοραστές των συριακών ορυκτών. Και οι τρεις εταιρίες προέκυψαν από την ELFE AE το 2015, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα», συμπληρώνει.

Ο ερευνητής-δημοσιογράφος επίσης επικοινώνησε με τη Νομική Σύμβουλο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Εμμανουέλα Γενετζάκη η οποία δήλωσε ότι «η εταιρία δεν αγοράζει φωσφορίτη από ρωσικές εταιρίες που έχουν υποστεί κυρώσεις όπως η ΟΑΟ Stroytransgaz. Από την έναρξη του Πολέμου (σ.σ. στη Συρία), οι βασικές αγορές μας είναι το Μαρόκο και η Αλγερία».

Στο τέλος του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στελέχη της PFIC και της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε «αρκετές αιτήσεις για σχολιασμό».

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του POLITICO πατώντας εδώ