Κώστας Παρασκευάς: Η καραντίνα του καλλιτέχνη

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Στις μέρες που διανύουμε μία από τις λέξεις που δεσπόζουν είναι και η «Καραντίνα». Και τι είναι η καραντίνα για έναν καλλιτέχνη; Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, έχουν τη δική τους καραντίνα και δημιουργούν μέσα από αυτήν!

Θυμάμαι τον εαυτό μου στα χρόνια της εφηβείας αλλά και μετέπειτα ως φοιτητής να μελετά με τις ώρες νυχθημερόν κιθάρα μέσα στο σπίτι αψηφώντας τις εκκλήσεις των φίλων για έξοδο! Η πόρωση για μελέτη με τα χρόνια εξελίχθηκε σε επιθυμία μιας και οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, επαγγελματικές αλλά και οικογενειακές, δεν άφησαν περιθώριο για κάτι παραπάνω. Και ποιος θα περίμενε ότι αυτό το κάτι παραπάνω θα μπορούσε να το βρει κάποιος στις μέρες μιας διαφαινόμενης πανδημίας!




Έναν καλλιτέχνη τον περιορίζεις μόνο αν του στερήσεις τα εργαλεία του, είτε αυτά είναι κάποιο μουσικό όργανο είτε είναι τα πινέλα του είτε η πένα του και το χαρτί του! Αλλά και πάλι έχει το μυαλό του! Αυτό δύσκολα το περιορίζεις, μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε και να δημιουργήσει τα πάντα μέσα από το τίποτα!

Αισθάνομαι ευλογημένος, λοιπόν, που σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο έχω μία διέξοδο τέτοιας φύσεως που όχι απλά εκμηδενίζει την πλήξη αλλά δημιουργεί αντ’ αυτής!

Και δεν κρύβω το γεγονός ότι κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα αισθάνομαι ενοχές απέναντι στην οικογένειά μου η οποία δεν δείχνει να έχει κάποια αντίστοιχη διέξοδο και δεν μπορεί να αντιληφθεί τη δική μου και, γιατί όχι, να την υιοθετήσει!

Αισθάνομαι ενοχές που είμαι χαρούμενος –οξύμωρο να είναι κανείς χαρούμενος σε μία τέτοια κατάσταση!– γιατί βρέθηκε χρόνος να κάνω πράγματα που πάντα μου άρεσαν!

Αισθάνομαι ενοχές γιατί δεν νιώθω ότι μου λείπει κάτι την ίδια στιγμή που σε άλλους μπορεί να λείπει λόγω των εξελίξεων!

Αισθάνομαι όμως και αισιοδοξία ότι όλο αυτό θα περάσει και θα βγούμε δυνατότεροι, καλύτεροι και πιο ώριμοι απ’ ό,τι ήμασταν!!!


Ο Κώστας Παρασκευάς είναι μουσικός