Μάκης Ζουμπλιός: Χαλάζι vs αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο νικητής είναι πλέον ξεκάθαρος

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και αγρότης σχολιάζει ότι όσο «αναβαθμίζονται» τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να αναβαθμίζονται και τα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών-Ποιες οι προτάσεις του

«Το “θα εξετάσουμε το αίτημα για εναέρια αντιχαλαζική προστασία” το ακούμε χρόνια τώρα» υπογράμμισε σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, διαχειριστής του Μετεωρολογικού Σταθμού Νέας Περάμου και αγρότης Μάκης Ζουμπλιός.

Ο ίδιος μίλησε και για τα περίφημα αντιχαλαζικά δίχτυα προστασίας λέγοντας πως ήταν τέτοιο το μέγεθος του χαλαζιού το οποίο έπεσε πριν από μερικές μέρες στο Μυρτόφυτο και στη Φωληά του δήμου Παγγαίου (διαβάστε τα ρεπορτάζ εδώ και εδώ) που πολλές κατασκευές γκρεμίστηκαν, ενώ τόνισε πως καλλιεργητές που έβαλαν δίχτυα πέρσι, ακόμη περιμένουν τα χρήματά τους από τον ΕΛΓΑ.

«Η δικαιολογία ήταν ότι δεν ήμασταν χαλαζική περιοχή…»

Αρχικά, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ για το πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, είπε: «Αυτό το “θα το εξετάσουμε το αίτημα”, το ακούμε χρόνια τώρα. Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει άμεσης παρέμβασης, αλλά μένουμε στα λόγια συνέχεια. Παλαιότερα ήταν η δικαιολογία ότι δεν ήμασταν χαλαζική περιοχή, ότι έχουμε τα αντιχαλαζικά δίχτυα κτλ, αλλά, όπως βλέπουμε, τo χαλάζι εμφανίζεται συχνά στην περιοχή μας».

«Αρχίζουμε να φοβόμαστε για το πόσο μπορούν να κρατήσουν αυτές οι κατασκευές»

Για το αν τα αντιχαλαζικά δίχτυα όντως προσφέρουν 100% προστασία, πρόσθεσε: «Όχι, αυτό λέμε, ότι δεν βοήθησαν, αλλά είδαμε ότι κάποιες κατασκευές γκρεμίστηκαν κιόλας από το βάρος του χαλαζιού. Είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά όταν μιλάμε πλέον και για κλιματική αλλαγή που όλο και περισσότερο μας επηρεάζει το καλοκαίρι, βλέπουμε ένα μέγεθος χαλαζιού που δεν το έχουμε ξαναδεί. Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να φοβόμαστε και για το πόσο μπορούν να κρατήσουν αυτές οι κατασκευές αντιχαλαζικής προστασίας».

«Καλλιεργητές που έβαλαν δίχτυα από πέρσι, ακόμη περιμένουν τα χρήματα»

Όσον αφορά το πρόγραμμα με τα δίχτυα, αλλά και το γιατί δεν υπάρχουν κανονάκια και σε άλλες περιοχές, εξήγησε: «Καταρχάς αυτό το πρόγραμμα προστασίας καλύπτει ορισμένες καλλιέργειες, δεν μπορεί, για παράδειγμα, να καλύψει τον κάμπο των Φιλίππων ή τον κάμπο του Νέστου, ούτε τους ελαιοπαραγωγούς, ούτε τους αμπελοκαλλιεργητές, που πρέπει να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους και να περιμένουν να πάρουν χρήματα από το πρόγραμμα. Είχαν, παράδειγμα, βγάλει ένα πρόγραμμα πέρσι και ακόμα περιμένουν χρήματα τα οποία όμως τα έχουμε δώσει εμείς από την τσέπη μας και είναι ακριβό το κόστος. Για τα κανονάκια που δεν έχουν μπει δεν το ξέρω, ήταν ένα πρόγραμμα της δεκαετίας του 80’, τοποθετήθηκαν σε εμάς και στον Αγιόκαμπο Λάρισας, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα γιατί δεν έχει εφαρμοστεί περαιτέρω, ίσως και αυτοί έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο λειτουργεί το πρόγραμμα ή όχι».