Diana’s Meals: Bobotie [συνταγή]

Η Ντιάνα Κατζομύτη μάς μαγειρεύει «κάτι σαν μουσακά, κάτι σαν πίτα του βοσκού αλλά με γεύση... Νοτίου Αφρικής»!

Τo Bobotie είναι παραδοσιακό φαγητό της Νοτίου Αφρικής με καρυκεύματα και κιμά. Να πω την αλήθεια, δεν το ήξερα· και πού να το ξέρω δηλαδή… Το πρωτοάκουσα από έναν φίλο που η σύντροφός του είναι από την Νότια Αφρική. Όταν δε, μου το περιέγραψε, γύρισα στο σπίτι και άρχισα να ψάχνω στοιχεία και συνταγές για αυτό το υπέροχο φαγητό.

Και επειδή είμαστε οικογενειακώς λάτρεις της έθνικ κουζίνας από όποια χώρα και αν προέρχεται, έπρεπε να το δοκιμάσουμε άμεσα! Η ομάδα του Diana’s Meals το βαθμολόγησε με 10 και σας το παρουσιάζουμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα το λατρέψετε και εσείς!

Υλικά

  • 4 φέτες ψωμί τοστ
  • 125 γρ. γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρεσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 ½ κ.σ. κάρυ
  • 70 γρ. πελτέ ντοματας
  • 2 κ.σ. Chutney βερίκοκο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 50 γρ. άσπρη σταφίδα
  • 45 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα

Για την μπεσαμέλ

  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. κουρκουμά σκόνη
  • 250 γρ. γάλα
  • Φύλλα δάφνης για διακόσμηση

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ με γάλα βάζουμε τις φέτες ψωμιού να μουλιάσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίνζερ και το κάρυ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, το chutney, το ξύδι και μαγειρεούυμε για 3-4 λεπτά ακόμη μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα τον σπάμε μέχρι να ροδίσει.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις φέτες ψωμιού στραγγισμένες ελαφρώς και το γάλα από το μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφηνουμε να πήξει και να τραβήξει τα υγρά.
  • Εντωμεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της μπεσαμέλ και αλατοπιπερώνουμε.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα με τον κιμά σε ένα ταψί, το πιέζουμε προς τα κάτω και το ισιώνουμε επάνω να γίνει μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Ρίχνουμε την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε φύλλα δάφνης και ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας.

Σερβίρεται με κίτρινο ρύζι με λιγο κουρκουμά.


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook