Κωνσταντίνος Πεφάνης: Η έξαρση της συνωμοσιολογίας

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Τελειώνει η καραντίνα και έρχεται η αμφισβήτηση… Πώς προήλθε ο κορονοϊός; Είναι προϊόν εργαστηρίου; Προήλθε από το ζωικό βασίλειο; Είναι κάποιος παλιός ιός που μεταλλάχθηκε;  Αν είναι προϊόν εργαστηρίου, ποιος τον δημιούργησε; Η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία; Μήπως οι φαρμακευτικές εταιρίες για να πουλήσουν τα εμβόλια και τα φάρμακά τους; Άραγε κάποιος τρελός επιστήμονας που διάβασε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας και αποφάσισε να το κάνει πράξη; Γιατί να μην αποτελεί μια οργανωμένη συνεργασία του «κεφαλαίου» για να επιβάλλει την παγκόσμια διακυβέρνηση; Ποιος νοσηρός νους θέλει ν’ αλλάξει η ζωή πάνω στη γη; Μήπως όλο αυτό είναι ένα πείραμα;

Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι, ίσως. Όλα είναι πιθανά και ίσως ποτέ να μη μάθουμε την προέλευση αυτής της ασθένειας που μακάρι να τιθασευτεί γρήγορα.

Σίγουρη διαπίστωση της περιόδου που διανύουμε αποτελεί η ευκολία με την οποία βγάζουμε συμπεράσματα και κρίνουμε γεγονότα! Ακούμε μια άποψη και όσο πιο περίεργη μοιάζει τόσο πιο εύκολα την υιοθετούμε. Αν ταιριάζει και με κάποιες από τις πεποιθήσεις μας, ακόμη καλύτερα. Κρίνουμε όμως οτιδήποτε διαβάζουμε ή ακούμε, δίχως να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές των γεγονότων. Η μονόπλευρη, μερική, επιπόλαιη εντέλει πληροφόρηση, μας οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που διακινούν ανυπόστατες φήμες και αναπτύσσουν θεωρίες συνομωσίας; Και εμείς γιατί υιοθετούμε άκριτα τις απόψεις τους; Μήπως μας βολεύει; Μήπως είναι η εύκολη αντίδραση και η λύση  στα ερωτήματά μας; Για όλα φταίει το σύστημα, οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, η διεθνής καθεστηκυία τάξη…!

Σε περιόδους αβεβαιότητας είναι φυσικό να αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες. Παλιότερα, όταν ο άνθρωπος δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τα γεγονότα με βάση τη λογική, προσέφευγε στον Θεό. Ό,τι δεν μπορούσε να εξηγηθεί, ήταν δημιούργημα του Θεού. Σήμερα άλλαξαν τα δεδομένα: όλοι γίναμε μικροί θεοί, ξέρουμε τα πάντα, έχουμε πρόσβαση στην παγκόσμια πηγή γνώσης, το internet, είμαστε μέλη της παγκόσμιας κοινότητας μέσω των κοινωνικών δικτύων και έχουμε άποψη επί παντός επιστητού. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα ως ειδικοί, επηρεαζόμαστε όμως από φήμες και προκαταλήψεις. Όμως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Και αν πιστέψουμε τον Τραμπ, μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο με αντισηπτικό ενώ ο πρόεδρος της γείτονος και ο θρησκευτικός τους ηγέτης διαπιστώνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι ευθύνονται για την διάδοση του κορονοϊού.

Πώς αντιδρούμε λοιπόν;

Ξορκίζουμε το κακό, λιθοβολούμε τους αμαρτωλούς, κατηγορούμε τους άλλους; Διακινούμε τις φήμες και γινόμαστε μέρος της συνομωσίας; Γινόμαστε μηδενιστές;  Σίγουρα Όχι!

Σεβασμό στους Ειδικούς.

Σεβόμαστε τους πραγματικούς Ειδικούς και «ακολουθούμε»!

Κανένα επάγγελμα δεν είναι υποδεέστερο κάποιου άλλου. Σε μια εμπορική επιχείρηση μια από τις σημαντικότερες θέσεις είναι αυτή της καθαρίστριας. Αυτή είναι υπεύθυνη για την «εικόνα» της εταιρίας στους πελάτες της. Δεν μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τη διοίκηση της εταιρίας στην καθαρίστρια. Θα δεχόσασταν ποτέ να σας εξετάσει αντί για τον γιατρό, ένας μηχανικός που έκανε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών; Σίγουρα όχι!

Επομένως, ας σεβαστούμε τη γνώμη των ειδικών. Όταν ακούμε μια φήμη, ας εξετάσουμε αν είναι αλήθεια. Ας ρωτήσουμε έναν ειδικό, έναν επιστήμονα αν ισχύει. Δεν είμαστε παντογνώστες και δεν είναι κακό να λέμε «δεν ξέρω», αλλά θα μάθω.

Η ρήση του Σωκράτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» («ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα»).

Το διαδίκτυο κρύβει πολλές παγίδες και πολλές φορές δεν μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα ή, ακόμη χειρότερα, την ανοησία από την πραγματικότητα. Διαβάζουμε μόνο αξιόπιστα Μέσα Ενημέρωσης, ενημερωνόμαστε από περισσότερες πηγές και κρίνουμε εποικοδομητικά.

Ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική όπου παρόλα τα προβλήματα, τα μνημόνια και τις δοκιμασίες των τελευταίων χρόνων, το Κράτος δουλεύει. Καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή και δείχνουμε υπευθυνότητα και συνέπεια ως πολίτες. Αποδεικνύεται ότι έχουμε ανθρώπους που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Η επιστημονική μας κοινότητα είναι άξια και ικανή. Ανακαλύπτουμε προσωπικότητες της Πολιτείας, επιστήμονες, απλούς ανθρώπους, επαγγελματίες οι οποίοι ξεχωρίζουν με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις πράξεις τους. Αναδεικνύονται ηγέτες τους οποίους παραδεχόμαστε και σεβόμαστε. Έτσι πρέπει, ο λαός χρειάζεται ηγέτες και μας είχαν λείψει.


Ο Κωνσταντίνος Πεφάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Εκπαιδευτής Ενηλίκων