Παντελής Αποστολακάκης: Η ευκαιρία μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Με αφορμή την κατάσταση που ζούμε όλοι τις τελευταίες 15 μέρες, θα ’θελα να γράψω λίγες σκέψεις για το πώς μπορούμε να βγούμε δυνατότεροι απ’ αυτήν τη δοκιμασία.

Όλοι όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αυτή την ώρα, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεστε στο σπίτι σας όπως κι εγώ, προσπαθώντας να γεμίσουμε τη μέρα μας βλέποντας ταινίες, σειρές και μιλώντας με τους φίλους μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι πιο υπομονετικοί φτιάχνουν και παζλ, μια αγαπημένη ασχολία που ξεχάστηκε από πολλούς στα χρόνια της ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Αυτός ο καθημερινός «εγκλεισμός» κατ’ οίκον είναι αναγκαίος για το κοινό καλό, όσο περίεργος και πρωτόγνωρος είναι για όλους μας. Είναι όμως και μια μεγάλη ευκαιρία για να κατανοήσουμε πράγματα, που η ρουτίνα της καθημερινότητας θέλετε, τα προσωπικά προβλήματα του καθενός ίσως, μας έκαναν να τα αγνοήσουμε παντελώς.

Πρώτο και κύριο η αξία του να σκέφτεσαι συλλογικά! Καμία μεγάλη αλλαγή δεν ήρθε ποτέ από έναν και μόνο άνθρωπο, είναι χρέος μας, λοιπόν, όχι μόνο αυτή την περίοδο, αλλά και γενικότερα σαν άνθρωποι, να κοιτάμε και έξω απ’ το καβούκι μας, να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους γύρω μας, με τα προβλήματα τους που μπορεί να είναι και δικά μας κι έτσι όλοι μαζί να δώσουμε ένα αγώνα συνολικά για ένα καλύτερο μέλλον.

Μια ακόμη ευκαιρία μέσα στην όλη κατάσταση είναι ότι όταν ξεπεραστεί θα μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα πόσο σημαντικά και καταλυτικά στη ζωή μας είναι κάποια πράγματα που μπορεί να τα θεωρούσαμε αυτονόητα χωρίς να κάνουμε κάτι γι’ αυτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία. Τι πιο σημαντικό για έναν πολίτη μιας χώρας να έχει πρόσβαση σ ένα νοσοκομείο με επαρκή προσωπικό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πριν γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας, ας σκεφτούμε καλύτερα πριν κάνουμε λόγο ξανά για υπεράριθμο νοσηλευτικό προσωπικό και για νοσοκομεία που δεν χρειάζονται. Αυτές οι ημέρες στο σπίτι, ας μας κάνουν να βγάλουμε έναν καλύτερο εαυτό που μέσα στα χρόνια της κρίσης και της εργασιακής αβεβαιότητας είχε χαθεί.


Ο Παντελής Αποστολακάκης είναι βιβλιοθηκονόμος