ΔΕΥΑ Καβάλας: Δεν υπήρξε ούτε στιγμή διαρροή λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Ραψάνης

Απαντήσεις σε τρία συν ένα καίρια ερωτήματα: Από πού προήλθε η θολότητα στη θάλασσα και η δυσοσμία τις προηγούμενες μέρες, πότε προέκυψε το πρόβλημα στους αγωγούς και πότε θα επιτραπεί η κολύμβηση στην παραλία

Ούτε μια στιγμή δεν υπήρξε διαρροή λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Ραψάνης από τη βλάβη στους αγωγούς. Αυτό διαβεβαιώνει η ΔΕΥΑ Καβάλας, δια στόματος του προέδρου της Υπηρεσίας, Απόστολου Χρόνη, ο οποίος, μιλώντας στο KAVALA POST, απάντησε σε καίρια ερωτήματα τα οποία αφορούν από το ιστορικό της βλάβης, τη θολότητα της θάλασσας και τη δυσοσμία ως το πότε θα επιτραπεί η κολύμβηση στην περιοχή.

Πότε παρουσιάστηκε η βλάβη

Υπάρχουν δύο αγωγοί. Ο ένας αγωγός σε λειτουργία και ο δεύτερος είναι εφεδρικός. Στις αρχές της εβδομάδας έσπασε ο βασικός αγωγός. Η βλάβη φάνηκε αμέσως στο σύστημα τηλεμετρίας και διαχείρισης διαρροών της ΔΕΥΑΚ και ο αγωγός βγήκε αμέσως εκτός λειτουργίας και τέθηκε σε λειτουργία ο εφεδρικός.

Κατόπιν έγινε προεργασία για την επισκευή του σπασμένου αγωγού και την επόμενη ημέρα πήγαν τα συνεργεία εν μέσω καύσωνα να επισκευάσουν τον αγωγό και το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της επισκευής, έσπασε και ο εφεδρικός. Στο σημείο, δε, έσπευσαν τέσσερα βυτία τα οποία μετέφεραν τα λύματα από το αντλιοστάσιο Α2 της Ραψάνης στο αντλιοστάσιο Α3 της κεντρικής πλατείας.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και απομακρύνθηκε ο κόσμος από την παραλία για προληπτικούς λόγους. Η απομάκρυνση έγινε από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος και από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα η Δημοτική Αστυνομία τοποθέτησε πινακίδες και κορδέλες σήμανσης για να αποκλειστεί η παραλία.

Γιατί ήταν θολή η θάλασσα

Τις προηγούμενες μέρες η θάλασσα στη Ραψάνη ήταν θολή, με πολλούς λουόμενους να ταυτίζουν το γεγονός με τη βλάβη στον αγωγό. Όμως ο κ. Χρόνης διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή, συνεπώς η θολότητα οφείλεται στο πλαγκτόν, καθώς και άλλες κοντινές παραλίες παρουσίαζαν ανάλογη εικόνα.

Η προέλευση της δυσοσμίας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναφορές για δυσοσμία, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τονίζει ότι προέρχονταν από το αντλιοστάσιο και όχι από τη θάλασσα, καθώς κατά διαστήματα αναδύεται δυσοσμία από το εν λόγω κτίσμα.

Πότε θα επιτραπεί η κολύμβηση

Από την πρώτη στιγμή έγινε δειγματοληψία υδάτων από τη θαλάσσια περιοχή της Ραψάνης και όχι μόνον μια φορά, για προληπτικούς λόγους. Τα αποτελέσματα αναμένονται από την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023 και έπειτα και το “ok” για τη χρήση της παραλίας θα δοθεί από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Αύξηση πληθυσμού το καλοκαίρι και… τσιμέντο προκαλούν βλάβες

Γιατί, όμως, το πρόβλημα παρουσιάστηκε καλοκαιριάτικα και μάλιστα έσπασαν και οι δύο αγωγοί ταυτόχρονα; Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό, αλλά και… τουριστικό.

Οι εν λόγω αγωγοί «κάθονται» πάνω σε τσιμέντο, κάτι που κάνει ευάλλωτο το υλικό των PVC σωλήνων με αποτέλεσμα να χτυπάνε από την πίεση στο τσιμέντο και να σπάνε.

Το δε σύστημα κατασκευάστηκε πριν από χρόνια για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πληθυσμιακές ανάγκες, οι οποίες τα τελευταία καλοκαίρια αυξάνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση στους αγωγούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρόνης, το να «φύγει» το τσιμέντο κάτω από όλους τους σωλήνες είναι φύσει αδύνατον. Αυτό, όμως, που μπορεί να γίνει είναι να ελεγχθεί η πίεση στους αγωγούς για να μη χτυπάνε στο τσιμεντένιο «δάπεδο» και αυτό θα γίνει, με ένα σύστημα του οποίου η προμήθεια έχει ήδη δρομολογηθεί (κόστους άνω των 6 εκ. ευρώ) και θα τοποθετήσει ο Δήμος στις αντλίες, προκειμένου να περιοριστούν τα… απρόοπτα καλοκαιριάτικα.