Η Σπηλαιολογική Ομάδα ΣΧΟ Καβάλας ανακαλύπτει τους «θησαυρούς» του Μααρά [φωτογραφίες]

18 μέλη της Ομάδας, με την άδεια της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, επισκέφτηκαν το φημισμένο σπήλαιο-Τι είδαν και τι τους εξέπληξε-Οι ιδιαιτερότητες του σπηλαίου σε σχέση με άλλα σπήλαια της χώρας

Ο εναλλακτικός τουρισμός και τα μνημεία της Φύσης χρειάζονται κάποιο «σπρώξιμο» για να αναδειχθούν και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν και αυτό ακριβώς κάνει μια ομάδα ανθρώπων από την Καβάλα που αγαπάει τα σπήλαια, τα σέβονται, αλλά και τα αναδεικνύουν μετά του… τερπνού.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, 18 μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας ΣΧΟ Καβάλας, μετά από άδεια που ευγενικά παραχώρησε η Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, επισκέφθηκαν και εξερεύνησαν το μη τουριστικό τμήμα του Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη (Μααράς).

Η εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε με πολύ χαμηλή στάθμη νερού, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας του τελευταίου τριμήνου. Ο Μααράς όμως, γι’ αυτό ακριβώς παραμένει ξεχωριστός, ιδιαίτερος και συγκλονιστικός, αφού ανάλογα με τη στάθμη του νερού, είναι κάθε στιγμή και ένα «διαφορετικό» σπήλαιο.

Οι συμμετέχοντες είχαν το προνόμιο, πολλοί για πρώτη φορά, ορισμένοι για μια ακόμη, να θαυμάσουν τις ξεχωριστές δημιουργίες της φύσης, όπως την «Ακρόπολη», μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες των ελληνικών σπηλαίων ή την απόκοσμη ομορφιά της αίθουσας «των φαντασμάτων».

Στα αξιοσημείωτα της εξερεύνησης: Μια αρκετά μεγάλη αποικία νυχτερίδων μετά το δεύτερο σιφώνι, αποτέλεσμα μάλλον της χαμηλής στάθμης του νερού και ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο σιφώνι, μια σπηλαιόβια καραβίδα του είδους Astacus astacus.

Δείτε φωτογραφίες από την περιήγηση