Σπηλαιολογία ΕΟΣ Καβάλας 1933: Στα… άδυτα του σπηλαίου του Αγγίτη (Μααρά) [φωτογραφίες]

Η ομάδα περιηγήθηκε στο σπήλαιο πηγών Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα και εξασφάλισε μοναδικές εικόνες από θαλάμους στους οποίους δεν έχει πρόσβαση το κοινό

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη ή αλλιώς Μααρά επισκέφτηκαν μέλη της ομάδας Σπηλαιολογία ΕΟΣ Καβάλας 1933, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, φωτογραφίες από θαλάμους και σημεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση το κοινό.

Το σπήλαιο, το οποίο θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα με μήκος περί τα 15 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 12,5 περίπου έχουν χαρτογραφηθεί και δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος διαδρομών, βρίσκεται βόρεια της υδρολογικής λεκάνης Δράμας, η οποία περιβάλλεται από τα όρη Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο και Σύμβολο, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας και 500 μέτρα από τον οικισμό του Αγγίτη του Δήμου Προσοτσάνης, ενώ διατρέχεται από τον ομώνυμο ποταμό.

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρωνπεριλαμβάνει συνολικά πάνω από 10 χιλιόμετρα στοών, ενώ στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Ένα πολύ μικρό τμήμα του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Στο σπήλαιο, το οποίο είναι επισκέψιμο από το 2001, έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας Austropotamobius torrentium σε βάθος 7.100 μέτρων, ενώ έχει αναφερθεί η ύπαρξη διάφανων ψαριών.

*Φωτογραφίες: Σπηλαιολογία ΕΟΣ Καβάλας 1933-Δημήτρης Γόρδης