Diana’s Meals: Ψητός μπακαλιάρος με σάλτσα δαμάσκηνο και ρύζι [συνταγή]

Υπάρχει... «ζωή» για τον μπακαλιάρο μετά την 25η Μαρτίου; Η Ντιάνα Κατζομύτη λέει «ΝΑΙ»!

Τέρασε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και αφού φάγαμε όλοι μπακαλιάρο με σκορδαλιά, όπως λέει το έθιμο, δυστυχώς θα τον θυμηθούμε οι περισσότεροι ξανά του… χρονού!

Το ψάρι αυτό έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού. Δεν είναι μόνο γευστικός αλλά είναι και φαγητό με λίγες θερμίδες και με αρκετά οφέλη για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπακαλιάρου προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, γιατί είναι καλή πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης Β12 και Β6 οι οποίες κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης. Μπορεί ακόμη να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Τέλος, προστατεύει από τον καρκίνο. Ο μπακαλιάρος περιέχει σελήνιο και Β12 που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου στο έντερο, προστατεύοντάς το από τις τοξικές ουσίες.

Μήπως να το εντάξετε στο μενού σας πιο συχνά; Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο… αλλιώς!

Υλικά [ για 4 άτομα ]

  • 1 ½ κούπα ρύζι μπασμάτι
  • 1 κιλό μπακαλιάρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Χυμό από λάιμ
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Μαϊντανό
  • 4 δαμάσκηνα κομμένα σε κύβους
  • Λάιμ κομμάν για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του.
  2. Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε ταψί με λαδόκολλα και περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ξεφλουδιστεί.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, το λάιμ, τη σάλτσα σόγιας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω τον μπακαλιάρο τα κομμένα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Καλή όρεξη!


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook.